Iki istorinio debiuto pasaulio salės futbolo čempionate – 100 dienų, lūkesčiai – ambicingi

"Tikimės, kad savų sirgalių palaikoma mūsų rinktinė pasieks jai keliamą tikslą – pateks tarp šešiolikos stipriausiųjų", – sakė Lietuvos futbolo federacijos (LFF) generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius, iki Tarptautinės futbolo asociacijų federacijos (FIFA) pasaulio salės futbolo čempionato likus 100 dienų.

9-as FIFA pasaulio salės futbolo čempionatas numatytas mūsų šalyje rugsėjo 12–spalio 3 d. Kauno, Vilniaus ir Klaipėdos sporto arenose rungtyniaus 24 ekipos.

Lietuvos rinktinė pirmiausia A grupėje išmėgins jėgas su varžovais iš Venesuelos, Kazachstano ir Kosta Rikos. Pirmos mūsiškių rungtynės – rugsėjo 12-ąją "Žalgirio" arenoje.

Į kitą varžybų etapą pateks 1–2 vietas šešiose grupėse užėmusios komandos ir keturios geriausios 3-iose pozicijose likusios ekipos.

2016 m. pasaulio čempionate Kazachstano rinktinė užėmė 11-ą vietą, Kosta Rikos – 15-ą. Be to, kazachai – 2016 m. Europos čempionato bronzos medalių ir 2018 m. ketvirtos vietos laimėtojai, o kostarikiečiai – keturiskart Šiaurės ir Centrinės Amerikos bei Karibų jūros baseino (CONCACAF) čempionai. Venesuelos komanda 2017 m. Pietų Amerikos čempionate užėmė 6-ą vietą.

– Iki pasaulio čempionato atidarymo mačo – 100 dienų. Kokią žinutę šia proga norėtumėte pasiųsti ne vien šalies futbolo bendruomenei, bet apskritai visiems mūsų sporto mėgėjams? – pradėjome pokalbį su E.Stankevičiumi.

– Pasirengimas čempionatui pasiekė paskutinę stadiją, viskas vyksta numatyta linkme. Nuolat bendraujame su FIFA atstovais, jie tikrai patenkinti mūsų organizacinio komiteto darbu. Tikimės, kad epidemiologinė situacija iki turnyro pagerės dar labiau ir sirgaliai, didelėmis pajėgomis susibūrę arenose, sukurs puikią atmosferą. Labai džiaugiamės aktyviu Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos įsitraukimu ir visokeriopa pagalba, reguliariai aptariame artėjančio išskirtinio renginio aktualijas.

Labai nesinorėtų, kad COVID-19 situacija komplikuotųsi ir sirgaliams durys į arenas vėl užsivertų.

– Jeigu čempionatas prasidėtų šiandien, kokių neatliktų organizacinių darbų dar būtų likę?

– Sunkiausia turbūt tai, kad negalime betarpiškai bendrauti su FIFA atstovais – daugumą darbų atliekame nuotoliniu būdu. Visgi birželio viduryje pas mus viešės FIFA delegacija ir galės nuodugniai įvertinti, kaip ruošiamės čempionatui, kas jau padaryta. Vis dar nežinia dėl galimos COVID-19 įtakos: ar renginys bus su žiūrovais, ar galėsime parduoti bilietus, ar arenose bus leista teikti viešojo maitinimo paslaugas? Kuriama speciali čempionato atributika, ja bus prekiaujama varžybų vietose, tad svarbu, kad arenose būtų žiūrovų.

– Rungtynės vyks Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje, tačiau į renginio orbitą pateks ne vien didmiesčiai. Kur įsikurs ir treniruosis komandos?

– Svečiai gyvens ir ruošis varžyboms Birštone, Prienuose, Palangoje, šiuose miestuose jau ruošiamos bazės komandų treniruotėms.

Misija: traukiant varžybų burtus Lietuvos rinktinę į A grupę nukreipė dukart pasaulio salės futbolo čempionas ispanas E.B.Guillot'as. / fifa.com nuotr.

– Ar jau sulaukėte galbūt specialių pageidavimų iš nacionalinių federacijų, kurių rinktinės atvyks į Lietuvą? Juk tarp čempionato dalyvių bus ir egzotiškų kraštų atstovų?

– Išskirtinių reikalavimų kol kas negavome. Yra tam tikrų specifinių dalykų, kurių komandos reikalauja drabužinėse ar viešbučiuose, bet pageidavimai neypatingi. Vis dėlto ruošiamės, kad gali būti ir neįprastų prašymų.

– Kokios, jūsų nuomone, Lietuvos rinktinės galimybės?

– Pritariu mūsų komandos vyriausiajam treneriui Jevgenijui Ryvkinui: tokio rango turnyre silpnų varžovų nėra. Atvyks rinktinės, kurios jau ne vieną kartą laimėjo pasaulio ar Europos čempionatus, buvo tarp prizininkių. Kazachstano, Kosta Rikos, Venesuelos ekipos – solidžios oponentės. Vis dėlto tikimės, kad savų sirgalių palaikomi mūsiškiai pakovos dėl galimybės prasimušti į antrą čempionato etapą ir pateks į atkrintamąsias varžybas.

– Koks artimiausias mūsų futbolininkų pasiruošimo čempionatui planas?

– Po viešnagės Sakartvele ir dvejų draugiškų rungtynių Tbilisyje su šios šalies nacionaline komanda (pirmą dvikovą Lietuvos rinktinė pralaimėjo 0:2 – aut. past.) planuojama dalyvauti tarptautiniame dvylikos ekipų turnyre Tailande. Tiek J.Ryvkino vadovaujamas trenerių štabas, tiek žaidėjai labai rimtai ruošiasi būsimiems iššūkiams, nes laukia istorinis debiutas. Lietuvos futbolo federacija užtikrina visokeriopą rinktinės išlaikymą ir koordinuoja, kad ji turėtų geriausias įmanomas sąlygas aukščiausio lygio pasiruošimui.

Varžybos: pirmos ir finalo rungtynės bus sužaistos "Žalgirio" arenoje, mačai taip pat vyks Vilniuje ir Klaipėdoje. / fifa.com nuotr.

– Ar čempionato dienomis planuojami ne sporto pobūdžio renginiai? Kada ir kur jie vyks?

– Turėjome didelių pramoginių planų ir mūsų futbolo mėgėjams, ir svečiams, ketinome įkurti specialias sporto aistruolių zonas miestuose, kur vyks varžybos. Deja, pandemija labai pakoregavo užmojus, todėl sprendžiame, ką, susiklosčius tokiai situacijai, naujo ir įdomaus galėtume pasiūlyti sirgaliams. Kartu su FIFA sukūrėme mobiliąją programėlę "FIFA Futsal WC 2021 challenge", tad įtraukiame sporto gerbėjus į salės futbolą pasitelkiant skaitmeninę erdvę. Programėlėje kiekvienas gali išbandyti savo jėgas salės futbolo aikštėje. Tai – pirmas kartas, kai tokia mobilioji programėlė sukurta specialiai čempionatui. Šimtadienio iki renginio pradžios proga Kaune, Klaipėdoje ir Vilniuje įjungti laikrodžiai, skaičiuojantys, kiek liko laiko iki varžybų. Be to, rugpjūtį bus surengtas ir pagrindinio čempionato trofėjaus turas po Lietuvą.

– Jeigu atsitiktų taip, kad dėl epidemiologinių reikalavimų tektų riboti žiūrovų galimybes patekti į arenas, ar būtų sudaromos sąlygos stebėti varžybas atvirose erdvėse?

– Kol kas dar sunku tai konkretizuoti. Labai nesinorėtų, kad COVID-19 situacija komplikuotųsi ir sirgaliams durys į arenas vėl užsivertų. Atidžiai stebime situaciją, viliamės, kad rudenį galėsime užpildyti arenas bent 50 proc. Bendraujame su Lietuvos krepšinio federacija, organizuojančia ikiolimpinės atrankos turnyrą Kaune, domimės kolegų patirtimi ir tikimės ją pritaikyti mūsų renginiui. Liepos viduryje susėsime su kolegomis iš FIFA, vertinsime padėtį, tendencijas ir numatysime būtinus sprendimus.

Favoritai: pasaulio čempionų titulą Lietuvoje gins argentiniečiai. / fifa.com nuotr.


Varžovai

A grupė: Lietuva, Venesuela, Kazachstanas, Kosta Rika.

B grupė: Uzbekistanas, Gvatema, Rusija, Egiptas.

C grupė: Tailandas, Portugalija, Marokas, Saliamono Salos.

D grupė: Panama, Čekija, Vietnamas, Brazilija.

E grupė: Angola, Japonija, Paragvajus, Ispanija.

F grupė: Argentina, JAV, Serbija, Iranas.

Prizininkai

1989 m.: 1. Brazilija, 2. Nyderlandai, 3. JAV.

1992 m.: 1. Brazilija, 2. JAV., 3. Ispanija.

1996 m.: 1. Brazilija, 2. Ispanija, 3. Rusija.

2000 m.: 1. Ispanija, 2. Brazilija, 3. Portugalija.

2004 m.: 1. Ispanija, 2. Italija, 3. Brazilija.

2008 m.: 1. Brazilija, 2. Ispanija, 3. Italija.

2012 m.: 1. Brazilija, 2. Ispanija, 3. Italija.

2016 m.: 1. Argentina, 2. Rusija, 3. Iranas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Užpelkis

Užpelkis portretas
LFF ir toliau išlieka pezėtojų klubu. Svarbu papezėti, kad "keliame ambicingus tikslus", kad "laimėsim", kad "visiems į kaulus duosim". Nieko mes nelaimėsim. Liksim kaip visada pirmi nuo galo. Prieš savaitę keltas tikslas laimėti Baltijos taurę. Laimėjom. Gavom ir nuo estų, ir nuo latvių. Mulkių kompanija. Nieko konkrečiai neveikia tik didžiulius atlyginimus ima ir šypsosi durnas šypsenėles nutaisę. Kaip kokie durniukai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių