LFF generalinis sekretorius E. Stankevičius: gerų naujienų bus ir kitąmet

"Nesame visažiniai, mums visada įdomūs skirtingi požiūriai, tačiau vertiname ne deklaratyvų, o konstruktyvų bendravimą", – pabrėžė Lietuvos futbolo federacijos (LFF) generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius, komentuodamas neseniai paviešintą LFF strategiją "Žaidimo planas 2020–2024".

Nauja programa aprėpia prioritetines LFF strategijos sritis, tarp jų – futbolo masiškumą, specialistų kvalifikacijos tobulinimą, techninį vystymą, infrastruktūros plėtrą, aukšto meistriškumo ugdymą, valdymą, moterų futbolą, futbolo bendruomenės sutelkimą ir ryšius su sirgaliais.

– Kokios priežastys paskatino parengti "Žaidimo planą 2020–2024"? Kodėl buvo pasirinktas būtent toks laikotarpis, apimantis ir jau besibaigiančius metus? – paklausėme E.Stankevičiaus.

– Ankstesnė LFF strategija "Vizija 2020" artėjo į pabaigą, tad intensyviai pradėjome dėlioti planą ateinantiems ketveriems metams, kad turėtume tikslias darbo gaires. 2020-ieji buvo jungiamieji strategijų metai, tad atsižvelgėme ir į juos. Labai norėjome, kad pristatant naują strategiją diskutuotume gyvai ir plačiai, su visa mūsų futbolo bendruomene, deja, planus pakoregavo COVID-19 pandemija, teko apsiriboti virtualiąja erdve.

Projektai "Futboliukas" ir "Pradinukų lyga" – puiki galimybė vaikams pažinti futbolą ir juo mėgautis.

– Kas rengė "Žaidimo planą 2020–2024"?

– Buvo sukurta LFF darbo grupė, kuri nuolat bendravo su Europos futbolo asociacijų sąjunga (UEFA) ir jos parinktais ekspertais. Procesas truko maždaug metus. Padėti rengti strategiją pasitelkėme nemažai mūsų futbolo bendruomenės narių, specialistų.

– LFF duomenimis, šiuo metu mūsų šalyje yra 31 tūkst. registruotų futbolo žaidėjų. Kitas siekis – kad iki 2024 m. Lietuvoje būtų 45 tūkst. registruotų žaidėjų. Ką apibrėžia statusas "Registruoti žaidėjai"?

– Visose LFF ir jos šakinių asociacijų bei apskričių futbolo varžybose naudojame COMET sistemą, ji aprėpia vaikų ir jaunimo, moterų ir vyrų, profesionalų futbolą. COMET registruoti futbolininkai ir turi "Registruotų žaidėjų" statusą. Skatiname naudotis šia sistema, nes ji padeda matyti labai aiškų šalyje futbolo masiškumo vaizdą.

– Viešojoje erdvėje paskelbta tokia anoniminė replika dėl registruotų žaidėjų: "Ar LFF jau įvedė registracijos mokestį vaikams nuo 10 metų? Ar įves?" Ką atsakytumėte pastabos autoriui?

– Šį mokestį sugalvojo buvusi LFF vadovybė. Aš asmeniškai esu prieš tokius registracijos mokesčius.

– LFF jau senokai bendradarbiauja su Lietuvos sporto universitetu (LSU). Ar esate patenkinti, kaip progresuoja abipusiai ryšiai?

– Trenerių rengimas, futbolo specialistų kvalifikacijos tobulinimas – svarbi LFF strategijos sritis. Bendradarbiavimas su LSU padeda siekti numatytų tikslų ir mes patenkinti, kaip tai klostosi. Šiemet LFF įsteigė stipendiją Treniravimų sistemų futbolo specializacijos studentui, ieškosime galimybių išplėsti šį sąrašą. Praktikos galimybes siūlome ir sporto vadybos studentams. Norime padėti, kad talentingi ir motyvuoti jaunuoliai surastų savo vietą sporto pasaulyje. Mums svarbu, kad treniravimo sistemų absolventai įsilietų į futbolo akademijas, vėliau – ir į klubus. Aktyviai padedame jiems siekti UEFA kategorijos trenerių licencijos, o labiausiai motyvuotiems ir talentingiausiems suteikiama galimybė išlaikyti kvalifikacinius egzaminus lengvatinėmis sąlygomis. Reikšmingas LFF su LSU atliktas bendras projektas – laimėtas UEFA finansavimas moksliniams tyrimams, skirtiems futbolo traumų prevencijai. Tyrimas bus atliekamas bendradarbiaujant LSU, LFF ir Barselonos universiteto mokslininkams. LSU pagalbos, ir ne vien savanorių, prireiks 2021-aisiais per didžiausią sporto renginį Lietuvoje – FIFA pasaulio salės futbolo čempionatą.

Rezultatas: rekonstruotas Garliavos stadionas – bendras LFF ir Kauno rajono savivaldybės projektas. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

– Su kuriomis kitomis aukštosiomis ar kitomis ugdymo įstaigomis LFF planuoja plėtoti bendradarbiavimą?

– Su Kauno kolegija atidarėme e.sporto erdvę ir kartu vystome šią sritį. Šiemet padovanojome dangą atnaujintam Vilniaus universiteto stadionui, tad ir toliau vykdysime bendrus projektus. Didžiausias prioritetas – ikimokyklinio, pradinio ir vidurinio ugdymo įstaigos. Lietuvos masinio futbolo asociacija jau daug metų rengia puikius projektus "Futboliukas" ir "Pradinukų lyga", tad norime suteikti vaikams dar daugiau galimybių pažinti futbolą ir juo mėgautis, motyvuoti šią sporto šaką mylinčius pedagogus.

– Koks yra LFF techninio departamento, kuriam vadovauja Patrickas De Wilde, iniciatyvų grįžtamasis ryšys? Kokie atgarsių, pasiūlymų sulaukėte iš regionuose dirbančių trenerių?

– Paskutiniame šiemet LFF vykdomojo komiteto posėdyje techninis direktorius P.De Wilde pateikė išsamią visų Lietuvos rinktinių trenerių ir jų asistentų darbo analizę. Vykdomojo komiteto nariai, ypač apskričių futbolo federacijų vadovai, buvo labai patenkinti analitine apžvalga, siūlomais problemų sprendimo būdais. P.De Wilde aktyviai įsitraukė į mūsų futbolą, per pandemiją organizavo vaizdo seminarus treneriams, o kai galimybės leido – ir gyvus susitikimus, diskusijas. Techninis departamentas rengia atviras regionų veiklos peržiūras, stebi talentingiausius vaikus. Atsiliepimai apie Techninio departamento iniciatyvas – pozityvūs.

– Vienas didžiausių pastarojo laikotarpio iššūkių ne vien LFF – nacionalinis stadionas. Ar buvo proveržių po UEFA prezidento Aleksandro Čeferino vizito Lietuvoje? Kaip dažnai per šį laikotarpį (2018–2020 m.) stadiono Vilniuje statybų organizatoriai teiravosi LFF specialistų nuomonės, patarimų, konsultacijų?

– Deja, esminio proveržio tebelaukiame. Mes tvirtiname, kad esame pasiruošę padėti viskuo, kuo tik galėsime, tačiau tebetrūksta valdžios institucijų vienybės ir ryžtingumo.

– Šiemet Vilniuje, Garliavoje, Šiauliuose, Kretingoje ir Naujojoje Akmenėje atidarytos aikštės, stadionai su LFF padovanota danga. Ką planuojate 2021-iesiems?

– 2019-aisiais LFF vykdomojo komiteto patvirtintoje futbolo stadionų dangų strategijoje numatyta, kad per trejus metus dešimčiai šalies apskričių bus padovanota dvylika reikiamų matmenų dangų. Tad ir 2021 m. bus džiugių naujienų.

– LFF sukūrė komunikacijos ir rinkodaros planus Lietuvos moterų futbolo A lygai, moterų futbolo nacionalinei rinktinei. Kokie pagrindiniai šių darbų akcentai?

– Pagrindinis tikslas – griauti stereotipus, kad ši sporto šaka esą netinka mergaitėms, merginoms, moterims, atskleisti geruosius žaidėjų karjeros pavyzdžius, paryškinti teigiamus rezultatus. Nacionalinės rinktinės treniruočių stovykloms ir varžyboms viešinti buvo skirta gerokai daugiau žmogiškųjų ir finansinių resursų nei iki šiol. Prieš prasidedant moterų futbolo A lygos sezonui, LFF darbuotojai aplankė visas komandas, parengė vaizdo reportažus apie jų tradicijas, pagrindines žaidėjas. COVID-19 pandemija sutrukdė surengti sezono uždarymo šventę, tad suorganizavome staigmeną: geriausias futbolininkes aplankė ir jas pasveikino, apdovanojo žinomas atlikėjas Vaidas Baumila. Žaidėjos labai palankiai įvertino netradicinę akciją.

– "Žaidimo planas 2020–2024" viešojoje erdvėje jau vertinamas, komentuojamas. Ar per 2020-uosius LFF iš savo oponentų sulaukė konkrečių projektų, inovatyvių idėjų, alternatyvių šalies futbolo problemų sprendimo būdų?

– Tiek aš, tiek ir kiti LFF vadovai kartojame: kalbėkimės. Mes priimame visą pagrįstą kritiką, naujus pasiūlymus. Labai įdomu padiskutuoti su žmonėmis, kurie tam tikrus dalykus mato kitu kampu. Deja, dažniausiai sulaukiame tik bendro pobūdžio žodinių deklaracijų.

– Ką, jūsų nuomone, svarbiausio pavyko nuveikti LFF per 2020-uosius?

– Kaskart, metams baigiantis, pirmiausia užplūsta mintys, kad buvo galima atlikti daugiau darbų, nei pavyko, nes tai, kas padaryta, lyg ir savaime akivaizdu. Džiaugiuosi, kad bendromis pastangomis su Ekonomikos ir finansų komitetu stabilizavome finansinę situaciją, ypač per itin sudėtingą COVID-19 pandemijos laikotarpį. Pavyko sumažinti LFF išlaidas ir atitinkamai vykdyti biudžetus. Radome resursų ir būdų padėti klubams, lygoms. Lapkritį išsamiai pristačiau, kaip 2020 m. buvo naudojamas biudžetas, tokią pat ataskaitą pateiksiu ir 2021-ųjų sausį, kai bus naujas LFF biudžetas ir numatomos veiklos. Daug dėmesio skyrėme vaikų ir jaunimo futbolui – buvo įkurta Vaikų ir jaunimo ugdymo asociacija, ji iškart rimtai kibo į darbus. Sukurta tvarka, reglamentuojanti vaikų ir jaunių perėjimą iš vienos Futbolo akademijos į kitą. Šis reglamentas taip pat sulaukė aršių diskusijų, tačiau po labai naudingų pasitarimų su akademijomis pasirinkome variantą, kuriam ir buvo pritarta. Šioje srityje laukia dar vienas svarbus žingsnis į priekį – akademijų sertifikavimo sistema. LFF sudaryta specialistų grupė intensyviai dirba prie šio projekto ir jau netrukus pristatysime pirmąsias gaires.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių