LFF pristatė strategiją „Žaidimo planas 2024“ ir įvardijo pagrindinius tikslus

  • Teksto dydis:

Gruodžio 18 d. virtualaus renginio metu buvo pristatyta Lietuvos futbolo federacijos (LFF) strategija „Žaidimo planas 2024“.

Renginį vedė žinomas televizijos laidų vedėjas Arūnas Valinskas, o jame dalyvavo LFF prezidentas Tomas Danilevičius ir LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

A. Valinskas renginio pradžioje išreiškė palaikymą Lietuvos futbolo federacijai: „Šiais laikais kalbėti blogai apie Lietuvos futbolą yra gero tono ženklas. Čia lygiai taip pat, kaip dergti ant Seimo, kurį mes patys išsirenkam. Kuo blogiau pasakai, tuo pats švaresnis jautiesi. Kodėl aš esu čia? Todėl, kad pagalvojau, kad gal ir mano kolegos iš televizijos, iš scenos, iš daug kur kitur pagalvos, gal užtenka griauti, pradėkim kažką statyti“, – teigė A. Valinskas.

Pristatymo metu buvo aptartos aštuonios prioritetinės LFF strategijos sritys: dalyvavimas, kvalifikacijos tobulinimas, techninis vystymas, infrastruktūros plėtra, aukšto meistriškumo ugdymas, valdymas, moterų futbolas ir įsitraukimas.

„Žaidimo plano 2024“ vizija yra: „Kiekvienas Lietuvoje yra įkvėptas futbolo, mėgaujasi futbolu ir turi galimybę įgyvendinti svajonę.“

 

 

Dalyvavimas

Iki 2020 m. jau pavyko pasiekti svarbų tikslą – registruotų futbolo žaidėjų skaičius pakilo iki 31 tūkst. ir futbolas tapo masiškiausia sporto šaka Lietuvoje. Tolimesnis tikslas – iki 2024 metų šį skaičių dar padidinti ir pasiekti 45 tūkstančius registruotų žaidėjų.

„Žmonės, nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos, didesnis miestas, miestelis ar kaimo vietovė, nepriklausomai nuo savo socialinio statuso, gebėjimų, lyties, amžiaus, rasės ar seksualinės orientacijos, galėtų rasti savo vietą futbole – nuo kiemo, iki pasirinkimo siekti profesionalaus futbolininko karjeros“, – pristatydamas sritį kalbėjo LFF prezidentas Tomas Danilevičius.

Šioje srityje bus siekiama aktyviau bendradarbiauti su ugdymo įstaigomis ir universitetais, įtraukiant juos į įvairias LFF veiklas. Taip pat didelis dėmesys bus skiriamas klubų bendradarbiavimui su ugdymo įstaigomis, norint užtikrinti nepertraukiamą futbolininko kelią.

LFF nuotr.

Kvalifikacijos tobulinimas

Norint pasiekti išsikeltus tikslus dalyvavimo srityje, labai svarbu kelti trenerių, teisėjų, savanorių bei LFF administracijos darbuotojų kvalifikacijos lygį.

„Siekiame parodyti, jog treniravimas, teisėjavimas ir savanorystė – yra ne tik patrauklios veiklos, bet tuo pačiu užima labai reikšmingą vaidmenį futbole. Artimiausiu metu LFF svetainėje pateiksime ir atnaujinsime edukacijos, kilimo karjeros laiptais programas“, – pasakojo LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

Didelis dėmesys bus skiriamas ir LFF darbuotojų kvalifikacijos kėlimui ir tobulėjimui, jog jie galėtų suteikti aukščiausio lygio paramą klubams ir futbolo bendruomenės nariams.

 

 

Techninis vystymas

LFF prezidentas Tomas Danilevičius, pristatydamas techninį vystymą, džiaugėsi jau nuveiktais darbais bei tikisi, jog LFF techninis departamentas dar labiau prisidės prie Lietuvos futbolo tobulėjimo.

„Aktyvūs techninio vystymo darbai prasidėjo, kai techniniu direktoriumi buvo paskirtas belgas Patrickas De Wilde. Jis atidžiai stebėjo visą Lietuvos futbolo sistemą, iš pagrindų performavo techninį departamentą, aktyviai bendravo su visos Lietuvos futbolo treneriais ir akademijų atstovais, o 2020 m. pristatė techninio vystymo strategiją „The Central Circle“ išskirdamas 11 svarbiausių elementų. Tai parodo, koks svarbus techninis vystymas ir visai LFF veiklai“, – kalbėjo T. Danilevičius.

LFF sieks, kad visi žaidėjai, kurie svajoja žaisti nacionalinėse rinktinėse, turėtų šansą tai pasiekti. Tikslui pasiekti yra būtina sukurti futbolininko kelią – nuo žaidimo mokykloje iki profesionalaus žaidėjo karjeros. Visi dalyviai turi gauti šansą įgyvendinti savo svajones futbolo aikštėje.

Talentų atranka ir ugdymas remsis standartizuotais, duomenimis pagrįstais procesais. Per ateinančius ketverius metus ši nauja sistema bus pritaikyta visuose futbolininko kelio etapuose. Procesas prasidės visų vaikinų ir merginų visų amžių rinktinėse ir toliau bus diegiamas per regionų rinktines, klubus ir mokyklas.

 

 

Infrastruktūros plėtra

Per pastaruosius kelerius metus Lietuvos futbolo federacija skiria didelį dėmesį infrastruktūrai bei jos plėtrai. Vis dėlto, futbolo bendruomenę neramina vienas klausimas – kada Lietuva turės nacionalinį stadioną. LFF generalinis sekretorius teigė, jog LFF yra atvira diskusijoms ir tikisi, jog valdžios institucijos šiuo klausimu bus vieningos.

„Didžiausias iššūkis yra tas, kad infrastruktūros plėtra priklauso ne tik nuo LFF. Tam reikalingas labai stiprus Vyriausybės, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bei savivaldybių įsitraukimas. Mes nuolat kalbame apie tai, kad esame pasiruošę dalyvauti diskusijose apie nacionalinį stadioną, panaudoti žinias ir patirtį, kad šis projektas judėtų į priekį. Deja, visi matome realią situaciją“, – kalbėjo LFF generalinis sekretorius.

2019 metais federacijos Vykdomasis komitetas patvirtino trijų metų dangų atnaujinimo projektą, kurio metu LFF įvairioms aikštėms ir stadionams visoje Lietuvoje padovanos dvylika dirbtinių aikščių dangų.

2020 metais jau buvo atidarytos aikštės ir stadionai su LFF padovanota danga Vilniuje, Garliavoje, Šiauliuose, Kretingoje bei Naujoje Akmenėje.

LFF nuotr.

Aukšto meistriškumo ugdymas

LFF prezidentas, kalbėdamas apie aukšto meistriškumo ugdymą, pabrėžė, jog strategijoje didelis dėmesys bus skiriamas žaidėjų vertinimo sistemoms bei metodikoms.

„Šiuolaikinis futbolas reikalauja sisteminio žaidėjų tobulėjimo vertinimo sistemos, taip pat ir efektyvių metodikų, kurios leistų treneriams sistemiškai ir efektyviai ruošti tiek savo klubų, tiek ir nacionalinių rinktinių žaidėjus. Iki šios strategijos LFF negalėjo pasigirti, kad tokia sistema buvo diegiama ir prieinama visų lygių treneriams. Šios strategijos priėmimas turi išspręsti šią problemą“, – apie sprendimo būdus kalbėjo T. Danilevičius.

Svarbiausi tikslai šioje srityje: sukurti ir įdiegti rinktinės žaidėjų atrankos ir profiliavimo sistemas.

2020 metai Lietuvos nacionalinei vyrų rinktinei buvo gana sėkmingi ir pavyko pakilti FIFA nacionalinių rinktinių reitinge, tad labai svarbiu darbu išliks vyrų bei moterų nacionalinių rinktinių pozicijų pagerinimas FIFA reitinge.

 

 

Valdymas

LFF vadovai, kalbėdami apie valdymą pabrėžė pagrindines valdymo srities vertybes – atvirumą ir skaidrumą.

„Atidžiai Lietuvos futbolo federacijos veiklą stebintys žmonės jau dabar gali matyti pokyčius. Kiekvienų finansinių metų pradžioje pristatome visuomenei bendrą Lietuvos futbolo federacijos biudžetą, viduryje finansinių metų pristatome biudžeto vykdymo tarpinę ataskaitą. Visi Lietuvos futbolo federacijos konferencijos dokumentai, su ja susiję sprendimai yra viešai prieinami visiems Lietuvos žmonėms. Tikrai tęsime visus šiuos darbus ir toliau. Norisi atviro ir skaidraus bendravimo su kiekvienu futbolui neabejingu žmogumi“, – kalbėjo E. Stankevičius.

Nacionalinės futbolo federacijos dirba sudėtingoje, dinamiškoje aplinkoje, kurioje reikalavimai nuolat keičiasi. Taip pat jos nuolat yra visuomenės akiratyje, kuomet visuomenė ir žiniasklaida dažnai ir pagrįstai vertina jų darbą. Lietuvos futbolo federacija ir toliau atvirai bendraus su visuomene ir žiniasklaida, nes yra atsakinga už futbolo augimą ir vystymą šalyje, nacionalinį pasididžiavimą – šalies rinktinę.

 

 

Moterų futbolas

Moterų futbolas tampa vis svarbesniu globaliniu reiškiniu. Tiek FIFA, tiek UEFA skiria labai didelį dėmesį moterų futbolui, tad ši sritis yra ir tarp svarbių prioritetų LFF strategijoje.

„Pirmiausia, reikia kovoti su stereotipais. Yra gajūs stereotipai, kad futbolas nėra tinkamas moterims ir merginoms, nes yra paremtas fizine jėga. Taip pat, kad merginos ir moterys negali žaisti aukštame lygyje. Tai yra visiška netiesa. Merginos dabar turi tokias pat futbolo svajones kaip vaikinai, o visame pasaulyje jau dabar yra daug nuostabių sektinų pavyzdžių“, – apie moterų futbolo iššūkius kalbėjo LFF prezidentas.

Lietuvos futbolo federacija jau pradėjo aktyvius darbus moterų futbole: sukurtas komunikacijos ir rinkodaros planas Lietuvos moterų A lygai, taip pat moterų nacionalinei rinktinei.

LFF nuotr.

Įsitraukimas

Aktyvūs sirgalių bei futbolo bendruomenės palaikymas futbolininkams tampa papildoma motyvacija tiek aikštėje, tiek už jos ribų. Būtent dėl to LFF savo strategijoje šią sritį įvardijo kaip prioritetine, siekdami sirgaliams sukurti dar palankesnes sąlygas.

„Visi žinome kokie svarbūs fanai yra futbolui ir per šią pandemiją pamatėme, kad be jų futbolas netenka dalies savo žavesio“, – apie įsitraukimo svarbą kalbėjo E. Stankevičius.

LFF sieks sukurti aukščiausio lygio patirtį futbolo fanams Lietuvoje, pasinaudojant UEFA patirtimi ir geraisiais pavyzdžiais įgyvendinant naują interaktyvią fanų CRM sistemą. Ambicingi tikslai šioje srityje – pasiekti 5000 sirgalių vidurkį nacionalinės vyrų rinktinės rungtynėse bei 2000 sirgalių – moterų.

Didžiausias iššūkis šioje srityje – LFF įvaizdis visuomenėje ir darbai, kuriuos reikia nuveikti norint pasiekti tikslą pagerinti LFF įvaizdį bent 20% pagal UEFA vykdomą visuomenės apklausą.

 

 

Norint sėkmingai įgyvendinti „Žaidimo planą 2024“ reikalingas visas futbolo bendruomenės susitelkimas ir įsitraukimas. O LFF savo ruožtu užtikrina dėti maksimalias pastangas įgyvendinant šią strategiją.

Strategijos dokumentą galima rasti čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

moreteena 84

moreteena 84 portretas
Apskritai, jeigu kslbĖti apie LT futbolą, tai dar ir paskutiniai du Žalgirio sezonai pirmojoje tarYbinėje lygoje yra TIKRAI minĖtini ir yra kĄ parodyti su visOkiom gurijom KutaYsiais, nuogu užpakaliu tai iš vis pasauliniai kadrai. To paties Jakubausko įsukimas iš kampinio į vartų 9... Ko niekada daugiau nesinori patirti, tai minske Jurkaus ašarų, visiškas psdauskas, mgal net prametęs iš prizinės vietos... Kaip ir morkevičiaus žūtis.... Laikas kažką daryti, vYriški : )

moreteena 84

moreteena 84 portretas
Ė, vYriški, iNmetat S. Jakubausko iNvartį į Tbilisio Dinamo vartus iš baudinio ar pirmasis sezonas tsrs AL buvo Žalgiriui. Tada toliau žiūriu į futbolą, kitaip rekomendacihų , kaip ir pEdikų žaidimui gausit - krepšiniui. Trenerių kŲrvos ir tiek visoki ... trŲksta žodžių

Autokausta

Autokausta portretas
Gal jie abu nuo pečiaus nukrito ant aslos stačia galva ? Apie kokį Nacionalinį stadioną jie visi kaip susitarę vis peza ? Stadionas yra statomas Kaune, jokio kito Lietuvai jau nereikia. Rūpinkitės profesionalių futbolininkų rengimu. Čia pati silpniausia vieta.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių