Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos futbolininkams – šansas atsitiesti

2015-09-01 11:47
Igoris Pankratjevas (dešinėje). Igoris Pankratjevas (dešinėje).

Pergalėmis nelepinanti Lietuvos futbolo rinktinė vakar Kaune pradėjo pasirengimą vienai svarbiausių šių metų, jei ne viso 2016 metų Europos čempionato atrankos ciklo dvikovų. Jei ateinantį šeštadienį Taline lietuviai sugebėtų palaužti Estijos komandą, jie atrankos turnyre aplenktų ne tik estus, bet ir realiai pretenduotų šoktelėti net į 3-ąją E grupės poziciją.

Trečia vieta – pasiekiama

Per beveik vienuolika pastarųjų mėnesių Lietuvos futbolo rinktinė sužaidė septynias oficialias ir kontrolines rungtynes, tačiau tik pernai spalio 9-ąją Vilniuje iškovota pergalė 1:0 prieš Estijos ekipą taip ir liko paskutiniu šviesos spinduliu.

Po keturių pralaimėjimų "Euro 2016" atrankos E grupėje mūsų šalies komanda su šešiais taškais nusirito į priešpaskutinę – penktą – vietą, o estai su septyniais taškais atsidūrė laipteliu aukščiau.

Nepaisant dabartinių pozicijų, laimėję Taline lietuviai iškart išstumtų varžovus iš ketvirtos vietos ir pavytų slovėnus, kurių šeštadienį laukia itin sunkus egzaminas Šveicarijoje.

Pirmadienį S.Dariaus ir S.Girėno stadione vyriausiojo trenerio Igorio Pankratjevo vadovaujami futbolininkai treniravosi be įtampos.

"Visi puikiai suprantame, kad kokie nors pasiteisinimai, jog kažkas neatvyko ar traumuotas, skambės nerimtai. Nors žaisime išvykoje, mes privalome siekti teigiamo rezultato", – kalbėjo I.Pankratjevo asistentas Stasys Baranauskas.

Jo teigimu, Estijos rinktinei šiuo metu atstovauja bene stipriausia žaidėjų karta per visą laiką, tačiau ir ši komanda turi spragų. Į rinktinę po pertraukos grįžęs Arvydas Novikovas iš savo naujojo klubo "Bochum" atvyko neturėdamas žaidybinės praktikos.

"Jaučiuosi neblogai, jau dvi savaites treniruojuosi dideliais krūviais, bet oficialių rungtynių nežaidžiau. Manau, kad Estijoje mus tenkins tik pergalė", – pabrėžė A.Novikovas.

Skirtingai nei jis, Danijoje nuolat rungtyniaujantis ir įvarčius mušantis Lukas Spalvis taip pat buvo nusiteikęs ryžtingai.

"Dabar mano forma tikrai geresnė, nei prieš porą mėnesių. Mėginsiu tai įrodyti ir Estijoje", – žadėjo puolėjas.

Rikiuotėje - ir veteranas

Prie Estijos rinktinės vairo antrus metus stovintis švedas Magnusas Pehrssonas negali pasigirti akistatai su lietuviais surinkęs optimalią sudėtį. Dėl traumų iškrito Rauno Alliku, Ilja Antonovas ir Andreasas Raudseppas. Dėl įvairių priežaščių į 23 kandidatų sąrašą neįtraukti Henri Anieras, Marko Meeritas, Maksimas Gusevas, Andre Frolovas, Igoris Morozovas ir Rasmusas Peetsonas.

Tiesa, kvietimą į rinktinę gavo 38 metų veteranas Sergejus Pareika. Estijos futbolo apžvalgininkai pabrėžia stebėtiną vartininko ilgaamžiškumą. Rusijoje, Lenkijoje, Italijoje, o pastaruoju metu Talino „Levadia“ klube rungtyniaujantis futbolininkas rinktinei atstovauja jau net 18 metų. Jis nacionalinėje ekipoje debiutavo 1996 metų rugpjūčio 31 d., tapęs legendinio Marto Poomo įpėdiniu.

Estai įspūdinga sudėtimi pasigirti negali. Pernai karjerą baigus rezultatyviausiam rinktinės žaidėjui Andresui Operui, įmušusiam 38 įvarčius, lygiavertės pamainos jam neatsiranda. Nors ekipos pagrindą sudaro vietos klubų atstovai, joje netrūksta ir legionierių. 4 žaidėjai atstovauja Norvegijos klubams, po vieną – Suomijos, Vokietijos, Airijos, Azerbaidžano ir Lenkijos ekipoms.

Pavojingi tik namuose

Vis dar vykstanti kartų kaita atsiliepia ir itin permainingiems Estijos rinktinės rezultatams – namuose ji rungtyniauja kur kas galingiau nei išvykose. M.Pehrssono auklėtiniai pasirodymą E grupėje pradėjo pernai rugsėjį daug kam netikėta pergale 1:0 savo aikštėje prieš patyrusią Slovėnijos ekipą. Tačiau jau kitą mėnesį Vilniuje 0:1 nusileido lietuviams. Vėliau estai namuose garbingai 0:1 pasipriešino Anglijos rinktinei, bet svečiuose sensacingai nesugebėjo palaužti (0:0) vienos silpniausių Europos komandų – San Marino. Tiesa, šiemet atsakomajame mače Taline nykštukinės šalies ekipa buvo įveikta 2:0, bet išvykoje 0:3 kapituliuota prieš Šveicariją.

Šeštadienį įsitikinsime, ar Talino „A.Le Coq Arena“ vėl atneš sėkmę estams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų