A lygos žiemos įšalą suskaldė žmogus-įvartis

os auksiaspalvė Lino Pilibaičio barzda sušmėžavo žengiant ant Marijampolės arenos sintetinės vejos, varžovai turėjo sunerimti. Netrukus 36-ąjį gimtadienį švęsiantis "Kauno Žalgirio" veteranas tuoj pat pelnė pirmąjį visos A lygos sezono įvartį ir įdėjo pirmuosius tris taškus į savo ekipos taupyklę.

Prilipdė pravardę

"Džiugu sezoną pradėti pergale, nors ji mums kainavo nemažai nervų", – lengviau atsiduso "Kauno Žalgirio" vairininkas Rokas Garastas, o jam pritarė turbūt visų laimėjimais A lygos čempionate startavusių klubų treneriai. Lietuvos futbolo sezonas savaitgalį prasidėjo emocingomis kovomis, nors žaidimo kokybės trūko visoms ekipoms.

Treneriui nervus neraminęs L.Pilibaitis A lygos pirmenybių 1-ojo turo mače su Gargždų "Banga" į aikštę žengė 66-ąją min. Po 16 minučių saugas po kampinio puikiu smūgiu vienu lietimu nepaliko šansų "Bangos" vartininkui Ignui Driomovui.

"Linas – mūsų žmogus-įvartis. Jis – pavyzdys visai komandai ir man pačiam", – viltis pateisinusio veterano pasirodymą komentavo R.Garastas.

Beje, pernai interviu mūsų dienraščiui Linas užsiminė, kad tai tikriausiai yra jo paskutinis sezonas, tačiau žiemą klubas nė nedvejodamas jam pasiūlė pratęsti sutartį.

Ruošėsi ant ledo

L.Pilibaičio pagalbos prireikė po to, kai praėjusio sezono bronziniai prizininkai kauniečiai daugiau nei valandą neįstengė pralaužti "Bangos" gynybos. Atvirkščiai, Marijampolės "Hikvision" arenoje vykusiame atidarymo mače Tomo Tamošausko diriguojami žemaičiai surengė ne vieną gana aštrią pozicinę ataką, o garsiausiai "Kauno Žalgiriui" pagrasino po to, kai kamuolį perėmęs Simonas Urbys įžiebė pavojingą kontrataką, kuri baigėsi nesėkmingu Roberto Vėževičiaus smūgiu.

Antroje pirmojo kėlinio pusėje žalgiriečiai ėmė žaisti aštriau: šalia vartų smūgiavo Gratas Sirgėdas ir aktyviausias atakos žaidėjas Philipas Otele, 32 min. Deividas Šešplaukis stipriu kirčiu sudrebino vartų virpstą. Po pertraukos "Kauno Žalgiris" varžovams primetė dar intensyvesnį spaudimą, priversdamas plušėti I.Driomovą. Vartų sargas sugavo keletą spirtų kamuolių ir įspūdingai atrėmė Karolio Šilkaičio smūgį vienu lietimu. Galiausiai savo lemtingą žodį tarė L.Pilibaitis.

"Su rungtynių jauduliu varžovai susitvarkė geriau nei mes. Bet vėliau įsibėgėjome, laikėmės savo žaidimo principų ir pasiekėme savo", – teigė R.Garastas.

"Už pirmąjį kėlinį parašyčiau 9 iš 10 balų. Po pertraukos pasimatė, kas sezonui rengėsi gerose sąlygose manieže, o kas bėgiojo ant ledo", – ištarė "Bangos" treneris Tomas Tamošauskas, apeliuodamas į žalgiriečių pasirengimą nuosavame manieže bei telšiškių treniruotes apledėjusiose lauko aikštėse.

Debiutantų blynai skirtingi

Sėkmingai čempionatas prasidėjo ir A lygos naujokui Kėdainių "Nevėžio" klubui. Kėdainiečiai dėl šaltų orų rungtyniavę ten pat – Marijampolės manieže šeštadienį 2:0 įveikė kitą lygos debiutantę Alytaus "Dainavą". Kertiniu rungtynių epizodu tapo raudona kortelė, 27-ąją min. parodyta dzūkų vartininkui Martynui Matijoškai už pražangą prieš buvusį "Barcelona" akademijos auklėtinį Alexą Kyeremeh.

"Nevėžio" naujokas iš Ganos tapo pagrindiniu mačo herojumi. Padėjęs įgyti kiekybinį pranašumą techniškasis saugas, vos prasidėjus antrajam kėliniui, perėmė kamuolį prie pat varžovų vartų ir parito jį į tinklą. Tai buvo antrasis kėdainiečių įvartis. Pirmąjį prieš pat pertrauką pasiekė latvis Janis Krautmanis, kai po jo smūgio iš 17 m rezervinis "Dainavos" vartininkas Arijus Bražinskas nesugebėjo atremti smūgio.

"Rengdamiesi sezonui sunkiai dirbome ir, nors pasiekėme tik vieną pergalę, savo tikslus įvykdėme. Smagu, kad A lygoje iškart atidarėme pergalių sąskaitą", – džiaugėsi "Nevėžio" treneris Vitalijus Stankevičius.

Pasak stratego, jo auklėtiniai, pernai tapę 1-osios lygos nugalėtojais, pakilo į naują lygį, tad turėjo prie to adaptuotis. Vis dėlto prie sėkmingo kėdainiečių starto prisidėjo ir patys, neleistinai klydę alytiškiai.

"Ta raudona kortelė apvertė aukštyn kojomis visą jų žaidimo planą. Tačiau noriu varžovus pagirti, kad likę mažumoje jie nesutriko, o kovojo iki pabaigos. Mano auklėtiniai, savo ruožtu, gerai pasinaudojo situacija. Šie trys taškai dar vertingesni žinant, kad turime didelį būrį traumuotų svarbių futbolininkų. Tačiau ir juos pakeitę vyrai sužaidė ne mažiau sėkmingai", – kalbėjo V.Stankevičius.

"Dainavos" treneris italas Fabio Mazzone pripažino, kad jo komanda iki vartininko pašalinimo grūmėsi pagirtinai.

Į startinį sezono mačą "Dainavos" futbolininkus išlydėjo gausus sirgalių būrys. (DFK "Dainava" nuotr.)

"Įvartis į rūbinę ir antras įvartis iškart po pertraukos mus įstūmė į sunkią padėtį, bet rankų nenuleidome, bandėme kurti progas ir parodėme, kad galime kautis net likę mažumoje", – sakė F.Mazzone.

31-ų italo žodžiais, paskutinę akimirką į A lygos traukinį pakviesti dzūkai karštligiškai puolė stiprinti sudėtį ir komandos komplektavimo procesas dar toli gražu nebaigtas.

Istorinė žemaičių pergalė

Kur kas liūdnesnės nuotaikos po pirmojo turo tvyrojo Kauno rajono "Hegelmann Litauen" ekipos stovykloje. Kauniečiai šeštadienį Telšiuose turėjo puikią progą įsirašyti pirmuosius taškus savo A lygos istorijoje. Tačiau jų viltis sudaužė vietos "Džiugas". Kaip ir svečiai, pernai pirmojoje lygoje rungtyniavę žemaičiai 2:1 nuskriaudė mačo favoritus.

44 min. "Džiugas" driokstelėjo pirmąsyk. Puikų reidą atlikęs Leonardo Antonio surado Adomą Miką, kuris atliko perdavimą japonui Yudai Koike – šis nepriekaištingai smūgiavo vienu lietimu. Prabėgus vos 37 sekundėms nuo antrojo kėlinio pradžios Telšių ekipa padvigubino rezultatą, kai prieš vartininką Igną Plūką iššokęs Leo Ribeiro sėkmingai mušė iš arti.

Netrukus "Hegelmann Litauen" į kovą metė Levaną Mačarašvilį, kuris pagyvino komandos atakas. Visgi svečių kortas sumaišė 74 min. už pražangą prieš Tomą Rapalavičių raudoną kortelę užsidirbęs jų saugas Nauris Petkevičius. Tiesa, 82 min. kaunietis Vilius Armanavičius po pakelto kampinio sušvelnino rezultatą.

"Pirmosios rungtynės visada yra didelis jaudulys ir žaidėjams, ir treneriams. Labai džiaugiamės, kad viskas baigėsi istorine mūsų pergale. Buvo dalykų, kurie mūsų netenkino, bet turime daug laiko ir tai ištaisysime", – kalbėjo "Džiugo" treneris Marius Šluta.

"Esu labai nusivylęs pirmuoju kėliniu, per kurį nieko nesukūrėme, o antrajame, ypač kai likome dešimtyje, atrodėme net geriau, nei žaisdami visos sudėties", – stebėjosi "Hegelmann Litauen" vairininkas Andrius Skerla.

Vakar A lygos pirmąjį turą pratęsė Marijampolės "Sūduva" ir "Panevėžys", o kitas turo mačas tarp sostinės "Žalgirio" ir "Riterių" buvo nukeltas dėl koronaviruso.


Šiame straipsnyje: A lygafutbolasfutbolininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių