Olimpiada prasidėjo moterų varžybomis

Tokijuje prasidėjo olimpinės varžybos, nors dar prieš jas nuskambėjo grėsmingas įspėjimas, kad žaidynės gali būti atšauktos paskutinę minutę.

Pergalės ir nesėkmės

Vakar jėgas išmėgino moterų softbolo (mažojo beisbolo) ir futbolo komandos.

Fukušimos "Azuma" beisbolo stadione Japonijos rinktinė 8:1 nugalėjo Australijos ekipą, JAV atstovės 2:0 – itales, o kanadietės 4:0 įveikė meksikietes.

Softbolas į olimpinių žaidynių programą buvo įtrauktas po trylikos metų pertraukos. 2008-aisiais Pekine triumfavo japonės, sidabro medalius pelnė amerikietės, bronzos – australės.

Rytoj Tokijuje startuos ir Lietuvos olimpiečiai – prasidės irklavimo varžybos.

Futbolininkės žaidė Sapore, Mijagyje ir Tokijuje. Didžiosios Britanijos vienuolikė 2:0 nugalėjo Čilės ekipą, brazilės 5:0 sutriuškino kines, o olimpinės vicečempionės švedės 3:0 privertė kapituliuoti JAV rinktinę.

Varžybų išvakarėse Tokijo žaidynių organizacinio komiteto vadovas Toshiro Muto pareiškė: jeigu epidemiologinė padėtis prastės, dėl COVID-19 grėsmės olimpiada gali būti atšaukta paskutinę minutę.

Liepos 21-osios duomenimis, koronavirusas buvo diagnozuotas 79-iems žaidynėse akredituotiems asmenims.

Startuos irkluotojai

Rytoj jau startuos ir Lietuvos olimpiečiai – prasidės irklavimo varžybos.

Vyrų vienviečių valčių atrankos 4-oje grupėje Mindaugas Griškonis kovos su Saudo Arabijos, Turkijos, Kanados ir Bermudų irkluotojais.

1–3 vietas užėmę sportininkai iškart pateks į ketvirtfinalį.

Porinių dviviečių lenktynių atrankos 3-ioje grupėje Sauliaus Ritterio ir Aurimo Adomavičiaus laukia akistata su varžovais iš Didžiosios Britanijos, Rumunijos ir Nyderlandų, o Donatos Karalienės ir Mildos Valčiukaitės – su Australijos, Vokietijos ir Nyderlandų duetais.

Teisę startuoti A ir B pusfinaliuose iškovos 1–3 vietas užėmusios įgulos.

Vyrų porinė keturvietė – Armandas Kelmelis, Martynas Džiaugys, Dovydas Nemeravičius ir Dominykas Jančionis – 1-oje grupėje varžysis su kinais, britais, australais ir olandais.

Į A finalą iškart pateks 1–2 užėmusios komandos.

2032-aisiais – į Brisbaną

Tokijuje surengtoje 138-oje Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) sesijoje dalyvavo ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

TOK nariai nusprendė papildyti olimpinį šūkį: prie iki šiol buvusio "Aukščiau, greičiau, tvirčiau" (lot. – "Citius, Altius, Fortius") buvo pridėtas žodis "kartu" (lot. –"Communiter"). Šį pokytį įkvėpė per pandemiją susivienijusi olimpinė bendruomenė.

Teisė rengti 2032 m. vasaros olimpines žaidynes suteikta Australijos miestui Brisbanui. Jame taip pat vyks paralimpiada.

Už Brisbano kandidatūrą balsavo 72 TOK nariai iš 77.

Dienraščio "The Australian" duomenimis, olimpiada šaliai atsieis 5 mlrd. Australijos dolerių (3,1 mlrd. eurų).

2024 m. žaidynės numatytos Prancūzijos sostinėje Paryžiuje, 2028 m. – Los Andžele (JAV).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių