Pereiti į pagrindinį turinį

Pasaulio futbolo čempionato prizinis fondas – pusė milijardo

2013-12-09 19:24
AFP nuotr.

2014 m. pasaulio futbolo čempionato dalyvės sužinojo savo varžovus. Brazilijos Bahijos valstijos Costa do Sauipe kurorte ištraukti būsimos futbolo fiestos burtai, suskirstę 32 stipriausias planetos komandas į 8 grupes.

Atsakomybė – pasaulio čempionams

Po daugiau nei valandą trukusios iškilmingos šventės, kuriai dirigavo Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) prezidentas Seppas Blatteris ir generalinis sekretorius Jerome‘as Valcke, paaiškėjo, kad kitų metų birželio 12-ąją jubiliejinį dvidešimtą pasaulio čempionatą atidarys šeimininkė Brazilija ir Kroatija. Procedūrai talkino garsus Brazilijos modelis ir aktorė Fernanda Lima ir jos vyras Rodrigo Hilbertas.

Ne pačius geriausius laikus išgyvenanti Brazilija, pasistengė, kad burtų traukimo ceremonijoje netrūktų spindesio ir prabangos.

Komandas į grupes išskirstė visų aštuonių iki šiol planetos čempionėmis tapusių šalių atstovai – anglas Geoffas Hurstas, argentinietis Mario Kempesas, italas Fabio Cannavaro, vokietis Lotharas Matthausas, prancūzas Zinedine‘as Zidane‘as, ispanas Fernando Hierro, brazilas Cafu ir vienintelis iki šiol dar likęs gyvas istorinio 1950 m. triumfo prieš Braziliją kaltininkas – urugvajietis Alcidesas Ghiggia. Visi jie, išskyrus F.Hierro, praeityje virš savo galvų yra kėlę pasaulio čempionų taurę.

Šventė – vienu ritmu

Dar prieš svarbiausią šventės akcentą ceremonijos dalyviai išvydo dokumentinį filmą apie visus 19 anksčiau vykusių čempionatų, titulą Brazilijos stadionuose ginsiančios Ispanijos rinktinės treneris Vincente Del Bosque įnešė pasaulio čempionų taurę, pristatytos visos 32 čempionate dalyvausiančios komandos ir 12 miestų, kuriuose vyks varžybos.

Šeimininkai atidavė duoklę ryškiausioms savo futbolo figūroms. Prožektorių šviesoje pasišildė rezultatyviausias pasaulio čempionatų futbolininkas Ronaldo, turnyro talismaną Fuleco pristatė brazilų futbolininkai Marta ir Bebeto, svečius pasveikino triskart pasaulio čempionas Pelė.

Scenoje su FIFA prezidentu S.Blatteriu pasirodžiusi Brazilijos prezidentė Dilma Roussef išreiškė viltį, kad ateinančiais metais vyksiančiose pirmenybėse ryškiausiomis spalvomis atsiskleis visi penki svarbiausi brazilų tautos bruožai – darni visuomenė, inovacijų galia, žalioji gamta, energingas futbolas ir laiminga žemė. "Vienu ritmu" – taip pavadintas 2014 m. pasaulio pirmenybių šūkis.

Šventėje, kurią išvydo net 193 pasaulio šalių televizijos žiūrovai, taip pat savo pasirodymus atliko Brazilijos sambos žvaigždė Alcione ir reperis Emicida, Vanessa da Matta ir Alexanderis Piresas, parodytas choreografės Daborah Colker kompozicija, dainavo Margareth Menezes.

D – mirtininkų grupė

Ne ką mažesnis šurmulys kilo ir ištraukus burtus. Paaiškėjo, kad į D grupę pateko net trys pasaulio čempionės – Urugvajus, Italija ir Anglija. Kartu su jomis dėl dviejų kelialapių į atkrintamąsias varžybas kovos ir Kosta Rikos komanda.

"Sunkūs burtai, bet ką padarysi. Ar galėjo būti dar blogiau? Jau pirmajame etape gavome dvi ekipas iš stipriausiųjų pulko", – nevyniojo žodžių į vatą Anglijos rinktinės strategas Roy‘us Hodgsonas.

Dar konkretesnis buvo Anglijos rinktinės puolėjas Wayne‘as Rooney. "Grupė tikrai sunki, tačiau jei norime būti geriausi, privalome laimėti prieš stipriausius", – įsitikinęs snaiperis.
Anglai jau čempionato pirmosiose rungtynėse egzaminuos kitą Europos futbolo čempionę Italiją. "Ne kiekvieną dieną vienoje grupėje išvysi tris pasaulio čempionus, tačiau būtent tokie dalykai ir daro planetos pirmenybes išskirtine futbolo fiesta. Tai svarbiausias futbolo renginys, kuriame dalyvauja tik stipriausios komandos. Žinojau, jog mūsų laukia sunkūs burtai, ir nesuklydau", – atviravo italų strategas Cesare Prandelli.

Broliai – akis į akį

Ne ką mažiau intriguojanti ir G grupė, į kurią burtai pasiuntė Senojo žemyno futbolo grandus Vokietiją ir Portugaliją, o konkurenciją joms sudarys Ganos ir JAV rinktinės.
Turnyro favorite laikomos Vokietijos rinktinės treneris Joachimas Loewas po burtų neslėpė ironijos. Jam akis į akį teks susitikti su JAV futbolininkus treniruojančiu buvusiu savo kolega Jurgenu Klinsmannu. Kai pastarasis 2004–2006 m. treniravo Vokietijos rinktinę, J.Loewas buvo jo asistentu.

"Mano santykiai su Jurginu iki šiol išliko nuostabūs. Be to, į draugiją gavome Ganą, su kuria kartu kovojome ir prieš ketverius metus vykusiame pasaulio čempionate Pietų Afrikoje. Kovoti su Christiano Ronaldo vedamais portugalais taip pat nebus lengva. Maža to, Brazilijoje kitą vasarą nebus lengva ir dėl to, kad privalėsime prisitaikyti prie tvankaus oro ir aukštos temperatūros", – įsitikinęs J.Loewas.

"Jaučiau savo skrandžiu, kad gausime vokiečius. Įvertinus visus varžovus, burtai tiesiog nebegalėjo būti dar sudėtingesni", – šypsojosi prieš savo tautiečius planus kurpsiantis J.Klinsmannas.

Antrą čempionatą iš eilės burtai į vieną grupę suvedė ir skirtingoms šalims atstovaujančius brolius Boatengus. Kevinas-Prince‘as atstovauja Ganos rinktinei, o Jerome‘as – Vokietijos. "Broli, atėjo laikas susitikti dar kartą! Toks jau tas gyvenimas. Negaliu sulaukti, myliu tave, broli", – taip į įvykius Costa do Sauipe reagavo K.P.Boatengas.

Fondas – pusė milijardo

Burtų ceremonijos išvakarėse S.Blatteris taip pat atskleidė, kad 2014 m. pasaulio čempionato prizinį fondą sudarys 576 mln. JAV dolerių, o čempionato laimėtojai gaus 35 mln. JAV dolerių.
Šis prizinis fonas, palyginti su 2010 m. pasaulio čempionatu Pietų Afrikoje, išaugo net 37 proc. – nuo 420 mln. iki 576 mln. Nugalėtojų komanda kitą vasarą taip pat gaus 5 mln. dolerių daugiau nei prieš ketverius metus turnyrą laimėjusi Ispanijos rinktinė.

Sidabro medalius iškovojusi rinktinė sulauks 25 mln., trečią vietą užėmusi šalis gaus 22 mln., o ketvirtoje vietoje likusi rinktinė – 20 mln. JAV dolerių.
Visos keturios komandos, kurios bus eliminuotos ketvirtfinaliuose, gaus po 14 mln. JAV dolerių, o aštuntfinalį pasiekusioms rinktinėms bus atseikėta po 9 mln. Visos kitos komandos, kurios iškris jau po pirmojo etapo, sulauks 8 mln. JAV dolerių injekcijų.

J.Valcke taip pat atskleidė, kad 70 mln. dolerių bus skirta klubams, kurių žaidėjai rungtyniaus pasaulio čempionate, o dar 20 mln. bus skirta Brazilijos futbolo plėtrai – bus rengiami įvairūs turnyrai jaunimui, inicijuojami sveikatingumo projektai.

Procedūra: burtų traukimo šventė truko beveik pusantros valandos.

Burtai
A grupė: 1. Brazilija 2. Kroatija 3. Meksika 4. Kamerūnas.
B grupė: 1. Ispanija 2. Nyderlandai 3. Čilė 4. Australija.
C grupė: 1. Kolumbija 2. Graikija 3. Dramblio Kaulo Krantas 4. Japonija.
D grupė: 1. Urugvajus 2. Kosta Rika 3. Anglija 4. Italija.
E grupė: 1. Šveicarija 2. Ekvadoras 3. Prancūzija 4. Hondūras.
F grupė: 1. Argentina 2. Bosnija ir Hercegovina 3. Iranas 4. Nigerija.
G grupė: 1. Vokietija 2. Portugalija 3. Gana 4. JAV.
H grupė: 1. Belgija 2. Alžyras 3. Rusija 4. Pietų Korėja.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų