Patvirtinti 2015 metų sezono Lietuvos futbolo A lygos dalyviai

  • Teksto dydis:

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vykdomasis komitetas (VK) trečiadienį patvirtino, jog 2015 metų A lygoje toliau rungtyniaus 10 klubų, o pirmojoje (I) lygoje besivaržančių komandų skaičius bus padidintas.

Kaip ir buvo numatyta gruodžio mėnesį parengtame 2015 metų LFF varžybų projekte, šiemet A lygos čempionate varžysis 10 klubų A lygoje, iš jų 3 - naujokai.

2015 metų sezone lygoje bus praėjusio sezono dalyviai Vilniaus "Žalgiris", Pakruojo "Kruoja", Klaipėdos "Atlantas", "Trakai", Marijampolės "Sūduva", "Šiauliai" ir "Klaipėdos granitas".

Pagal LFF varžybų nuostatuose įtvirtintą sportinį principą, su A lyga atsisveikino paskutinę vietą užėmusi Alytaus "Dainava", kurią pakeitė I lygos pirmenybių nugalėtojas Kauno "Stumbras".

LFF VK taip pat patvirtino, jog lygoje taip pat dalyvaus aukščiausius rezultatus I lygoje pasiekusios komandos, kurioms suteiktos A lygos licencijos: Utenos "Uteniui" (pernai - trečia vieta I lygoje) ir Kauno "Spyriui" (ketvirta vieta). Antroje vietoje praėjusį sezoną I lygoje likęs Vilniaus MRU savo teise kilti į aukštesnę lygą nepasinaudojo.

Lygoje nerungtyniaus du klubai, kurie neįgyvendino privalomų licencijavimo reikalavimų, t.y. Panevėžio "Ekranas" ir Gargždų "Banga".

"Iš vienos pusės apmaudu, jog gilias futbolo tradicijas turintys Panevėžio ir Gargždų miestai praras savo atstovus pagrindiniame šalies čempionate. Tačiau VK nariai buvo vieningos nuomonės, jog A lygoje taikomi aukštesni standartai. Licencijavimo rezultatai parodė, kad šie klubai nėra pasiruošę naujam šalies futbolo čempionatui tiek dėl finansinių, tiek dėl organizacinių sunkumų. Beje, "Ekrano" klubas Panevėžio futbolo bendruomenės palaikymo taip pat nesulaukė. Turime konstatuoti, kad praėjusiojo sezono metu nuoširdus bendradarbiavimas, siekiant išspręsti itin opias klubo veiklos problemas su "Ekrano" vadovybe taip pat nevyko", - komentavo LFF generalinis direktorius Edvinas Eimontas.

Šalies futbolo čempionatas startuos vasario 28 - kovo 1 dienomis, finišuos - lapkričio 28-ąją. Tikslus sezono tvarkaraštis bus paskelbtas savaitės pabaigoje.

LFF VK posėdyje taip pat priimti nutarimai dėl I lygos pirmenybių. Šių metų sezone dalyvaus daugiau komandų nei pernai, kuomet rungtyniavo 13. Numatoma, kad I lygoje varžysis bent 18 komandų.

I lygą papildė 4 klubai iš II lygos: F.B.K "Kaunas", Telšių "Džiugas", Kretingos "Minija" ir Kelmės "Kražantė". Atsisakius dublerių čempionato I lygoje taip pat žais Pakruojo "Kruojos" ir "Trakų" antrosios komandos.

VK nutarė, jog išimties tvarka I lygoje suteikta teisė rungtyniauti dar 3 ekipoms. Gargždų "Bangai", Alytaus "Dainavai" ir Alytaus "Auskai" skirta 3 taškų atėmimo sankcija bei draudimo registruoti naujus žaidėjus sankcija. Klubai taip pat privalės įgyvendinti visus licencijavimo reikalavimus ir iki registracijos pradžios padengti turimus pradelstus finansinius įsipareigojimus.

Dviems klubams - Panevėžio "Ekranui" ir paraišką žaisti I lygoje pateikusiam steigiamam FK "Panevėžys" - suteiktas terminas pateikti reikalingą dokumentaciją ir informaciją iki vasario 23 dienos, po kurios bus priimtas atskiras sprendimas dėl šių klubo dalyvavimo I lygos pirmenybėse.

"Svarstydamas klubų prašymus, Vykdomasis komitetas atsižvelgė į futbolo vystymo regionuose reikšmę. Reprezentacinės komandos mieste buvimas skatina futbolo pažangą ir masiškumą. I lygoje klubams taikomi žemesni reikalavimai, todėl tikimės, kad klubams pavyks juos įgyvendinti", - teigė LFF Vykdomojo komiteto narys Romualdas Jonaitis.

I lygoje taip pat bus praėjusio sezono dalyviai Vilniaus MRU, Kazlų Rūdos "Šilas", Jonavos "Lietava", Kėdainių "Nevėžis", Tauragės "Tauras", Radviliškio "Lokomotyvas", "Šilutė" ir "Palanga". Su pirmenybėmis atsisveikino paskutinę vietą užėmusi Panevėžio "Baltija".

I lygos varžybų startas numatytas balandžio pradžioje.

Prieš artėjantį futbolo sezoną VK aptartos ir prevencinės priemonės, kurios ruošiamos LFF kovai prieš nesąžiningą žaidimą.

"Dėsime visas pastangas, kad ši rakštis būtų išrauta iš futbolo! Masiškiausia sporto šaka neturi būti kompromituojama nesąžiningų sandorių. Akivaizdu, kad tai ne vien futbolo bėda, tai globali sporto problema, todėl tikimės, kad prie mūsų iniciatyvų aktyviau prisidės ir kitos federacijos bei sporto institucijos. Mums vilčių teikia tai, kad futbolo federacija įgyja vis daugiau patirties ir priemonių, gausėja ir profesionalių partnerių ratas", - sakė LFF generalinis direktorius E. Eimontas.

Dar praėjusiais metais VK pakeitė taisykles dėl dalyvavimo futbolo klubo valdyme. Asmuo, panorėjęs tapti klubą valdančiu asmeniu, privalo kreiptis į VK. Taip siekiama užkirsti kelią tiems investuotojams, kurie savo nesąžiningais veiksmais galėtų padaryti žalą futbolo klubams.

Tiriamąją veiklą dėl sutartinių varžybų nuo praėjusio sezono atlieka LFF Tyrimų komitetas bei prie jo įsteigta futbolo ekspertų grupė. Prevencijos tikslais keičiamasi informacija su Lošimų priežiūros tarnyba, tarptautine stebėsenos bendrove "Sportradar" ir kitomis institucijomis.

Kovo mėnesį numatoma speciali konferencija, skirtai kovai prieš nesąžiningą žaidimą. LFF iniciatyva organizuojamame renginyje be teisėsaugos profesionalų iš Lietuvos taip pat dalyvaus kriminalinės policijos pareigūnai iš Latvijos, Estijos, Vokietijos ir "Europolo".

2015 metų A lygos pirmenybėse LFF tikisi įdomių varžybų, kupinų sportinės aistros ir meistriškumo, taip pat atviro bendradarbiavimo su futbolo bendruomene, klubų vadovais bei savininkais ir žaidėjais.


Šiame straipsnyje: LFFA lygaI lygaEdvinas Eimontas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių