Pereiti į pagrindinį turinį

Ruošiamasi ne tik futbolui: ko tikėtis iš „Lech“ fanų vojažo Vilniuje?

2013-07-26 11:48

„Šį sezoną Lietuvoje ir Europoje dar niekas neįrodė, jog yra visa galva pranašesnis už Vilniaus „Žalgirį“, - sako futbolo komentatorius Nerijus Kesminas.

Vakar galutinai paaiškėjo, kad A lygos lyderiai trečiajame Europos lygos atrankos etape susitiks su aršiais futbolo fanais garsėjančiu Poznanės „Lech“ klubu.

N. Kesminas su portalu diena.lt  pasidalijo įžvalgomis apie būsimąją akistatą, lenkų sirgalių vojažus mūsų šalyje ir Lietuvos jaunimo (iki 19 metų) pasirodymą Europos čempionate.

Kiekvienas - savaip durnas

- Artėjantį ketvirtadienį Lietuvos futbolo federacijos (LFF) stadione dėmesio centre bus pats žaidimas ar tai, kas vyks šalia aikštės?, - paklausėme futbolo komentatoriaus.

- Žaidimas ir taktinės schemos bus įdomu, šito nepaneigsi. Tačiau esu įsitikinęs, Vilniaus policijos laukia karštas vakaras. Reikės žaisti pagal lenkų fanų taisykles. Nesakau, kad pasikartos 2007-ųjų įvykiai, kai Vilniaus „Vėtra“ dėl Varšuvos „Legia“ fanų sukelto chaoso jau po pirmojo kėlinio pateko į tolimesnį Intertoto varžybų etapą, bet įtampos ir kibirkščiavimų tikrai bus.

- Turbūt tarp Varšuvos „Legia“ ir Poznanės „Lech“ ultrų yra daug panašumų?

- Prieš šešerius metus UEFA skirta bausmė, kai  „Legia“ buvo eliminuota iš Europos turnyrų, buvo pamoka visiems panašaus tipo lenkų futbolo chuliganams. Lenkijoje didžiausia priešprieša jaučiama tarp Varšuvos „Legia“ ir „Polonia“ klubų, tačiau „Lech“ taip pat turi vieną piktesnių fanų grupuočių. Manau, fanai ir šį kartą į Vilnių atvažiuos parodyti save, galime išvysti prolenkiškų plakatų, kurie žemina Lietuvos valstybę. Kiekvienas yra savaip durnas. Policijai teks užtikrinti, kad fanų psichologinės problemos ir liktų jų viduje.

Iš klaidų pasimokyta?

- Ką jautėte būdamas stadione 2007-aisiais, kai per didžiąją pertrauką kilo sumaištis?

- Rungtynes komentavau iš VIP tribūnos, dabartinės spaudos ložės. Ji buvo priešingoje pusėje nuo įvykių epicentro, tad ypatingos baimės nebuvo. Pamenu, jog tą vakarą stadione buvo nemažai tėvų su vaikais. Ant vejos pasirodė raitoji policija, chuliganai išlupę reklaminius skydus juos svaidė į minią, buvo panaudotos ašarinės dujos. Tikėtina, kad tokį vaizdą pamatę vaikai į futbolą daugiau eiti nebenorėtų.  Nors viskas įvyko netikėtai, policija lenkų būrius išvaikė gana greitai, įvykiai į miestą nepersikėlė.

- Veikiausiai atitinkamų institucijų išvados po šių įvykių buvo padarytos...

- Be abejonės. Pasiteisino prevencijos priemonės, kurias policijos pareigūnai taikė 2010-aisiais. Tuomet Krokuvos „Wisla“ fanai buvo nuginkluoti dar tik vykdami palaikyti savo komandos Europos lygos rungtynėse Šiauliuose. Pareigūnai jau žino, koks gaivalas ir kokia nevaldoma jėga gali tapti panašios grupuotės.

- Savo laiku bėdų dėl futbolo chuliganų turėjo Anglija, tačiau dabar baisiausi fanai turbūt yra Pietų Amerikoje ir Rytų Europoje?

- Britų chuliganai yra daugiau mitas, kurį jie sukūrė patys savo kino juostomis. Prieš 20 metų britų salyne įvesta griežta tvarka. Už bet kokį rimtesnį pažeidimą futbolo sirgalius rungtynėse negali lankytis iki gyvos galvos. Prieš 12-13 metų vietos policija parengė išsamią ataskaitą, kurioje paaiškėjo, kad daugiau nei pusę chuliganizmo atvejų sudarė antroje „Priemer“ lygoje žaidusio klubo sirgaliai.

Pietų Amerikoje chuliganizmas neorganizuotas. Jį sąlygoja nacijų charakteris. Nupjautos galvos stadiono viduryje pasako daug. Rytų Europoje skaičiuojama 10-20 klubų, kurių grupuotės pajėgūs varžytis su specialiais daliniais. Tai buvusios Jugoslavijos, Rusijos ir kitų šalių chuliganai.

Susigūžti - neverta

- Kalbant apie patį futbolą, ar dabartinis „Žalgiris“ yra pasirengęs namuose siekti teigiamo rezultato?

- Lenkų sudėtis įspūdingesnė. Kapitonas Rafal Murawski už rinktinę yra sužaidęs daugiau kaip 50 mačų. Patikimai žaidžia Hubert Wolakiewič, yra pajėgių legionierių iš Suomijos, Panamos ar Gambijos. Manuelis Arboleda buvo ištinktas geriausiu Lenkijos lygos gynėju.

Kita vertus, žaidžiant su tokio kalibro komanda „Žalgirio“ šiame sezone dar nesame matę. Apie būsimąją dvikovą kol kas galime tik spėlioti, tai bus puikus vilniečių realaus pajėgumo patikrinimas Europoje. Esu nusitekęs optimistiškai, namuose galime siekti pergalės. Tuomet svečiuose bus šiek tiek lengviau. Žinoma, gali nutikti ir taip, kad pirmas rungtynes pralaimėsime 0:3.

Apibendrinant, atvažiuoja tikrai ne Madrido „Real“ ar „Manchester United“. Tai klubas, kurį galime įveikti.

Paskutinis šiaudas jaunimo rinktinei

- Kaip šios vasaros Lietuvos futbolo šviesulį Europoje įvardintumėte „Žalgirį“ ar devyniolikmečių rinktinę?

- Pagal pasiektus rezultatus tai būtų „Žalgiris“. Tikrai nesitikėjau, kad rungtynėse su Jerevano „Pyunik“ stadionas bus sausakimšas. Tai rodo, kad lietuviams reikia futbolo.

Jaunimas stengiasi, tačiau iškovotų taškų Europos čempionate kol kas nėra. Rungtynėse su Olandija nušvito viltis, kad galbūt tikrai turime tą futbolo ateitį. Darius Sirgėdas, Lukas Spalvis, Simonas Stankevičius yra jaunesni už savo priešininkus, tačiau jau sugeba nustebinti. Kol kas teigti per drąsu, tačiau 4-5 vaikinai po kelių metų gali tapti vyrų rinktinės lyderiai.

Labiausiai džiugina tai, kad atsiranda žaidėjų tose pozicijose, kurios ilgą laiką buvo problematiškiausios. Nuo Dariaus Maciulevičiaus laikų neturime tvirto vadinamo dešimto numerio, kuris rungtyniautų „po puolėju“

-  Puolėjas L. Spalvis po pralaimėjimo ispanams 0:2 džiaugėsi, kad rinktinė gali žaisti su Europos čempionais. Tačiau juk tikslas neturėtų būti pralaimėjimas vienu ar dvejais įvarčiais. Ar neatrodo, kad rinktinė pabunda tik prasileidusi įvartį?

- Šaudyk į pianistą kiek nori, jis vis tiek gros taip, kaip moka. Jeigu lietuviai sumanytų pirmąjį pusvalandį pažaisti atvirą futbolą, galimas daiktas, kad rezultatas taptų 1:4. Pirmose dvejose rungtynėse praleisti įvarčiai rodo labai konkrečias mūsų gynybos spragas. Yra silpnų grandžių, kuriomis priešininkai naudojais, tai – kairysis gynybos kraštas.

- Lietuviai šio vakaro rungtynėse su Portugalija pažadėjo žaisti energingesnį futbolą. Ko galime tikėtis?

- Sutinku, puolimo veiksmai buvo suaktyvinami tik prispyrus reikalui. Tačiau žaidime matau aiškiai išreikštą trenerių štabo loginę mintį. Žaidėjai rungtyniauja taip, kaip liepia treneris. Portugalai ramūs nebus, nes Olandijos pergalės prieš ispanus atveju jie keliautų namo. Tačiau svečiai  mūsų vartus apgultų bet kokiu atveju.

Manau, lietuviams verta rizikuoti, nes tai yra paskutinė grupės turnyro diena. Prarasti nėra ko. Tik pergalė rezultatu 3:0 ir ispanų sėkmė mus išvestų į kitą etapą

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų