Pereiti į pagrindinį turinį

Specialistų prognozė: triumfuos galingoji Vokietija

2014-07-12 05:45
Vitalijus Stankevičius Vitalijus Stankevičius

Pasaulio futbolo čempionate liko sužaisti tik dvejas rungtynes. Šeštadienį dėl bronzos medalių kovos Brazilijos ir Nyderlandų rinktinės, o sekmadienį dėl čempionų vardo susigrums Vokietijos ir Argentinos futbolininkai.

Vokiečiai neišpuiks

Kurios komandos turi didesnes galimybes laimėti? Apie tai kalbėjomės su Lietuvos futbolo rinktinės trenerio asistentu Vitalijumi Stankevičiumi ir buvusiu Vilniaus "Žalgirio", "Šilutės" bei FBK "Kauno" treneriu, praeityje triskart geriausiu Lietuvos futbolininku Eugenijumi Riabovu.

"Atsakyti, kas laimės planetos pirmenybes – sunkiausias klausimas. Norėčiau, kad laimėtų europiečiai, nes jau daug metų esu Vokietijos komandos gerbėjas. Vokietijos stiprybė – komandinė dvasia, ji labai galinga kaip komanda. Joachimo Loewo auklėtiniai neturi silpnų vietų. Vartininkas Manuelis Neueris – puikus, saugai – nuostabūs, net veteranas Miroslavas Klose muša įvarčius. Ši ekipa visada žaidžia drausmingai.

Argentinos rinktinėje yra stiprių žaidėjų – puolėjas Lionelis Messi, saugas Angelis di Maria. L.Messi gali iš nieko sukurti progą įvarčiui ir ja pasinaudoti. Per pusfinalio dvikovą olandai argentiniečių žvaigždę ypač saugojo. Esu įsitikinęs, kad su Vokietija negalima žaisti atviro futbolo. Brazilai pabandė padaryti, visi žinome, kuo tai baigėsi", – kalbėjo V.Stankevičius.

Pasak jo, pusfinalyje brazilai perdegė, puolė lyginti rezultatą, todėl juos ištiko tokia skaudi nesėkmė.

V.Stankevičius įsitikinęs, kad pergalė 7:1 prieš Braziliją vokiečiams meškos paslaugos nepadarys: "Prisiminkime, kaip pagarbiai po įspūdingos pergalės jie kalbėjo apie brazilus. Ir treneris J.Loewas nerodė jokios arogancijos, atsiliepė apie varžovus pagarbiai. Vokiečiai visada apie kitas komandas kalba korektiškai, kruopščiai rengiasi kiekvienoms rungtynėms, todėl prieš finalą jie tikrai nebus atsipalaidavę."

Ar išvengs tragedijos?

Lietuvos rinktinės trenerio asistentas prognozuoja, kad argentiniečiai finale pasirinks atsargų futbolą.

"Argentina šiame čempionate rungtyniauja atsargiai, bet ir pati įvarčių praleidžia labai nedaug. Alejandro Sabella auklėtiniai žais pasitelkę gynybą, nes kito varianto neturi. Vokiečiams bus labai sunku pramušti varžovų gynybą, todėl gali būti nelabai gražios rungtynės. Nenustebčiau, jei komandoms tektų žaisti pratęsimą ar net mušti 11 m baudinius", – dėstė V.Stankevičius.

Per dvikovą dėl bronzos medalių treneris sirgs už olandus, bet mano, kad pergalę švęs brazilai: "Brazilams yra tik vienas kelias – laimėti. Per dvikovą su vokiečiais Brazilijos žmonės verkė. Jei čempionato šeimininkai netaps prizininkais, bus visiška tragedija. Brazilijos rinktinės treneriui Luizui Felipe Scolari labai sunku. Jam reikės rasti optimalią komandos sudėtį, nuteikti žaidėjus. Vis dėlto tikiu, kad Pietų Amerikos futbolininkai atsities."

V.Stankevičius įsitikinęs, kad dėl apdovanojimų kovoja tikrai keturios geriausios pasaulio komandos. "Šis čempionatas man labai patiko – intriguojantis, gero lygio, pamatėme daug gražių dvikovų. Mano mėgstama Vokietijos rinktinė labai pažengusi į priekį. Gerą įspūdį padarė Pietų Amerikos ekipos – Brazilija, Argentina, Urugvajus, Kolumbija. Jose žaidžia nemažai stiprių futbolininkų. Pagirčiau ir Centrinės Amerikos atstovę Kosta Riką", – pasakojo treneris.

Už vokiečius – drąsiai

"Nors pasaulio čempionatas vyksta Pietų Amerikoje, bet manau, kad jame triumfuos Vokietijos rinktinė. Ji nuo seno garsėjo drausme, tokį žaidimą demonstruoja ir 2014 m. pirmenybėse. Treneris J.Loewas turi daugiau aukštesnio meistriškumo žaidėjų. Argentinos komandos futbolininkai taip pat geri, bet jie turėtų nusileisti galingai rungtyniaujantiems vokiečiams. Prognozuoju, kad neprireiks nei 11 m baudinių, nei pratęsimo, europiečiai savo pranašumą įrodys per pagrindinį laiką", – teigė E.Riabovas.

Jis nemano, kad vokiečius galėtų užliūliuoti fantastiška pergalė pusfinalyje prieš brazilus. "J.Loewo auklėtiniai puikiai suvokia, kad rungtynės taip susiklostyti gali tik vieną kartą. Tada brazilai, praleidę antrą įvartį, visiškai sutriko. Antrą kartą vokiečiai tokios dovanėlės tikrai negaus. Jiems teks kovoti iš visų jėgų", – mano buvęs geriausias Lietuvos futbolininkas.

Argentiniečiai šiame čempionate visas pergales iškovojo minimalia persvara. Grupės varžybose jie įveikė Bosniją ir Hercegoviną (2:1), Iraną (1:0), Nigeriją (3:2), aštuntfinalyje po pratęsimo 1:0 palaužė šveicarus, ketvirtfinalyje 1:0 nugalėjo belgus, o pusfinalyje tik po 11 m baudinių 4:2 eliminavo olandus. Sunkiai, bet įveikė varžovus. Tai nugalėtojų mentaliteto demonstravimas ar ir Fortūnos šypsnys?

"Taip, Argentinos rinktinė varžovus įveikė minimalia persvara, bet nemanau, jog gerus rezultatus ji pasiekė todėl, kad lydėjo sėkmė. Fortūna būna palanki stipresniesiems. Nebūtina laimėti 7:1, užtenka ir 1:0. Pergalė bet kokiu rezultatu suteikia galimybę žengti tolyn. Argentinai tos kuklios pergalės leido pasiekti finalą", – kalbėjo E.Riabovas.

Jis mano, kad rungtynes dėl trečiosios vietos laimės Brazilija. "Turnyro šeimininkai sugebės atsitiesti po juos ištikusios katastrofos. Jų pralaimėjimas vokiečiams buvo tragedija visai Brazilijai. Po tokio pažeminimo Luizo Felipe Scolari auklėtiniai trokš reabilituotis, kovos iš visų jėgų. Komandai jau galės padėti pusfinalyje nežaidęs vidurio gynėjas Thiago Silva. Tad šeimininkų gynyba nebebus subyrėjusi", – samprotavo buvęs ilgametis FBK "Kauno" treneris.

E.Riabovui šiame čempionate labiausiai patiko Vokietijos, Olandijos ir Meksikos rinktinių žaidimas. "Olandai per visas rungtynes turėjo iniciatyvą. Meksikiečiai demonstravo greitą, gražų, technišką futbolą", – baigė pokalbį E.Riabovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų