Pereiti į pagrindinį turinį

Šveicarijos policija paėmė FIFA būstinės kompiuterių duomenis

2015-06-11 09:17
BNS inf.
Scanpix nuotr.

Tarptautinė futbolo federacija (FIFA) perdavė kompiuterių duomenis Šveicarijos policijai, tiriančiai konkursus dėl teisės rengti 2018 ir 2022 metų Pasaulio futbolo čempionatus, taip pat įšaldė konkursą dėl 2026 metų turnyro, toliau vystantis didžiulio masto skandalui dėl korupcijos futbolo pasaulyje.

FIFA nurodė, kad jos būstinėje Ciuriche esančių kompiuterių duomenys buvo perduoti Šveicarijos prokurorams.

Šveicarijos pareigūnai tiria 2010 metais surengtą FIFA balsavimą, per kurį teisė rengti 2018 metų pasaulio futbolo čempionatą atiteko Rusijai, o 2022 metų turnyrą – Katarui.

„FIFA šiandien pateikė, kaip planuota, duomenis, kurių reikalavo generalinis prokuroras“, – sakė federacijos atstovas.

Didžiosios Britanijos nacionalinis transliuotojas BBC tvirtino, kad taip pat buvo paimta dokumentų iš FIFA prezidento Seppo Blatterio (Zepo Blaterio), generalinio sekretoriaus Jerome'o Valcke (Žeromo Valkės) ir vyriausiojo finansininko Markaus Kattnerio (Markaus Katnerio) biurų. Šveicarijos pareigūnai atsisakė atskleisti asmenis, su kuriais yra susijęs tas medžiagos poėmis.

FIFA apėmė chaosas, kai Šveicarija ir JAV pradėjo tyrimus dėl aukšto rango futbolo pareigūnų korupcijos. Praeitą mėnesį septyni FIFA pareigūnai buvo suimti viename Ciuricho viešbutyje.

J.Valcke sakė, kad Rusija „sąžiningai“ laimėjo konkursą dėl teisės surengti 2018 metų čempionatą, tvirtindamas, kad „tik pamišėlis gali sakyti, kad visos organizavimo teisės buvo nupirktos“. Kvalifikacinio etapo burtų traukimas vyks Sankt Peterburge liepos 25 dieną.

Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutka sakė, kad šalis „itin uoliai“ ruošiasi tam čempionatui.

„Nekreipiame dėmesio į politiką – tiesiog pragmatiškai tęsiame savo pasiruošimus“, – pabrėžė jis.

Konkursas dėl teisės surengti 2026 metų Pasaulio futbolo čempionatą turėjo prasidėti šiais metais, o jo laimėtoja turėjo paaiškėti per suvažiavimą Kvala Lumpūre 2017 metais, bet J.Valcke sakė, kad šis procesas buvo sustabdytas.

„Susidarius dabartinei padėčiai, buvo nuspręsta sustabdyti administracinį procesą dėl 2026 metų FIFA Pasaulio čempionato“, – sakoma FIFA pranešime.

„Esant tokiai padėčiai, manau, kad kol kas pradėti bet kokį atrankos procesą būtų nesąmonė“, – J.Valcke sakė per spaudos konferenciją Samaroje – viename iš Rusijos miestų, kuriame vyks 2018-ųjų čempionato rungtynės.

Prognozuojama, kad dėl teisės surengti 2026 metų čempionatą varžysis JAV, Kanada, Meksika, Marokos ir Kazachstanas.

JAV prokurorai iškėlė kaltinimus 14 futbolo pareigūnų ir sporto reklamos bendrovių vadovų, kurie esą dalyvavo ilgametėje korupcinėje schemoje ir paėmė daugiau negu 150 mln. dolerių kyšių. Septyni iš jų, tarp jų du buvę FIFA viceprezidentai, buvo areštuoti Ciuriche, o Jungtinės Valstijos prašo juos išduoti.

Šis korupcijos skandalas aptemdė gegužės 29 dieną įvykusį S.Blatterio perrinkimą penktai kadencijai FIFA prezidento poste. Praėjus keturioms dienoms jis paskelbė atsistatydinsiantis.

Naujo FIFA lyderio rinkimai veikiausiai vyks ne anksčiau negu gruodį, bet potencialūs įpėdiniai jau ruošiasi varžytis dėl teisės vadovauti turtingiausiai ir įtakingiausiai pasaulyje sporto federacijai.

Legendinis Brazilijos futbolininkas ir treneris Zico (Ziku) tapo pirmuoju, oficialiai paskelbusiu, kad sieks perimti FIFA prezidento postą iš S.Blatterio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų