„Žalgirio“ treneris J. Martinsas: Ronaldo visada nori žaisti, nesvarbu kur

  • Teksto dydis:

Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkus treniruojantis portugalas Joao Martinsas puikiai pažįsta gimtosios šalies futbolo virtuvę ir su nekantrumu laukia Lietuvos ir Portugalijos rungtynių, kurios Vilniuje vyks jau antradienį.

52-ejų treneris mūsų šalyje dirba nuo 2016 metų, tačiau jo ryšiai su Portugalijos futbolu išlieka labai tvirti. Jis nuolat seka įvykius gimtosios šalies čempionate, stebi rungtynes, bendrauja su kolegomis ir savo įžvalgomis noriai dalinasi su žurnalistais.

Ypatingai daug dėmesio J. Martinsas sulaukia šiomis dienomis – tituluočiausią Lietuvos klubą Vilniaus „Žalgirį“ treniruojantį portugalą prieš artėjančias rungtynes kalbina visos didžiosios Portugalijos žiniasklaidos priemonės. Gimtinėje futbolo gerbėjai jį pažįsta ir kaip futbolo komentatorių – J. Martinsas anksčiau ne kartą yra komentavęs Portugalijos čempionato rungtynes kaip komentatorius – ekspertas.

Jau antradienį Lietuvos futbolo rinktinė Vilniuje priims Portugaliją, o mūsų rinktinės gretose yra ir keturi žalgiriečiai, su kuriais kasdien tenka dirbti J. Martinsui.

- Ar rungtynės su Portugalija Jums bus išskirtinės?, - fkzalgiris.lt pasiteiravo trenerio.

- Man tai tikrai bus ypatingas mačas. Visada malonu stebėti Portugalijos rinktinės žaidimą, o šį kartą portugalai žais su Lietuva ir visa tai vyks Vilniuje, stadione, kuriame tenka praleisti labai daug laiko. Ilgus metus gyvendamas užsienyje pradedi ilgėtis namų, draugų, artimųjų, kalbos. Tai yra natūralu, tad šis įvykis – labai smagus.

Taip sutapo, kad šį kartą mano gimtosios šalies rinktinė atvyko į Lietuvą. Į šalį, kurioje esu nuo 2016 m. ir kurioje jaučiuosi puikiai. Žmonės mane čia priėmė labai šiltai. Neabejoju, kad ir Portugalijos rinktinė čia jaučiasi gerai. Laukia įdomios rungtynės.

- Dirbant „Stumbro“ klube Kaune lankėsi Portugalijos prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa, o Jums teko su juo susitikti. Dabar Lietuvoje – Portugalijos rinktinė. Malonūs sutapimai?

- Puikiai prisimenu Portugalijos prezidento vizitą, jis labai šiltas žmogus. Tik atskridęs į Kauną jis visų pirma susitiko su mumis. Vakar susitikau su kai kuriais pažįstamais dirbančiais Portugalijos rinktinėje, šiek tiek pabendravome. Su kai kuriais iš jų neteko matytis labai ilgai. Tai teigiamos emocijos. Dirbdamas futbolo pasaulyje nuolat esi toli nuo namų, tad tokie įvykiai yra išties malonūs.

- Apie ką prieš artėjančias rungtynes labiausiai kalba ir rašo Portugalijos žiniasklaida?

- Portugalijoje nušviečiamas kiekvienas rinktinės žingsnis ir temų labai daug. Diskutuojama apie situaciją turnyro lentelėje, traumas, spėliojama, kuriuos futbolininkus treneris pakeis, kokia bus startinė sudėtis. Tai gana įprastos temos. Kaip visada, didžiausias dėmesys skiriamas Cristiano Ronaldo. Jis visada gerina įvairius rekordus, kurie yra išsamiai aprašomi. Taip pat dėmesys skiriamas ir Lietuvos rinktinei, jos sudėčiai, stadionui. Šiaip turiu pasakyti, kad apie Lietuvą atsiliepiama pagarbiai, nėra įsitikinimo, kad tai bus lengvas pasivaikščiojimas. Žaidėjai kalba atsargiai, apie neįvertinimą jokios kalbos būti negali.

- Ir Jums pačiam tenka atsakyti į įvairius Portugalijos žurnalistų klausimus. Kas juos labiausiai domina? Galbūt girdėjote ir kokių nors keistų ar juokingų klausimų?

- Šiomis dienomis tikrai labai daug bendrauju su Portugalijos žurnalistais. Šiais laikais surasti informaciją apie varžovų sudėtį nėra sudėtinga, o žurnalistus labiau domina pati Lietuva, gyvenimas šioje šalyje, mano patirtys tiek gyvenimo, tiek futbolo klausimais. Žinoma, prisimenamas Edgaras Jankauskas, kurį Portugalijoje futbolo žmonės vis dar prisimena. Žinau, kad nemažai kalbinamas ir jis. Žurnalistams įdomu sužinoti daugiau apie Lietuvos čempionatą, apie tai, kas nutiko Kauno „Stumbrui“, kuriame žaidė nemažai portugalų. Kalbame ir apie mano persikėlimą į „Žalgirį“ bei karjeros permainas.

- Lietuvoje didžiausią ažiotažą kelia Cristiano Ronaldo atvykimas. Spėliojama, ar jis žengs į aikštę LFF stadione ant sau neįprastos dangos. Kas apie tai kalbama Portugalijoje?

- Niekas nežino, koks bus starto vienuoliktukas. Portugalijos rinktinė treniruosis šiandien (pirmadienio vakare), vėliau vyks spaudos konferencija. Galbūt tuomet treneris kažką atskleis. Kas liečia spaudą, rašoma, kad Portugalijos rinktinė turėtų susitikimą pradėti optimalios, pajėgiausios sudėties.

Tikėtina, kad keisis vienas krašto gynėjas ir nuo pirmųjų minučių žais Joao Cancelo. Taip pat daug kas mano, jog startinėje sudėtyje mačą pradės Joao Felixas. Visi tikisi, kad žais ir C. Ronaldo. Šimtu procentų to niekas nežino, tačiau jis toks žmogus, kad būdamas rinktinėje visada nori žaisti. Jam nesvarbu, koks tai stadionas, kokia šalis. Jis nori žaisti ir gerinti rekordus. Tai profesionalumo pavyzdys visiems – tiek jo komandos draugams, tiek vaikams visame pasaulyje. Labai profesionalus požiūris. Apie tai, kad jis galėtų nežaisti, niekas nekalba ir nerašo. Bent jau kol kas.

Taip, ant dirbtinės vejos nei C. Ronaldo, nei kitiems portugalams nėra tekę žaisti ilgą laiką. Tai bus neįprasta. Treneris Fernando Santosas sakė, kad prisimins senus laikus. Kažkada jo treniruojama komanda žaidė ant dirbtinės vejos.

- Ar Portugalijos rinktinės treneriai nesikreipė su klausimais apie Lietuvos rinktinę?

- Kaip ir minėjau, pažįstu kai kuriuos trenerių štabo narius ir rinktinės darbuotojus, tačiau nieko panašaus jie neprašė. Šiais laikais yra išvystytos skautingo platformos, kuriose patogiai gali rasti visą reikiamą informaciją. Nemanau, kad prieš šias rungtynes Portugalijai reikalinga kažkokia ypatinga informacija. Tai, ką jiems reikia žinoti, jie žino.

- Jūsų nuomone, kurie žaidėjai Lietuvos rinktinei gali kelti daugiausiai problemų?

- Ši Portugalijos rinktinė turi labai gerus žaidėjus praktiškai visose pozicijose, o ir komandinis ryšys yra. Jie gali žaisti greitą, technišką futbolą, gali prisitaikyti prie varžovo. Tai labai stipri ir pavojinga komanda, pasižyminti lankstumu. Žiūrovams labiausiai turėtų patikti C. Ronaldo, Bernardo Silvos ir J. Felixo žaidimas. Jie turi ypatingus kamuolio valdymo įgūdžius. Nesu tikras, ar jiems pavyks viską parodyti ant neįprastos dangos, tačiau jų žaidimas paprastam žiūrovui turėtų patikti. Galime išvysti įdomių dalykų.

- Rungtynėse su Ukraina visas 90 minučių žaidė trys žalgiriečiai: Modestas Vorobjovas, Saulius Mikoliūnas ir Domantas Šimkus. Ar prieš artėjančias rungtynes kalbėjote su savo auklėtiniais klube?

- Žinoma, treniruočių metu kartais apie tai pajuokaudavome, tačiau tik tiek. Savo žaidėjams linkiu didžiausios sėkmės. Žinau, ką jie gali, ir tikiu, kad su Portugalija jie yra pajėgūs pademonstruoti gerą žaidimą.

Ne tik žalgiriečiai, bet ir visi kiti Lietuvos rinktinės žaidėjai turi eiti į aikštę ir mėgautis ypatingomis akimirkomis. Proga žaisti prieš tokius varžovus neatsiranda kasdien. Tai didžioji scena. Tave stebi daugybė žmonių. Tai rungtynės, kurios kartais gali pakeisti karjeras. Jie privalo tai suprasti ir parodyti geriausią savo versiją. Linkiu Lietuvos rinktinei sėkmės. Manau, laukia įdomi kova ir geras reginys. Rezultatų nemėgstu spėlioti. Juk ne veltui futbolas yra bene sunkiausiai nuspėjamas iš visų sportų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių