Pereiti į pagrindinį turinį

Afrikai – tik pasaulio futbolo čempionato šešėliai

Idėja: pasaulio futbolo čempionatas PAR gyventojams turėtų reikšti geresnę ateitį, o kitoms žemyno šalims – geresnį Afrikos įvaizdį, tačiau baiminamasi, kad ši vizija užges kartu...
Idėja: pasaulio futbolo čempionatas PAR gyventojams turėtų reikšti geresnę ateitį, o kitoms žemyno šalims – geresnį Afrikos įvaizdį, tačiau baiminamasi, kad ši vizija užges kartu... / AFP nuotr.

Pasaulio futbolo čempionatą organizatoriai Afrikai pristatė kaip ateities idėją, prilygstančią Nelsono Mandelos politinei karjerai. Tačiau skeptikai pirmenybes jau pavadino europiečių ir amerikiečių švente.

Milžiniška kaina

5 mlrd. JAV dolerių investicijų į infrastruktūrą, nauji blizgantys stadionai, pasmerkti tyliai vienatvei, ir didžiulės mokestinės lengvatos pajamų srautams, sutekėsiantiems į Šveicarijoje įsikūrusią FIFA būstinę. Tokią kainą moka Pietų Afrikos Respublika (PAR) už viso Juodojo žemyno viltį. Svajonę šimtmečius išsivysčiusių šalių priespaudą kentusiose žemėse išdidžiai priimti pasaulio futbolo čempionato svečius.

Birželį pasaulio gyventojų akys turi išvysti istorinį momentą, kai Afrika nusimes savo kolonijinio palikimo pančius ir tvirtai atsistos į lygiateisių planetos galybių gretas. Bent jau tokią viziją pristatė futbolo pirmenybių PAR organizatoriai.

Tačiau niekas negali paneigti pavojaus, kad PAR išleido milijardus mainais gaudama 30 dienų reklamos kampaniją, kuri netruks išblėsti didžiojo sporto vežimui pajudėjus į priekį ir palikus 2010 m. pasaulio futbolo čempionatą užnugaryje.

Autentikai neliko vietos

Oficialus čempionato talismanas – žalių plaukų kupeta pasidabinęs leopardas – buvo pagamintas Kinijoje. Oficialią pirmenybių dainą sukūrė Kolumbijos popmuzikos žvaigždė Shakira. Gerbėjus per čempionatą maitins oficialus restoranas – "McDonald's".

"Tai – ne mūsų nuosavas pasaulio čempionatas. Tai – FIFA pirmenybės. Mes esame tik organizatoriai. Mes tik paruošiame sceną", – aiškino pasaulio čempionato organizacinio komiteto atstovas Gregas Fredericksas.

Tačiau tokių pasiteisinimų nepakanka 50 mln. PAR gyventojų, kurių kas ketvirtas neturi darbo, o kas antras gyvena žemiau skurdo ribos. Vadovaujantis FIFA nurodymais, šalyje, kurioje interneto skverbtis siekia vos 10 proc., bilietai į pasaulio futbolo pirmenybių rungtynes buvo platinami skaitmeninėje erdvėje. Bilietų kainos vietiniams pirkėjams buvo sumažintos iki 18 JAV dolerių (50 litų), tačiau platiems minimalias pajamas gaunančių PAR gyventojų sluoksniams ir tokia suma yra gana įspūdinga.

Dar labiau nuskriausti buvo kitų Juodojo žemyno valstybių gyventojai, kuriems čempionato organizatoriai žadėjo naują Afrikos įvaizdį. Bilietus afrikiečiai turėjo pirkti pasaulinėmis kainomis – pigiausias jų kainavo 70 dolerių (200 litų). Iš beveik 3 mln. bilietų tik keliasdešimt tūkstančių įsigijo Afrikos, išskyrus pačią PAR, gyventojai.

Mėgino taisyti klaidas

Įtakinga PAR prekybos organizacijų federacija COSATU pareiškė, kad pirmosios istorijoje futbolo pirmenybės Afrikos žemyne bus europiečių ir amerikiečių šventė. "Mano ūkyje dirba septyni darbininkai, ir nė vienas jų net neturėjo minčių pirkti bilietų, nors visi jie – aistringi futbolo gerbėjai", – sakė čempionato įtaką PAR ekonomikai tyrusios bendrovės atstovas Gillianas Saundersas.

Vis dėlto organizatoriai, likus dviem mėnesiams iki pirmenybių pradžios, susizgribo. Bilietais pradėta prekiauti ne tik internetu, bet ir kasose. Birželio 10 d. vyksiančio muzikinio čempionato atidarymo, kuris bus tiesiogiai transliuojamas visam pasauliui, repertuarą, sukėlusį savo kultūrinėmis tradicijomis besididžiuojančių afrikiečių įsiūtį, papildė populiarūs PAR atlikėjai.

Neverta abejoti, kad birželį ir liepą televizorių ekranuose atokiausiose planetos kampeliuose šmėkščios pagal negirdimą ritmą tribūnose šokančių afrikiečių veidai, o Keiptauno, Johanesburgo ir Pretorijos gatvėse aidės plastikinių dūdų keliamas triukšmas. Tačiau klausimas, ar to pakaks naujam impulsui skaudžioje žemyno istorijoje, liks neatsakytas. Kaip ir nebus išsklaidytos abejonės, ar futbolo pirmenybės atvers naują rasinės segregacijos randus mėginančios paslėpti PAR gyvenimo puslapį – vos pusė PAR baltųjų gyventojų nurodė prasidedančioje futbolo fiestoje palaikysiantys savo šalies komandą.


Pasaulio futbolo čempionatas

Vieta: Pietų Afrikos Respublika (PAR).

Laikas: birželio 11 – liepos 11 d.

TV: Lietuvoje čempionatą transliuos Lietuvos televizija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų