Amerikiečiui milijonai, lietuviui – sirgalių meilė

"Tai didžiulis įvykis visam Lietuvos sportui ir ypatingas pavyzdys mūsų boksui. Visi pamatėme, kaip toli gali nueiti, jei atkakliai sieki savo svajonės", – kalbėjo vienas tituluočiausių šalies boksininkų Daugirdas Šemiotas. Jis su kolegomis sirgo už Egidijų Kavaliauską, likusį per žingsnį nuo pasaulio bokso profesionalų čempiono diržo.

Perrašė bokso istoriją

Sekmadienio naktį kovos menų gerbėjai nemiegojo. Būriai sirgalių Lietuvoje bei mūsų tautiečių Jungtinėse Valstijose su jauduliu stebėjo išskirtinę kovą. Legendinėje Niujorko "Madison Square Garden" arenoje kaunietis Egidijus Kavaliauskas pirmą sykį istorijoje stojo į mūšį dėl WBO pusvidutinio svorio kategorijos čempiono titulo. 31-erių metų lietuvį egzaminavo titulą gynęs 32 metų amerikietis Terence‘as Crawfordas.

Nors dauguma profesionalaus bokso specialistų prognozavo lengvą T.Crawfordo triumfą, "Mean Machine" (Grėsminga mašina) pravardžiuojamas lietuvis pasipriešino aršiai. Kaunietis 12-s raundų kovoje atsilaikė iki 9-ojo, tačiau nusileido vadinamuoju techniniu nokautu. Lemtingu momentu T.Crawfordas pasiuntė E.Kavaliauską į antrąjį nokdauną. Šis pakilo nuo ringo, tačiau iškart praleido stiprų smūgį ir patyrė jau trečiąjį nokdauną. Teisėjai nutarė kovos nebetęsti ir įskaityti pergalę amerikiečiui.

"Realiai veiksmas dar galėjo tęstis, nes tai nebuvo nokautas. Egidijus dar galėjo priešintis, tačiau, žinoma, kovos baigtis jau buvo aiški. Manau, kad amerikiečio pranašumas būtų tik ryškėjęs", – aiškino mūšį internetu stebėjęs Vidas Bičiulaitis.

Vienas Lietuvos rekordininkų, per savo karjerą net 14 kartų tapęs šalies čempionu, o dabar treniruojantis jaunąją boksininkų kartą, teigė sirgęs už E.Kavaliauską, tačiau neabejojęs T.Crawfordo meistriškumu.

Ginčai dėl nokdauno

Tiesa, iki lemtingo 9-ojo raundo kova vyko permainingai. Pirmuosius tris raundus aktyvesnis buvo E.Kavaliauskas, pataikęs daugiau smūgių nei varžovas. Ypač galingas buvo jo kirtis trečiajame raunde, kai amerikietis nuo smūgio prarado pusiausvyrą ir net transliaciją rengusios ESPN televizijos ekspertų nuomone, patyrė nokdauną, bet teisėjas to neužfiksavo.

V.Bičiulaitis pripažino, kad smūgio būta labai stipraus, bet nokdaunas neskaičiuotas teisingai.

"Mėgėjų bokse nokdauną tokioje situacijoje gal ir būtų galima fiksuoti, bet profesionalų kovose yra aiškiai apibrėžta, kad smūgį praleidęs varžovas turi abiem rankomis paliesti ringo grindis. To nebuvo, amerikietis atsilaikė, tad ir smūgis skaičiuotas kaip paprastas taškas", – aiškino pašnekovas.

Egis parodė, kad jį turi gerbti bet kuris priešininkas, net pasaulio čempionas. Manau, kad jo skambiausios pergalės profesionalų ringe dar prieš akis.

Tą patį po mačo tvirtino ir pats T.Crawfordas, kaip ir lietuvis, svėręs 66,5 kg, bet turėjęs pranašumą matuojant ištiestų rankų ilgį (188 cm prieš 180 cm).

"Po smūgio nekritau, nebuvau stipriai jo paveiktas. Taip, jis pataikė, tada smeigė dar keletą smūgių, kurių vengdamas aš pasilenkiau, o jis mane nusistūmė. Bet aš tuoj pat šokau jo link ir parodžiau, kad galiu toliau kautis bei sugerti smūgius", – komentavo čempionas.

Kad ir kaip būtų, išgirdęs šį pavojaus skambutį, T.Crawfordas tvirtai perėmė iniciatyvą. 10 tūkst. sirgalių Niujorko arenoje žiūrovų palaikomas amerikietis ėmė pataikyti vis dažniau, 7-ajame raunde pasiuntė E.Kavaliauską į pirmąjį nokdauną. Lietuvio laimei netrukus baigėsi raundui skirtas laikas ir jis galėjo trumpam atsikvėpti. Vis dėlto atsilaikyti numatytų 12-os raundų pretendentui nepavyko.

T. Crawfordas. AP nuotr.

Į kišenę – apie 4 mln. dolerių

Nepaisant to, jis nusipelnė ne tik kolegų, bet ir varžovo komplimentų.

"E.Kavaliauskas stiprus. Jo smūgiuose nemažai sprogstamosios jėgos. Jau anksčiau žinojau, kad jis bus kietas. Dar iki mūšio sakiau, kad jis yra ištvermingas ir niekada nebuvo nokautuotas profesionalų ar mėgėjų bokse. Aš pirmas tai padariau", – dėstė amerikietis.

Jam pritarė ir Lietuvos bokso specialistai.

"Egis parodė, kad jį turi gerbti bet kuris priešininkas, net pasaulio čempionas. Manau, kad jo skambiausios pergalės profesionalų ringe dar prieš akis", – vylėsi D.Šemiotas, praeityje pats tapęs planetos bokso mėgėjų pirmenybių prizininku.

"E.Kavaliauskas yra optimalaus boksininkui amžiaus. Tiesa, jis dar turi sukaupti būtent aukščiausio lygio kovų patirties, nes iki šiol 12 raundų profesionalų varžybose jis net nebuvo kovojęs. Kitas dalykas, norėtųsi, kad po pirmojo pralaimėjimo lietuviu ir toliau tikėtų jo rėmėjai bei vadybininkai, nes profesionalų ringe tai yra labai svarbu", – linkėjo ir V.Bičiulaitis.

E.Kavaliauskui tai buvo pirmoji nesėkmė per 23 kovas. Jo sąskaitoje yra 21 pergalė (17 nokautais) ir 1 lygiosios. T.Crawfordas profesionalų ringe lieka nenugalimas – laimėtos visos 36 kovos (27 nokautais). Beje, neoficialiomis žiniomis, pergalė amerikiečio sąskaitą papildė maždaug 4 mln. JAV dolerių. Lietuvio uždarbis – gerokai kuklesnis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

reziume

reziume portretas
juodukas akivaizdziai judresnis ir stipresnis ir smugiai trumpi ir stiprus ,o ne ilgi ir leti kaip Egidijaus ,bet kiekvienas turi savo stiliu,juoduko dauk pranasesnis ir pries toki reik tuo paciu atsakyt ,bet gal kitas patvarkys juoduka,Egiui nepavyko,o gyresi ,per anksti nereik sneket apie pergale kuri labai miglota. Egiui sekmes kitose kovose !

Pirmyn Bokso Profesionalai

Pirmyn Bokso Profesionalai portretas
Pasaulio Lietuviu Boksui - 100 metu, 1913-14 m. G. Chip Jurgis Cepulionis, 1919-1923,1925 m. D.O,Down A. Lazdauskas, buvo pasaulio cempionai.

Boksininku Profsajunga

Boksininku Profsajunga portretas
Lietuvoje net spauda bijo pasakyti koks bokso profesionalo atlygio dydis... Lietuvos bokso federacija bijo surengti profesionalu bokso cempionata.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių