A. Reed ir S. Ambrulevičius ant ledo užduotis įvykdė, kabinetuose – dar ne

Viena kova jau laimėta, kita, svarbesnė, dar tik prasideda. Pasaulio čempionate Švedijoje iškovotas kelialapis į Pekino žiemos olimpiadą dar negarantuoja vietos joje, todėl Allison Reed ir Sauliaus Ambrulevičiaus duetas turi apsišarvuoti kantrybe.

Tęsia tradicijas

Stokholme (Švedija) įvykusiame pasaulio dailiojo čiuožimo čempionate A.Reed ir S.Ambrulevičius užėmė 15 vietą.

Ši pozicija Lietuvos ledo šokėjams garantavo kelialapį į 2022 m. Pekino žiemos olimpiadą, bet šia teise jie galės pasinaudoti tik tuo atveju, jei A.Reed gaus Lietuvos pilietybę.

Vakar A.Reed ir S.Ambrulevičius pasidalijo mintimis apie priešolimpinį sezoną ir svarbiausią startą Švedijoje. Kalba neišvengiamai sukosi ir apie pilietybę.

Tačiau pirmiausia žodžio paprašė Kauno meno galerijoje "Balta" surengtos spaudos konferencijos organizatoriai. Jie pristatė kelis mėnesius veikusią parodą "Kalėdos ant ledo", skirtą garsiausiai Lietuvos ledo šokių porai – Margaritai Drobiazko ir Povilui Vanagui. Parodoje pateikiamos įspūdingos šokėjų nuotraukos iš įvairių varžybų, eksponuojami įvairūs jų trofėjai ir asmeniniai daiktai.

"Allison ir Saulius yra Margaritos ir Povilo tradicijų tęsėjai, todėl simboliška, kad susitinkame būtent šioje parodoje. Norime, kad mūsų naujoji pora pasiektų ne mažiau nei jų pirmtakai. Tikimės, kad jiems neteks tokių išbandymų, kuriuos teko įveikti Margaritai ir Povilui", – kalbėjo organizatoriai.

Jie atkreipė dėmesį į vieną parodos eksponatų – M.Drobiazko pačiūžas. Pasak jų, Margaritai karjeros pradžioje teko čiuožti per mažomis pačiūžomis, nes tais laikais nebuvo tinkamų, todėl kentėjo ledo šokėjos kojos.

Progresas – akivaizdus

A.Reed, išgirdusi šią istoriją, nusišypsojo. Jai panašūs išbandymai negresia, tačiau sportinės karjeros iššūkių 26-erių metų amerikietei netrūksta. Paklausta, kaip vertina pasirodymą pasaulio čempionate, ji teigė patenkinta rezultatu ir iškovotu kelialapiu.

Man buvo didelė garbė pasaulio dailiojo čiuožimo čempionate atstovauti Lietuvai.

"Pandeminis sezonas buvo labai sudėtingas, todėl norėjome pasinaudoti savo šansu Švedijoje. Džiaugiamės, kad tai pavyko ir galime didžiuotis iškovotu kelialapiu. Man buvo didelė garbė atstovauti Lietuvai", – sakė "Kauno dienai" A.Reed.

Jos mintį pratęsė ir S.Ambrulevičius.

"Jei prieš ketverius metus kas nors būtų pasakęs, kad čiuošime olimpiadoje, būčiau tai įvertinęs kaip labai drąsų pareiškimą. O šiemet jau bent tris mėnesius buvome ant žaidynių ribos. Džiugu, kad aplenkėme labai daug konkurentų šiose lenktynėse dėl bilieto į Pekiną ir savo galimybe pasinaudojome", – teigė pašnekovas.

Lietuvos čiuožimo federacijos (LČF) prezidentė Lilija Vanagienė atkreipė dėmesį į augantį poros pasitikėjimą savo jėgomis ir įvaizdį.

Nedelsia: LČF prezidentė L.Vanagienė patvirtino, kad jau ruošiami dokumentai dėl Lietuvos pilietybės suteikimo A.Reed. / Evaldo Šemioto nuotr.

"Stokholme prie mūsų priėję teisėjai ir specialistai vis paklausdavo, kokie mūsų rezultatai. Atsakydavome, kad, palyginti su ankstesnėmis varžybomis, beveik nepakito. Jie labai nustebdavo ir leisdavo suprasti, kad iš mūsų labai daug tikisi", – pasakojo L.Vanagienė.

Lietuvos porai dideliu postūmiu tapo tai, kad jie nuo šių metų treniruojasi Kanadoje, pas Monrealyje dirbančią žinomą trenerių porą Marie-France Dubreuil ir Patrice'ą Lauzoną. Kol treniruotes už Atlanto pristabdė pandemijos apribojimai, Allison ir Saulius persikėlė į Kauną.

Mokosi lietuvių kalbos

Ne mažiau svarbūs žygiai vyksta už ledo arenos ribų. LČF drauge su Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu (LTOK) rengia dokumentus šalies prezidentūrai dėl pilietybės suteikimo A.Reed. Pastaroji jau ėmė mokytis lietuvių kalbos, o Kauną vadina antraisiais namais.

"Allison apsistojusi mūsų namuose, turi savo kambarį ir puikiai čia jaučiasi. Ji domisi Lietuvos istorija, lanko mūsų šalies įdomias vietas. Smagu, kad ji pati rodo iniciatyvą", – dėstė S.Ambrulevičius.

Pasak L.Vanagienės, dokumentų rinkimo ir nagrinėjimo procesas nebus trumpas, bet ledo šokėjai nusiteikę optimistiškai – jų paraiška turėtų būti išnagrinėta dar gerokai iki 2022 m. vasario, kai Pekine startuos žiemos žaidynės.

Paroda: galerijoje "Balta" – penkiose olimpiadose dalyvavusių ledo šokėjų M.Drobiazko ir P.Vanago asmeninės relikvijos. / Evaldo Šemioto nuotr.

"Margarita ir Povilas dalyvavo net penkiose olimpiadose, vežė medalius ir Europos ir pasaulio pirmenybių, studentų varžybų, "Grand Prix" turnyrų. Matydami Allison ir Sauliaus progresą manome, kad jų perspektyvos ne mažiau puikios. Gal vieną dieną Lietuvoje turėsime ir olimpinius prizininkus?" – kalbėjo L.Vanagienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių