Pereiti į pagrindinį turinį

A.Paulauskas Europos čempionato išvakarėse: pritrūko vienos nakties

2013-06-13 12:35
A.Paulauskas Europos čempionato išvakarėse: pritrūko vienos nakties
A.Paulauskas Europos čempionato išvakarėse: pritrūko vienos nakties / Artūro Morozovo nuotr.

Šiandien ryte Lietuvos moterų nacionalinė rinktinė išskrido į Prancūziją, kur šeštadienį prasidės 34-asis Europos čempionatas. Pasirengiamajame etape mūsiškės dažniau pralaimėdavo, nei džiaudavosi, tačiau tai optimizmo nesumažino.

Startas – šeštadienį

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vykdomasis komitetas vasarį moterų rinktinei iškėlė ambicingą tikslą – Europos čempionate iškovoti 3–5 vietas. „Iš pirmo žvilgsnio ši užduotis kiek sunkoka, tačiau padiskutavę nusprendėme, kad moterų rinktinė turi neblogas galimybes, o su trupučiu sėkmės gali įgyvendinti ir šiuos ambicingus tikslus. Nieks nesiruošia kapoti galvų, jei nepasiseks, tačiau iš patirties aišku, kad geriau, kai keliami yra kuo aukštesni tikslai“, – savo sprendimą tuomet argumentavo LKF prezidentas Arvydas Sabonis.

„Ar šie tikslai realūs? Atsakyti galėsime sugrįžę iš Prancūzijos. Norėtųsi parvykti kiek įmanoma vėliau – liepos pradžioje. Kartelė aukštai, bet jos negalime leisti žemyn. Tokios jaunos komandos dar niekada nebuvo, bet tegu krepšininkės visada žino, kad kabo kardas virš galvos“, – iš anksto sudėti ginklų nesirengė Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Algirdas Paulauskas.

Lietuvės pirmame varžybų etape mūsiškės D grupėje Trelaze kausis su Čekijos, Kroatijos ir Baltarusijos rinktinėmis. Pastarosios ekipos strategu dirba lietuvis Rimantas Grigas. Jis bus ne vienintelis lietuvis, šiose pirmenybėse stovėsiantis prie kitos šalies rinktinės vairo – Rusijos nacionalinę ekipa treniruoja Alfredas Vainauskas.

Pirmose grupės rungtynėse lietuvės birželio 15-ąją kausis su kroatėmis, kitą dieną – su čekėmis, o birželio 17 d. – su baltarusėmis.

Išretino traumos

A.Paulauskas apgailestavo, kad rinktinei nepavyko įgyvendinti visų savo planų. „Dar trūksta vienos nakties, neblogai būtų dar savaitėlę padirbėti. Žaidimas mūsų gerėja, esu patenkintas tuo. Pavyko nemažai nuveikti per pasirengimo laikotarpį. Labai gaila, kad Marina Solopova grįžo iš Turkijos nevisiškai pasveikusi ir nugaros skausmai jai neleido žaisti, o tai mums yra didžiulis nuostolis. Jos pozicija yra labai svarbi mums. Taip pat atsinaujino Gretos Šniokaitės peties trauma, kuri pakoregavo mūsų planus“, – apie praradimus kalbėjo treneris.

D grupės varžovės surinko praktiškai visas stipriausias sudėtis, tačiau treneris neabejoja, kad į kitą etapą lietuvės pajėgios patekti.

A.Paulausko teigimu, neabejotina turnyro favoritė yra Rusijos komanda. Jai iššūkį galėtų mesti Ispanija ir Prancūzija.

Nesėkmių daugiau

Paskutinė repeticija prieš išvyką į Prancūziją lietuvaitėms buvo Panevėžyje vykęs „KG Group“ keturių komandų turnyras. Jame mūsiškės 66:73 nusileido kinėms, 76:64 palaužė švedes, 58:68 kapituliavo prieš japones ir užėmė trečiąją vietą. Pirmoji vieta atiteko japonėms, antroji – švedėms, ketvirtos – kinės.

„Nuotaika nėra geriausia, tačiau tikiuosi, kad Europos čempionate demonstruosime solidesnį žaidimą ir daug geresnius rezultatus“, – vylėsi Lietuvos rinktinės puolėja Kristina Vengrytė.

Iš viso per pasirengimo čempionatui laikotarpį Lietuvos krepšininkės sužaidė 11 kontrolinių mačų ir iškovojo tris pergales. Didžiausiu skirtumu buvo įveikta Baltarusija – 57:38, o skaudžiausią nesėkmę mūsų šalies atstovės patyrė akistatoje su prancūzėmis – pralaimėta net 36:77.

„Nereikėtų sureikšminti kontrolinių rungtynių rezultatų, kadangi rinktinė daug eksperimentavo. Bandėme įvairius žaidėjų derinius, vertinome kandidates, varijavome startiniais penketais. Tikrai neišgyvename dėl neigiamo rungtynių balanso, viskas spręsis Europos čempionate“, – teigė A.Paulauskas, prisiminęs, kad ne kartą būdavo, jog puikiai per kontrolinius mačus kovojusi rinktinė beviltiškai atrodė čempionatuose.


Lietuvos rinktinė

Inesa Visgaudaitė Tulūzos „Metropole“, Prancūzija 1991 m. 169 cm

Rasa Žemantauskaitė-Matlašaitienė Kauno r. „Hoptrans-Sirenos“ 1981 m. 176 cm

Gabrielė Gutkauskaitė Klaipėdos „Fortūna“ 1990 m. 176 cm

Mantė Kvedaravičiūtė Vilniaus „Kibirkštis-VIČI-IKI“ 1990 m. 180 cm

Kamilė Nacickaitė „Umbertide“, Italija 1989 m. 181 cm

Kristina Vengrytė Vilniaus „Kibirkštis-VIČI-IKI“ 1981 m. 186 cm

Monika Grigalauskytė Klaipėdos „Fortūna“ 1992 m. 191 cm

Giedrė Paugaitė „USO Mondeville“,Prancūzija 1990 m. 192 cm

Gintarė Petronytė Taranto „Cras Baskets“, Italija 1989 m. 195 cm

Iveta Šalkauskė Kauno r. „Hoptrans-Sirenos“ 1982 m. 194 cm

Eglė Šikšniūtė Klaipėdos „Fortūna“ 1991 m. 198 cm

Lina Pikčiutė Vilniaus „Kibirkštis-VIČI-IKI“ 1990 m. 192 cm

Vyr. treneris Algirdas Paulauskas


Jubiliejinis čempionatas

Europos čempionate lietuvės dalyvaus 10-ą kartą. Kol kas aukščiausias pasiekimas – auksas 1997 m. Vengrijoje. Iš pirmųjų žemyno pirmenybių Italijoje 1938 m. mūsiškės parvežė sidabrą, 2001 m. (Prancūzijoje) ir 2005 m. (Turkijoje) lietuvaitės tenkinosi 4-ąja vieta, 1995 m. Čekijoje liko penktos. Prasčiausiai lietuvės pasirodė 2009-aisiais Latvijoje, kai varžybas baigė užimdamos 9–12 vietas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų