Ar „Pacers“ pajėgūs sustabdyti NBA čempionus? (apžvalga)

 

 

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) Rytų konferencijos finale susitiks čempionės titulą ginanti Majamio „Heat“ ekipa ir jai iššūkį mesianti Indianos „Pacers“.

Krepšinio naujienų portalas „Tritaškis.lt“ Jus jau supažindino su Vakarų konferencijos finalininkų – San Antonijaus „Spurs“ ir Memfio „Grizzlies“ – dvikova, tad dabar atėjo laikas apžvelgti ir pajėgiausių Rytų konferencijos ekipų dvikovą.

Pirmasis susitikimas įvyks jau šią naktį, 3 val. 30 min.

Praėję etapai

Čempionai – „Heat“ – atkrintamosiose varžybose kol kas yra nesustabdomi. Pirmajame etape be problemų įveikę Milvokio „Bucks“, antrajame sykį tik kartą netikėtai nusileido Čikagos „Bulls“ ekipai. Nors dauguma rungtynių su „buliais“ vyko gan atkakliai, per du atkrintamųjų varžybų etapus „Heat“ iškovojo 8 pergales ir tik sykį nusileido varžovams.

Ne toks paprastas buvo „Pacers“ kelias. Konferencijos ketvirtfinalyje teko išbandyti jėgas su Atlantos „Hawks“ ekipa. Šioje serijoje po keturių sužaistų rungtynių rezultatas buvo 2-2, tačiau tuomet „Pacers“ iškovojo dvi pergales iš eilės ir žengė toliau. Vėliau sekė Niujorko „Knicks“ ekipa, kuri iš pradžių buvo laikoma poros favorite. Vis dėlto, kaip kai kurie ekspertai tikėjosi, vienas Carmelo Anthony nepajėgė išvesti savo atstovaujamos ekipos į priekį ir „Pacers“ po šešių rungtynių serijos galiausiai triumfavo 4-2.

Dvikova

Statistiškai „Heat“ ir „Pacers“ yra gan panašios ekipos – abi nėra itin rezultatyvios ir atitinkamai pelno 98,6 bei 92 taškus per rungtynes. Abi ekipos vos ne identiškai meta baudos metimų linijos, blokuoja metimus ir prasižengia. Didžiausias skirtumas yra taiklume – „Heat“ taikliausiai visoje lygoje atakuoja „iš žaidimo“, „Pacers“ ekipą pranokdami ir pagal tritaškių metimų taiklumą.

Taip pat „Heat“ turi aukštesnius vidurkius ir rezultatyvių perdavimų bei perimtų kamuolių grafose. Vienas dalykas, kuris yra „Pacers“ pusėje – atkovoti kamuoliai. Pagal juos „Pacers“ yra nepranokstami (47,3 atk. kam. per rungtynes).

Žinoma, derėtų atkreipti dėmesį ir į abiejų ekipų varžovus. „Heat“ kelyje stovėjo ne pačios pajėgiausios ekipos – vos aštuntoje Rytų konferencijos vietoje likusi „Bucks“ ekipa ir vis traumų kankinama „Bulls“. Tuo tarpu „Hawks“ šį sezoną rungtyniavo ganėtinai sėkmingai, o „Knicks“ buvo laikomi vienais NBA favoritų. Dar prieš atkrintamąsias varžybas kalbėjusių kai kurių NBA apžvalgininkų teigimu, „Knicks“ turi didžiausius šansus įveikti „Heat“.

Savo ruožtu, „Pacers“ susidorojo su „Knicks“ ir patys bandys įveikti čempionus. Be to, kad „Pacers“ sugeba žaisti prieš „Heat“, galime spręsti ir iš reguliariojo sezono dvikovų. „Heat“ ir „Pacers“ jose susitiko tris kartus, iš kurių du baigėsi pastarųjų pergale.

„Pacers“ šioje serijoje reikalus sugadinti gali traumos, dėl kurių turi problemų komandos aukštaūgiai. Vis dėlto manoma, kad tiek Davidas Westas, tiek Roy‘us Hibbertas į aikštę išbėgs. Bet negalime sakyti, kad „Heat“ šiuo atžvilgiu visiškai neturi problemų. Pastaruoju metu Dwyane‘as Wade‘as žaidė jausdamas dešinio kelio skausmus, kas atsiliepė jo žaidimo kokybei.

Dažniausiai naudojami deriniai

„BleacherReport“ rašantis Jaredas Dubinas išskyrė po vieną kiekvienos ekipos derinį, kuris yra naudojamas arba dažniausiai, arba svarbiausiu rungtynių metu.

„Heat“ neretai naudoja žaidimą „du prieš du“. Nors šis derinys yra visiems žinomas ir yra begalės jo variacijų, tačiau „Heat“ šiek tiek išsiskiria. Visų pirma, todėl, kad komanda turiLeBroną Jamesą, o jam užtvarą stato toks puikus metikas kaip Ray‘us Allenas. Be to, aikštės kampe progos mesti į krepšį laukia Chrisas Boshas.

„Du prieš du“ su kamuoliu savo rankose žaisi pradeda L.Jamesas, kuriam yra statoma užtvara. NBA naudingiausio žaidėjo pajėgumas klausimų nekelia, tad nebūtų staigmena, jei amerikietis pats be didesnių problemų „apžaidžia“ savo varžovus ir pelno taškus. Tačiau, jei varžovai nuspręstų (ką jie dažnai daro) sutelkti savo gynybą ties juo, tuomet L.Jamesas gali atlikti perdavimą prie tritaškio likusiam R.Allenui arba kampe laukiančiam Ch.Boshui – priklausomai nuo varžovų gynybos.

Toks žaidimas „Heat“ suveikia puikiai dėl esamos pajėgios sudėties. Derinio vaizdo medžiagą galite peržiūrėti apžvalgos apačioje.

Įdomu tai, kad „Pacers“ naudojamas derinys yra skirtas susikurti progą tritaškiui metimui. Derinys pradedamas nuo kamuolio įmetimo žaidėjui, kuris, regis, turėtų savo jėgomis žaisti nugara į krepšį. Tuomet kamuolį savo komandos draugui įmetęs žaidėjas apsimeta įkertantis ir staigiai atsitraukia. Į netrukus atsiradusį plyšį tarp šiuo atveju Paulo George‘o greitai įsprūsta D.Westas, kuris pastato užtvarą, taip neleisdamas varžovui sugrįžti prie savo dengiamojo. Tuo metu žaisti nugara į krepšį kamuolį gavusiam krepšininkui belieka atlikti perdavimą prie tritaškio esančiam komandos draugui, kol jis turi erdvės metimui (vaizdo medžiagą žr. apžvalgos apačioje).

Lemiamas faktorius

Labai didelę reikšmę „Pacers“ žaidimui turės tai, kaip puolime pavyks sužaisti po krepšiais. Indianapolio ekipa turi ūgio pranašumą, o tokių žaidėjų kaip R.Hibberto ir D.Westo pavydėti gali dauguma NBA komandų. Būtent nuo šių dviejų žaidėjų labai priklausys „Pacers“ žaidimas. R.Hibbertas atkrintamųjų varžybų metu pagerino savo žaidimą ir jose per rungtynes renka 14 taškų, 9,6 atkovoto kamuolio, 1,6 rezultatyvaus perdavimo ir 2,5 blokuoto metimo. Gerai rungtyniauja ir D.Westas.

Tuo tarpu „Heat“ priekinė linija nėra tokia pajėgi. Atkrintamosiose varžybose visas rungtynes startiniame penkete pradėjo Ch.Boshas ir Udonis Haslemas. Galima tikėtis, kad dėl pajėgių aukštaūgių trūkumo „Heat“ gali tekti į sunkiojo krašto puolėjo poziciją statyti L.Jamesą ar Shane‘ą Battierą.

Didelę reikšmę minėtų „Pacers“ aukštaūgių žaidimas ekipai turi ir dėl mažos žaidėjų rotacijos. Penki pagrindiniai komandos žaidėjai – P.George‘as, George‘as Hillas, D.Westas, R.Hibbertas ir Lance‘as Stephensonas – aikštėje praleidžia po 34 minutes ir daugiau. Kiti trys  daugiausiai rungtyniaujantys žaidėjai aikštėje praleidžia tarp 13 ir 19 minučių.

Nors „Heat“ dažniausiai yra vadinama keletos žmonių komanda, bet Floridos ekipa sudėtimi rotuoja kiek labiau – aikštėje 7 žaidėjai praleidžia ilgiau nei po 20 minučių. Todėl „Heat“ turi šiokį tokį pranašumą.

Kaip jau buvo minėta prieš tai, „Heat“ atkrintamosiose varžybose taikliausiai atakuoja „iš žaidimo“, tad „Pacers“ itin svarbi bus gynyba. Gynyba yra „Pacers“ arkliukas ir šioje komandoje gerai gintis gali dauguma. Dėl savo kietos gynybos ir atletiškų žaidėjų „Pacers“ „Heat“ ekipai turėtų būti ne patys parankiausi varžovai.

Vis tik „Heat“ turi labai pajėgią sudėtį, kuri gali užpulti. Svarbu bus tai, ar Ch.Boshui pavyks toliau nuo krepšio išvilioti R.Hibbertą. Tokiu atveju L.Jamesas turėtų kur kas daugiau erdvės žaidimui ir jo rodomi rodikliai, be abejo, pagerėtų, lyginant su ankstesniais susitikimais su „Pacers“.

„Tritaškis.lt“ prognozė

Tikriausiai pranašumą įgys ta komanda, kurią mažiau kankins traumos. Jei „Pacers“ žaidėjai galės rungtyniauti visu pajėgumu, o D.Wade‘as vis dar jaus skausmus, tuomet serijos baigtis gali atsidurti „Pacers“ rankose. Tačiau, logiškai vertinant, „Heat“ savo sudėtimi pranoksta varžovus ir turi šiokį tokį pranašumą, tad niekam nebūtų staigmena, jei jie ir laimėtų.

„Heat“ 55% – 45% „Pacers“

Rezultatyviausi žaidėjai

Majamio „Heat“
Žaidėjas Min. Tšk. 2% 3% 1% Atk. kam. Rez. perd. Per. kam. Kld. Blk.
LeBronas Jamesas 38 26,5 59,9% 39,7% 75,4% 8 7,3 1,7 3 0,8
Dwyane‘as Wade‘as 34 20,4 53,1% 25,4% 72,6% 5 5,1 1,9 2,8 0,8
Chrisas Boshas 33 16,3 55,4% 31,5% 78,8% 6,9 1,7 0,9 1,7 1,4
Ray‘us Allenas 25 11,1 48,6% 41,4% 89,3% 2,8 1,7 0,8 1,3 0,2
Indianos „Pacers“
Žaidėjas Min. Tšk. 2% 3% 1% Atk. kam. Rez. perd. Per. kam. Kld. Blk.
Paulas George'as 38 17,6 46,1% 35,1% 78,2% 7,7 4,3 1,8 3 0,6
Davidas Westas 33 16,9 50,1% 18,2% 77,7% 7,6 2,8 1 2,2 0,9
George'as Hillas 34 14,3 49,5% 36,1% 81,9% 3,8 4,6 1,1 1,6 0,3
Roy'us Hibbertas 29 12,1 45,2% 25% 75,4% 8,4 1,5 0,5 2 2,6

Komandų statistika

„Heat“ | „Pacers“
102,4 Taškai 94,4
38,7 Atkovoti kamuoliai 46
23 Rezultatyvūs perdavimai 20
8,9 Perimti kamuoliai 7,5
5,4 Blokuoti metimai 6,2
13,4 Klaidos 14,6
53,7% Dvitaškių pataikymo proc. 46,5%
39,1% Tritaškių pataikymo proc. 34,2%
75,4% Baudų pataikymo proc. 74,5%

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių