A. Šociko turnyre Kaune – Europos boksininkų elitas ir svečiai iš Persijos įlankos

  • Teksto dydis:

Kovo 30 – balandžio 1 d. Kauno sporto halėje vyks jau 27-tą kartą iš eilės organizuojamas tarptautinis legendinio Lietuvos boksininko Algirdo Šociko vardo turnyras, kuriame varžysis sportininkai net iš aštuoniolikos šalių, praneša Lietuvos bokso federacija.

„Kiekvienais metais norime atspindėti A. Šociko dvasią ir sukurti nepamirštamą renginio atmosferą, – kalbėjo turnyrą organizuojančios Kauno bokso federacijos prezidentas Rimantas Rutkauskas. – Šiemet turėsime rekordinį bokso turnyrą, kuriame dalyvaus 120 sportininkų – tokio skaičiaus A. Šociko turnyro istorijoje nėra buvę. Džiugina ir tai, kad į Kauną atvyks boksininkai iš 18 šalių, tarp kurių ir svečiai iš Persijos įlankos – Bahreino atstovai.

Taip pat sugrįžtame į atrenovuotą Kauno sporto halę, kurioje turnyras pirmą kartą istorijoje vyks visas tris dienas. Viliuosi, kad visą šį laikotarpį Kaunas kvėpuos boksu, nes į nedidelę laikinąją Lietuvos sostinę suvažiuos tikras Europos boksininkų elitas.“

Kaunas kvėpuos boksu, nes į nedidelę laikinąją Lietuvos sostinę suvažiuos tikras Europos boksininkų elitas

Dvylikoje vyrų ir dvejose moterų svorio kategorijose rungsis 120 boksininkų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Vengrijos, Škotijos, Čekijos, Vokietijos, Suomijos, Bahreino, Lenkijos, Anglijos, Švedijos, Kazachstano, Velso, Belgijos, Armėnijos, Ukrainos ir Rumunijos. Maža to, net 7 vyrų svorio kategorijos bus dvigubos – turės A ir B pogrupius.

Kovo 30 d. (ketvirtadienį) 14 val. Kauno sporto halėje (Perkūno al. 5, Kaunas) įvyks iškilmingas varžybų atidarymas, o nuo 14:30 val. prasidės ketvirtfinalių kovos.

Kovo 31 d. (penktadienį) nuo 14 valandos boksininkai išbandys jėgas pusfinalių akistatose, o balandžio 1 d. (šeštadienį) bokso sporto mėgėjų lauks pajėgiausių turnyro sportininkų finalų susitikimai, kurie bus skirstomi į dvi dalis – nuo 15 ir nuo 18 valandos.

Tarptautinio A. Šociko turnyro finalinės dienos atmosferą kurs renginio vedėjas Andrius Žiurauskas ir muzikiniai svečiai – reperis Remis Retro bei scenos virtuozų grupė „Rondo“.

Smagiausias dalykas, kad legendinis A. Šociko turnyras sugrįžta į taip pat legendinę Kauno sporto halę, kuri atsinaujino ir atrodo nepriekaištingai.

„Smagiausias dalykas, kad legendinis A. Šociko turnyras sugrįžta į taip pat legendinę Kauno sporto halę, kuri atsinaujino ir atrodo nepriekaištingai. Tai labai įpareigoja ir motyvuoja padaryti kažką išskirtinio. Rėmėjų ir entuziastų dėka pavyko pasiekti, kad šis bokso renginys taptų nemokamas. Manome, kad tai paskatins susidomėjimą jaunimo tarpe, taip pat atvers duris šeimoms, nesivaržant dėl žmonių kiekio.

Šiemet labai akcentuojame finalinį, balandžio 1-osios renginį, kuris išsiskirs ne tik geriausių boksininkų kovomis, bet ir ypatinga garso, šviesų ir vaizdo efektų gausa“, – teigė vienas iš turnyro organizatorių Daivaras Judinas.

Lietuvos delegaciją A. Šociko turnyre sudarys keturiolikos boksininkų – 12 vyrų ir 2 moterų – komanda. Tai Lukas Simonavičius (svorio kategorija iki 57 kg), Andrėjus Lavrenovas (iki 63,5 kg), Nedas Gudomskas (iki 67 kg), Erikas Laurikietis (iki 71 kg), Aleksandras Trofimčiukas (iki 75 kg), Arvydas Dainys (iki 80 kg) ir Gabrielius Savickas (iki 80 kg).

Taip pat vyrai sunkiasvoriai – Aras Dūdėnas (iki 86 kg), Simonas Urbonavičius (iki 92 kg), Darius Vaišnorovičius (iki 92 kg), Jonas Jazevičius (virš 92 kg) ir Algirdas Baniulis (virš 92 kg).

Moterų svorio kategorijoje iki 75 kg kovos Iveta Lešinskytė, o svorio kategorijoje iki 81 kg rungsis Europos ir pasaulio čempionė Gabrielė Stonkutė.

Matant dalyvių ir šalių skaičių galima spėti, kad turėsime vieną įdomiausių, konkurencingiausių ir lietuviams sudėtingiausių A. Šociko turnyrų istorijoje.

„Šiemet didelė dalis Europos boksininkų ruošiasi vasarą vyksiančioms Europos žaidynėms, todėl A. Šociko turnyras tampa galimybe pasisemti daug patirties. Matant dalyvių ir šalių skaičių galima spėti, kad turėsime vieną įdomiausių, konkurencingiausių ir lietuviams sudėtingiausių A. Šociko turnyrų istorijoje.

Lietuvos boksininkams tikslai įprasti. Pirmiausiai, turėti kuo daugiau kovų, su kuriomis tokiuose tarptautiniuose turnyruose ateina patirtis. Antra vertus, svarbu kovoti dėl apdovanojimų – norime medaliais nudžiuginti save ir į turnyrą susirinkusius bokso sirgalius“, – tikino Lietuvos bokso rinktinės vyriausiasis treneris Vidas Bružas.

Įėjimas A. Šociko turnyro lankytojams – nemokamas. Gyvai stebėti varžybų negalinčių žiūrovų patogumui, visos turnyro kovos bus tiesiogiai transliuojamos Lietuvos bokso federacijos socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Per 26 metus A. Šociko turnyre dalyvavo didelis būrys olimpinių, pasaulio ir Europos čempionų bei prizininkų. Garsiausi Kaune kovoję boksininkai – profesionalų ringe ne vieną pasaulio čempiono diržą iškovojęs anglas Anthony Joshua ir lietuvis Eimantas Stanionis, praėjusį pavasarį taip pat tapęs pasaulio čempionu profesionalioje organizacijoje.

Pastarojo visai netrukus – balandžio 29 dieną – laukia kova profesionalų ringe, kuriame kaunietis susitiks su pralaimėjimų savo sąskaitoje kol kas neturinčiu Vergilu Ortizu jaunesniuoju.

Algirdas Šocikas (1928-2012) yra vienas garsiausių Lietuvos sportininkų. Ringo džentelmenu vadintas boksininkas dusyk tapo Europos (1953 ir 1955 m.), šešis kartus Sovietų Sąjungos (1950-1954 ir 1956 m) bei šešis sykius Lietuvos (1947, 1948, 1951, 1952, 1953 ir 1956 m.) sunkaus svorio čempionu. A. Šocikas ringe praleido 11 metų. Per tą laiką turėjo 128 kovas ir iškovojo 118 pergalių, iš jų – 70 nokautais.

Kauno miesto garbės pilietis A. Šocikas apdovanotas LDK Gedimino ordino Riterio kryžiumi ir LDK Gedimino ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi.

„Ringo džentelmeno“ vardas lietuviui prigijo 1955 metais Berlyne, kai jis antrą kartą laimėjo Europos čempiono diržą. A. Šocikas finale susitiko su vokiečiu Horstu Wittersteinu. Po vieno iš daugelio smūgių A. Šocikas pastebėjo, kad jo varžovas nokdaune, ir atsitraukė, tuo duodamas H. Wittersteinui galimybę akimirką pailsėti ir atkreipdamas šį svarbų momentą praleidusio teisėjo dėmesį. 1995 m. sausio 9 dieną Štutgarte (Vokietija) už šį poelgį pirmą kartą CIFP (Tarptautinio Fair Play judėjimo komisijos) Garbės diplomas buvo įteiktas Lietuvos atstovui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių