Pereiti į pagrindinį turinį

Biatlono pasaulyje – neregėtos rietenos

2009-02-21 09:00
Biatlono pasaulyje – neregėtos rietenos
Biatlono pasaulyje – neregėtos rietenos / "Reuters" nuotr. Konkurencija: biatlono elitas žvangina ginklais ir varžybų užkulisiuose.

Penkiskart olimpinis ir daugkartinis pasaulio biatlono čempionas norvegas Ole Einaras Bjoerndalenas prisipažino, kad visą likusį gyvenimą labiausiai prisimins šiemetines velnio tuzinu paženklintas planetos pirmenybes – 13-ąsias per savo karjerą. Būtent šis čempionatas sukėlė daugybę aistrų, supriešinęs biatlono grandus – rusus ir skandinavus. Švedai teigė net išgirdę atvirų grasinimų.

Čempioną suklaidino trasa

Pietų Korėjos mieste Pjongčange vykstančiame pasaulio biatlono čempionate O.E.Bjoerndalenas laimėjo tris individualias rungtis – 10 km sprintą, 12,5 km persekiojimo ir 20 km asmenines lenktynes.

Skandalu baigėsi 12,5 km persekiojimo varžybos: iš pradžių, peržiūrėjus rezultatus, jas laimėjęs, tačiau taisykles pažeidęs O.E.Bjoerndalenas buvo nubaustas ir nugalėtoju pripažintas rusas Maksimas Čiudovas, bet, išnagrinėjus apeliacijas, aukso medalis grįžo pas "Skrajojantį norvegą".

"Absurdas. Galiu tai dar kartą pasakyti pačiam Bjoerndalenui į akis", – tūžo M.Čiudovas.

"Man niekas nepridėjo nė vienos papildomos šimtosios ar tūkstantosios sekundės dalies", – tvirtino O.E.Bjoerndalenas.

Triukšmas kilo po to, kai paaiškėjo, kad norvegas ir dar keliolika biatlonininkų trasoje pasukę klaidinga kryptimi nuklydo nuo oficialaus maršruto. Už tai jiems po finišo buvo skirtos 1 min. baudos.

Todėl galutinėje įskaitoje O.E.Bjoerndalenas iš 1-osios vietos pasitraukė į 3-iąją, o čempiono titulas teko geriausią laiką pasiekusiam Rusijos sportininkui M.Čiudovui.

Norvegijos rinktinės bei dar šešių komandų vadovai užprotestavo tokį teisėjų sprendimą. Speciali Tarptautinės biatlono sąjungos (IBU) komisija išanalizavo protestą ir grąžino status quo: čempionas – E.O.Bjoerndalenas, vicečempionas – M.Čiudovas, bronzos medalio laimėtojas – kitas norvegas Alexanderis Osas.

Rusai galvoja apie teismą

IBU komisija paaiškino savo argumentus: O.E.Bjoerndalenas, nors ir pažeidė lenktynių maršrutą, vis dėlto nesutrumpino distancijos, neįgijo papildomo pranašumo, galėjusio turėti įtakos galutiniam rezultatui, o dėl nekokybiškų žymeklių, suklaidinusių biatlonininkus, kalti varžybų organizatoriai.

Rusai tradiciškai sukėlė audrą – esą biatlone šeimininkaujanti skandinavų mafija dar kartą įrodė savo galią.

"Į mus vėl nusivalė kojas, spjovė į veidą. Aš neturiu nieko prieš Bjoerndaleną, tačiau taisyklės privalo galioti visiems, net legendoms", – karščiavosi Rusijos rinktinės vyriausiasis treneris Dmitrijus Aleksašinas.

"Manau, kad IBU prezidentas Andersas Bessebergeris, beje, norvegas, pasistengė, kad dauguma specialiosios komisijos narių priimtų jo šalies sportininkams palankų sprendimą. Neabejoju, kad šiuo klausimu kreipsimės į Sporto arbitražo teismą. Apie patį Bjoerndaleną buvau geresnės nuomonės, tačiau kai jis leptelėjo "Fuck the russians", aš jo daugiau nebegerbiu", – pareiškė Rusijos biatlono sąjungos (RBS) viceprezidentas Aleksandras Tichonovas.

"Taip tikrai nesakiau. Ponui Tichonovui derėtų išsiplauti ausis", – atsikirto O.E.Bjoerndalenas.

"Nieko nesuprantu. Argi tai teisinga: varžovas distancijoje pažeidžia taisykles, tačiau jis nenubaudžiamas? Vadinasi, ir kitiems taip galima?" – stebėjosi M.Čiudovas.

M.Čiudovui įgėlė Švedijos biatlono rinktinės vyriausiasis treneris Wolfgangas Pichleris: "Šis vaikinas tegul laiko liežuvį už dantų, nes ne kas kitas, o jo komanda paskendusi dopinge. Mums gėda konkuruoti su tokiais varžovais."

Varžovai – dopingo maišai

W.Pichleris, kaip ir Vokietijos biatlonininkas Michaelis Roeschas, užgavo didžiausią Rusijos rinktinės skaudulį.

Pasaulio čempionato išvakarėse IBU už dopingo vartojimą diskvalifikavo tris rusų komandos narius – dukart planetos čempioną Dmitrijų Jarošenką, pasaulio čempionę Jekateriną Jurijevą bei olimpinę ir triskart planetos čempionę Albiną Achatovą.

"Ta trijulė – purvini maišai. Jie teršia mūsų sportą", – piktinosi M.Roeschas.

W.Pichleris žengė kitą kategorišką žingsnį – pasiūlė pašalinti Rusijos biatlonininkus iš pasaulio taurės varžybų ir būsimosios 2010 m. Vankuverio žiemos olimpiados.

"Su kolegomis iš civilizuotos Europos dažnai pasikalbame apie tai, kaip rusai supranta kovą su dopingu ir kilnaus elgesio sporte principus. Visada jaučiau, kad tos šalies biatlone vyksta negeri dalykai. Dabar – akivaizdus įrodymas: įkliuvo net trys ir ne eiliniai, o tituluoti lyderiai! Geriausia pamoka rusams būtų uždrausti jiems tam tikrą laiką dalyvauti elito varžybose", – interviu dienraščiui "Dagbladet" kalbėjo W.Pichleris.

"Tichonovas siekia IBU prezidento kėdės. Jei 2010-ųjų kongrese šis rusas bus išrinktas mūsų organizacijos vadovu, biatlonui tai bus katastrofa. Juk jis gina tuos, kurie vartoja dopingą", – pridūrė Norvegijos biatlono asociacijos (NSSF) prezidentas Tore Beigardas.

Švedams – grasinantys laiškai

Rusai neliko skolingi. Vasario 17-ąją W.Pichleris ir Švedijos rinktinės nariai Mattiasas Nilssonas bei Bjornas Ferry informavo IBU, kad jie elektroniniu paštu iš Rusijos gavo grasinančių laiškų.

"Juose rašoma, kad mums bus riesta, jei atvyksime į Chanty Mansijską, kur vyks pasaulio taurės etapas", – dienraščiui "Sportbladet" sakė M.Nilssonas.

IBU prezidentas A.Bessebergeris pripažino, kad apie laiškus iš Rusijos jam papasakojo ir Švedijos ekipos atstovė Anna Carin Zidek-Olofsson.

"Mane tai ne juokais sukrėtė. Nedelsdami imsimės veiksmų", – teigė IBU vadovas.

Rusijos užsienio reikalų ministerija žaibiškai sureagavo į naujo skandalo užuomazgas.

"Užtikrinsime saugumą visų šalių rinktinėms. 300 milicininkų budės per varžybas Chanty Mansijske – po vieną pareigūną kiekvienam sportininkui", – su ironijos doze garantavo ministerijos atstovė Olga Škliarova.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų