Pereiti į pagrindinį turinį

Bokso 100-mečio šventėje – ir juokas, ir ilgesio ašaros

2023-12-02 09:00

Jaunatviški ir žilagalviai, dar galingi ąžuolai ir jau garbingo amžiaus veteranai iš atokiausių šalies kampelių sugužėjo į Kauno sporto halę – Lietuvos bokso 100-mečio šventėje buvo pagerbti tituluočiausi čempionai, treneriai ir kiti šiai olimpinei sporto šakai nusipelnę asmenys.

Kolegos: vienoje garbės rikiuotėje – praeityje Lietuvą garsinę ir šiuo metu tradiciją tęsiantys boksininkai, treneriai. Kolegos: vienoje garbės rikiuotėje – praeityje Lietuvą garsinę ir šiuo metu tradiciją tęsiantys boksininkai, treneriai. Kolegos: vienoje garbės rikiuotėje – praeityje Lietuvą garsinę ir šiuo metu tradiciją tęsiantys boksininkai, treneriai. Kolegos: vienoje garbės rikiuotėje – praeityje Lietuvą garsinę ir šiuo metu tradiciją tęsiantys boksininkai, treneriai. Kolegos: vienoje garbės rikiuotėje – praeityje Lietuvą garsinę ir šiuo metu tradiciją tęsiantys boksininkai, treneriai.

Lietuviai nepasiduoda

„Kodėl mėgstame boksą? Juk tai – įdomi sporto šaka! Ar žinote, kas dar svarbiau? Boksas – kaip ir krepšinis. Lietuviai čia niekada nepasiduoda!“ – sakė šventės metu Sporto halės koridoriuose sutikti broliai Nauris ir Normundas Maciai.

Meile lietuviškam krepšiniui garsėjantys vyrai iš Latvijos, pažįstantys turbūt visus žymiausius mūsų oranžinio kamuolio meistrus, nepraleido progos iš arti išvysti ir garsiausias mūsų šalies bokso legendas.

„Mūsų geras draugas, tarptautinės klasės bokso sporto meistras iš Latvijos, beje, turėjęs daug kovų su lietuviais, mums sakydavo, kad labai gerbia Lietuvos boksininkus. Kodėl? Nes lietuviai net pralaimėdami niekada neklumpa ant kelių“, – pasakojo broliai Maciai.

Pašnekovai prisipažino mūsų bokso atminimą įsiamžinę ir ant savo kūnų. Tarp gausybės su Lietuva susijusių tatuiruočių jų kūną puošia ir Juozo Žukausko, dar žinomo kaip Jacko Sharkey, atvaizdas. Šis JAV lietuvis – tikra bokso ikona, 1932 m. Niujorke kovoje dėl pasaulio sunkaus svorio profesionalų čempiono titulo patiesęs legendinį vokietį Maxą Schmelingą.

Braliukai: Nauris ir Normundas Maciai – ne vien Lietuvos krepšinio, bet ir bokso gerbėjai. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Unikalūs kadrai

Broliai Maciai drauge su šimtais šventės svečių ir dalyvių ilgokai rymojo Sporto halės koridoriuose apžiūrinėdami Aldonos Katilienės fotografijų parodą. Bokso fotometraštininkė savo nuotraukose užfiksavo tūkstančius unikalių akimirkų, kuriose įamžintos mūsų bokso žvaigždės.

Plačiai besišypsantis olimpinis vicečempionas Ričardas Tamulis, padėjęs galvą ant bendražygio peties. Daugkartinis Europos ir SSRS čempionas Algirdas Šocikas, tėviškai spaudžiantis ranką savo auklėtiniams. Išraiškingi A. Katilienės užfiksuoti momentai ne vieną lankytoją nukėlė į šlovingiausius lietuviško bokso laikus ir privertė nubraukti ilgesio ašarą.

Nuo šių istorinių kelionių laiku ir prasidėjo šventinis renginys Sporto halėje.

Į sceną kopę Lietuvos sporto ir bokso vadovai, sveikindami susirinkusią bendruomenę, prisiminė pirmuosius šio džentelmeniško britų sporto žingsnius mūsų šalyje. Bokso pradininku Lietuvoje laikomas legendinis lakūnas Steponas Darius, perskridęs Atlanto vandenyną. Visuotinės lietuvių enciklopedijos duomenimis, 1923 m. įvykusiose pirmosiose bokso varžybose dalyvavo penki sportininkai, o jų organizatorius ir ringo teisėjas buvo pats S. Darius.

Susitikimas: legendinėje Sporto halėje – (iš kairės) R. Bilius, G. Juškevičius, V. Karpačiauskas. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Nepamiršo ir legendų

„100 metų! Taip mes sakome sutikę seniai matytą draugą. 100 metų – sakome ir mūsų boksui. Šiandien tikrai turime ką prisiminti ir pagerbti“, – į svečius kreipėsi Lietuvos bokso federacijos (LBF) prezidentas Darius Šaluga.

Iš jo ir kitų organizatorių rankų simbolinius padėkos prizus atsiėmė net 136 Lietuvos boksui labiausiai nusipelnę asmenys – sportininkai, treneriai, vadybininkai, socialiniai partneriai.

Tylos minute buvo pagerbtas anapilin iškeliavusių bokso atstovų atminimas. Tarp jų – tituluočiausios praeities legendos A. Šocikas, R. Tamulis, olimpinis čempionas Danas Pozniakas.

Ryšiai: bendradarbiavimo perspektyvas aptarė Kauno bokso federacijos prezidentas R. Rutkauskas (kairėje) ir „Diena Media News“ akcininkas M. Mickevičius. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Į garbės sceną kopė ir jau nepriklausomos Lietuvos olimpiečiai, buvę nacionalinės rinktinės lyderiai – Gitas Juškevičius, Jaroslavas Jakšto, Vitalijus Karpačiauskas, Vidas Bičiulaitis, Evaldas Petrauskas, juos keitė nūdienos ringo žvaigždės – Eimantas Stanionis, Gabrielė Stonkutė.

Tradicijas tęs jaunimas

„Puiki idėja! Tokios šventės labai reikėjo, ypač čia, legendinėje Sporto halėje, kur daug sykių kopiau į ringą, iškovojau ne vieną pergalę. Buvo ir pykčio, ir džiaugsmo. Man, vilniečiui, kovoti Kaune nebuvo labai lengva“, – „Kauno dienai“ sakė J. Jakšto.

Šis galiūnas, dabar ugdantis jaunimą Lietuvos kariuomenėje, dalyvavo 2004 ir 2008 m. olimpinėse žaidynėse, kur pasidalijo 5–8 vietas. Taip pat jis ne sykį puošėsi pasaulio kariškių žaidynių aukso, sidabro ir bronzos medaliais. Lietuvos čempionatuose J. Jakšto triumfavo net šešis kartus.

Istorijai: Lietuvos bokso metraštininkė A. Katilienė savo nuotraukose yra įamžinusi ir pasaulio, Europos čempionę G. Stonkutę. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Arba tik šešis, kaip juokais galėtų pridurti kitas mūsų pašnekovas – V. Bičiulaitis. 52-ejų kaunietis turi net 14 Lietuvos čempionato aukso medalių!

Vėliau šį pasiekimą pagerino kitas Kauno atstovas Vitalijus Subačius, savo svorio kategorijoje triumfavęs net šešiolika metų paeiliui. Dabar absoliutus šalies rekordas priklauso panevėžiečiui Mariui Vyšniauskui, kuris lengvo svorio (iki 52 kg) pirmenybėse sukaupė 17 aukso medalių.

„Titulai įpareigoja dalytis patirtimi su jaunąja karta. Tai ir stengiuosi daryti treniruodamas mūsų ateities talentus, – pasakojo V. Bičiulaitis. – Labai norėtųsi didesnio mūsų valstybės, savivaldybių ir kitų organizacijų dėmesio boksui. Juk šios sporto šakos atstovai Lietuvą garsina jau visą šimtmetį. Tikėkimės, garsins ir ateityje.“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų