„Budoka“ dziudo turnyre – šimtai jaunų kovotojų

„Šis turnyras – argumentuotas įrodymas, kad dziudo Lietuvoje – populiari ir mėgstama sporto šaka“, – pabrėžė klubo „Budoka“ įkūrėjas, olimpietis Karolis Bauža.

Dviejų Europos čempionato bronzos medalių laimėtojo, 2009-ųjų jaunimo pirmenybių čempiono, 2012 m. Londono olimpinių žaidynių dalyvio K.Baužos vadovaujamas dziudo klubas „Budoka“ jau gerai žinomas ir turi savų tradicijų. Viena jų – tarptautinis turnyras jauniems kovotojams.

„Šiemet būtų trečiasis, tačiau pernai sutrukdė pandemija, tad susitiksime antrą kartą“, – sakė K.Bauža, pristatydamas rytoj Jonavos sporto centre visą dieną vyksiančias varžybas.

Jos bus išskirtinės vien dalyvių skaičiumi: dar nesibaigus registracijai, ketinimus išmėginti jėgas buvo pareiškę per 860 sportininkų.

– Kaip kilo idėja rengti šį turnyrą? – pasiteiravome K.Baužos.

– Klubui pradėjus veiklą nedelsdami užmezgėme ryšius su kolegomis ne vien mūsų šalyje, bet ir užsienyje. Buvo akivaizdu, kad yra didelis dziudo varžybų poreikis vaikams, ypač pradedantiesiems. Iš pradžių rengėme savo vidaus turnyrus, kad jauni sportininkai apsiprastų, susipažintų, bendrautų, dalyvavome ir kitų klubų renginiuose. Galiausiai nutarėme, kad reikia ir patiems imtis iniciatyvos, kurti savo tradicijas. Tai, kad pataikėme į dešimtuką, patvirtino pirmas „Budoka“ turnyras, sulaukęs per 700 dalyvių.

Jauniesiems sportininkams naudinga išmėginti jėgas su bendraamžiais iš užsienio – kito stiliaus ir patirties varžovais.

– Šįkart varžysis iki dešimties, dvylikos, keturiolikos ir šešiolikos metų berniukai ir mergaitės. Kodėl pasirinkote būtent šias dziudo mėgėjų amžiaus grupes?

– Tokio amžiaus yra ir dauguma mūsų klubo auklėtinių, tad siekiame, kad jie tobulėtų ne vien per treniruotes. Kita vertus, labai naudinga išmėginti jėgas su bendraamžiais iš užsienio – kito stiliaus ir patirties varžovais. Pas mus atvyks Latvijos, Estijos, Lenkijos, Belgijos, Norvegijos, Vokietijos vaikai ir jaunučiai.

– Kaip sureguliuosite tokį dalyvių antplūdį?

– Jau turime patirties, be to, žinome, kaip gausiuose turnyruose užsienyje tvarkosi kolegos. Svarbu, kad visi preciziškai laikytųsi kovų tvarkaraščio, o mes neabejojame, jog taip ir bus – juk ant tatamio žengs ne naujokai.

– Kas atstovaus Lietuvai?

– Bene didžiausią būrį sudarys „Budoka“ auklėtiniai, taip pat jauni dziudo sportininkai ir iš mūsų šalies didmiesčių klubų – Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Šiaulių, ir iš Kėdainių, Elektrėnų, Rokiškio, Palangos, Biržų, Ukmergės, Pasvalio, Alytaus, Plungės.

– Ar kovotojas, pralaimėjęs pirmą akistatą, jau turės krautis kelionės krepšį namo?

– Visoms komandoms pasiūlėme neskubėti išvykti, nes kitą dieną po turnyro Kaune rengiame treniruočių stovyklą. Tad Jonavoje patyrę nesėkmės kartėlį turės galimybių jį numalšinti padirbėję su patyrusiais specialistais, o iškovoję medalius – parodyti pavyzdį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių