Lietuvos buriavimo rinktinė ruošiasi prestižinėms „SSL Gold Cup“ varžyboms

Olimpinės vicečempionės Gintarės Volungevičiūtės-Scheidt ir olimpiečio, „The Ocean Race“ lenktynių aplink pasaulį dalyvio Roko Milevičiaus koordinuojama Lietuvos buriavimo rinktinė ruošiasi prestižinėms "SSL Gold Cup" varžyboms.

Įgula jau suburta

Kiekviena 56 šalių „SSL Gold Cup“ rinktinė sudaroma penkis buriuotojus parenkant komandos kapitonui, penkis skiriant pagal pasaulinį SSL reitingą, kuris nuolat atnaujinamas atsižvelgiant į naujausius pagrindinių varžybų rezultatus.

Dėl besikeičiančio reitingo per pastaruosius metus bent porą kartų keitėsi ir Lietuvos rinktinės sudėtis. Vis dėlto komandos kapitonė G. Volungevičiūtė-Scheidt džiaugiasi, kad šiuo metu jau žinoma galutinė įgulos sudėtis, kuri stos prie starto linijos atkrintamosiose varžybose birželį.

„Buriuojant didesnėmis jachtomis labai svarbu ne tik kiekvieno komandos nario buriavimo įgūdžiai ir meistriškumas, tačiau ir tų kelių žmonių gebėjimas tapti iš tiesų vieninga komanda – kad manevrai būtų atliekami kartu, tiksliai, greitai, kad lenktyniaujant nekiltų pašalinių įtampų, kad kiekvienas žmogus ant denio ne tik atliktų savo darbą ir jaustų bendrą procesą, bet ir atmosferą“, – teigė G. Volungevičiūtė-Scheidt.

Pasak jos, labai džiugu, kad dauguma komandos narių dalyvavo abiejose ar bent vienoje treniruočių stovykloje, tad jau susipažinę su jachta ir buriavę drauge. Kapitonė pabrėžė, kad Lietuvos komandos išskirtinis bruožas, jog ji į sudėtį integravo labai skirtingą bagažą turinčius sportininkus – ir olimpiečius, ir komandinio buriavimo didesnėmis jachtomis patirties sukaupusius buriuotojus.

Galutinė rinktinės sudėtis, kuri startuos kvalifikaciniame „SSL Gold Cup“ varžybų etape: kapitonė G. Volungevičiūtė-Scheidt, komandos vadovas R. Milevičius, buriuotojai Raimondas Šiugždinis (1997 m. pasaulio ir Europos čempionas), Martinas Volkovickis, Tadas Žižys (2019-ųjų Lietuvos metų buriuotojas), Emilis Valentinaitis, Karolis Janulionis, Klaudio Kliučinskas, Kristoforas Akromas ir Andrius Ramonaitis.

Vėliau turės galimybę prisijungti ir šiuo metu visą savo energiją kovai dėl kelialapių į Paryžiaus olimpiadą skiriantys olimpiečiai Viktorija Andrulytė ar Juozas Bernotas, buriuotojas Martis Pajarskas.

Tarp varžovų – olimpietis

Pagal organizatorių planą, dalis didžiausių jūrinių valstybių, tokių kaip JAV, Didžioji Britanija ar Nyderlandai, iškart patenka į finalinį varžybų etapą, kuris planuojamas rudenį, o visos likusios, tarp kurių ir Lietuva, šių metų gegužę–birželį kovos dėl vietos tarp geriausiųjų.

Kvalifikacinės varžybos vyks pogrupiuose.

„Mūsų konkurentai – Slovėnijos ir Ekvadoro buriuotojai. Slovėnai turi nemažai buriavimo patirties kaip tik ta jachtų klase, kuria vyks „SSL Gold Cup“ varžybos. Šiemet jie laimėjo pirmą šios jachtų klasės taurės etapą „44 Cup Calero Marinas Lanzarote“ ir puikiai pasirodė bandomosiose „SSL Gold Cup“ varžybose“, – akcentavo R. Milevičius.

Pasak jo, už slovėnų komandos šturvalo stos vienas stipriausių šios šalies buriuotojų Vasilijus Žbogaras, kuris 2004 m., 2008 m. ir 2016 m. olimpinėse žaidynėse yra iškovojęs du sidabro ir vieną bronzos medalį.

Patirtis: mūsų šalies rinktinėje – olimpiečiai R. Šiugždinis (kairėje) ir R. Milevičius / A. Noreikaitės nuotr.

Ekvadoro atstovai negali pasigirti iškiliais pasiekimais, tačiau „SSL Gold Cup“ varžyboms ruošiasi itin atsakingai. Pasak R. Milevičiaus, jie išnaudojo visas suteiktas progas apsilankyti „SSL Gold Cup“ organizuojamose treniruočių stovyklose.

Kryptingai dirbame, kad mūsų pasirodymas „SSL Gold Cup“ nesibaigtų atkrintamosiomis varžybomis.

Nepaisant numatomos stiprios konkurencijos, „SSL Team Lithuania“ komandos vadovas tiki: mūsų šalies rinktinė taip pat turi šansų patekti į „SSL Gold Cup“ finalus.

„SSL Gold Cup“ – tai futbolo pasaulio taurės analogas buriavime, tad varžybos vyks panašiu principu. Po atkrintamųjų varžybų iš kiekvieno pogrupio į finalus pateks po dvi komandas. Tad mūsų tikslas – aplenkti bent vieną mūsų pogrupio įgulą. Viskas įmanoma. Kryptingai dirbame, kad mūsų pasirodymas „SSL Gold Cup“ šį sezoną nepasibaigtų atkrintamosiomis varžybomis“, – teigė R. Milevičius.

Iš Kroatijos – į Šveicariją

Lietuvos buriuotojai lenktyniaus gegužės 31–birželio 3 d. Šveicarijoje, tačiau dar prieš šį startą komanda planuoja bendrą savaitės trukmės treniruočių stovyklą Kroatijoje.

„Žiemą kiekvienas ruošėmės individualiai – treniruodamiesi sporto salėje, nagrinėdami vaizdo medžiagą iš ankstesnių treniruočių stovyklų, tačiau startuoti norisi šviežiai atgaivinus komandinio darbo įgūdžius ir darniai integravus naujus komandos narius“, – sakė R. Milevičius.

Lietuvos rinktinė Kroatijoje treniruosis gegužės 24–28 d. ir iškart persikels į Šveicariją, kur pradės ruoštis „SSL Gold Cup“ startui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių