Pereiti į pagrindinį turinį

Čiuožėjai pradėjo medalių dalybas

2024-01-12 07:00

Kaune vykstančiame Europos dailiojo čiuožimo čempionate – favoritų klaidos ir pirmieji medalininkai, užkulisiuose – nesutarimai dėl istoriniu vadinamo renginio finansavimo.

Nesisekė: 2023 m. Europos čempionai S. Conti ir N. Maccii po trumposios programos buvo tik septinti.
Nesisekė: 2023 m. Europos čempionai S. Conti ir N. Maccii po trumposios programos buvo tik septinti. / AFP nuotr.

Neišvengė klaidų

Pirmiausia ant „Žalgirio“ arenos ledo iščiuožė porų ir moterų solisčių varžybų dalyviai bei dalyvės.

Porų trumpąją programą sėkmingiausiai atliko Sakartvelo atstovai Anastasija Metelkina ir Luka Berulava (71,30 balo). Antras buvo Vokietijos duetas Minerva Fabienne Hase ir Nikita Volodinas (69,63), trečioje vietoje – italai Lucrezia Beccari ir Matteo Guarise (67,05).

Favoritai, 2023 m. Europos čempionai italai Sara Conti ir Niccolo Maccii neišvengė klaidų ir pelnė 61,52 balo (7 vieta), o jų tautiečiai, Europos vicečempionai Rebecca Ghilardi ir Filippo Ambrosini (64,87) užėmė 5 vietą.

Kelis kartus griuvo prancūzė Camille Kovaliov, čiuožusi su iš Rusijos kilusiu Pavelu Kovaliovu. Daugkartiniai Prancūzijos čempionai tenkinosi tik 15 vieta (50,90), tačiau pateko tarp šešiolikos laisvosios programos finalininkų.

„Naši“ legionas

A. Metelkina, L. Berulava, N. Volodinas, P. Kovaliovas – ne vieninteliai iš Rusijos kilę ir kitų šalių pilietybes turintys čiuožėjai, dalyvaujantys Europos čempionate.

Rusijos žiniasklaida suskaičiavo, kad Kaune varžosi iš viso 27 sportininkai, daugumą jų vadina „naši“ (liet. – mūsiškiai).

Iš Maskvos, Sankt Peterburgo, Vladimiro, Žemutinio Naugardo, Tiumenės, Toljačio, kitų Rusijos miestų bei regionų kilę ir vėliau dėl įvairių priežasčių svetur išvykę atletai atstovauja Azerbaidžanui, Armėnijai, Vengrijai, Vokietijai, Sakartvelui, Izraeliui, Ispanijai, Nyderlandams, Lenkijai, Serbijai, Slovakijai, Suomijai, Prancūzijai, Čekijai.

Visada sau keliame aukštus tikslus. Čempionatui ruošėmės intensyviai, visas švenčių periodas – treniruotės. Čia didžiulė konkurencija, mums didelė garbė būti tarp šių porų.

Tarp Lietuvos ledo šokėjų Allison Reed ir Sauliaus Ambrulevičiaus, Paulinos Ramanauskaitės ir Deivido Kizalos varžovų yra Sakartvelo pora Diana Davis ir Glebas Smolkinas.

JAV gimusi D. Davis – sėkmingai Rusijoje dirbančios žinomos trenerės Eteri Tutberidzės dukra, G. Smolkinas – Dianos vyras. Šis duetas 2022 m. Pekino žiemos olimpiadoje ir Europos čempionate atstovavo Rusijai.

Kelia aukštus tikslus

Vyrų solistų lyderis po trumposios programos buvo Europos čempiono titulą ginantis prancūzas Adamas Siao Him Fa (94,13 balo).

Toliau rikiavosi šveicaras Lukas Britschgi (91,17) ir Estijos atstovas Aleksandras Selevko (90,05). Penktas – Latvijos čiuožėjas Denisas Vasiljevas (82,34).

Vakar jėgas išmėgino moterys solistės, tarp jų – Lietuvos vicečempionė vilnietė Aleksandra Golovkina. Medalius išsidalijo poros.

Šiandien ledo šokėjai atliks trumpąją programą, paaiškės vyrų solistų varžybų prizininkai.

Starto išvakarėse A. Reed ir S. Ambrulevičius tvirtino, kad stengiasi atsiriboti nuo keliamo ažiotažo, esą jie – tarp pagrindinių pretendentų į medalius.

„Kaip bus – taip, mes turime atlikti savo darbą, dėl to ir stengsimės. Visada sau keliame aukštus tikslus. Čempionatui ruošėmės intensyviai, visas švenčių periodas – treniruotės. Čia didžiulė konkurencija, mums didelė garbė būti tarp šių porų“, – kalbėjo Allison ir Saulius.

Nederino ir nesikreipė

Europos čempionato išvakarėse Lietuvos čiuožimo federacijos (LČF) prezidentas Vytautas Jasutis pareiškė pretenzijų dėl renginio finansavimo.

„Neturime nė cento iš valstybės, esame maitinami pažadais. Nacionalinė sporto agentūra vėluoja. Esame ne krepšinis, ir valdininkai mums dar kartą parodė, kad kitų sporto šakų Lietuvoje nėra“, – pernai gruodį sakė V. Jasutis.

Tačiau sausio 10-ąją Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministerija (LŠMSM) pareiškė, kad LČF vis dar nėra pateikusi paraiškos dėl Europos čempionato organizacinių išlaidų dalinio finansavimo.

„Federacijoms žinoma, kad kasmet skelbiamame konkurse dalinis finansavimas skiriamas einamaisiais metais vyksiančioms ar jau tais metais įvykusioms varžyboms. 2024 m. vyksiančių varžybų finansavimo konkursas paskelbtas sausio 4 d., paraiškos priimamos iki vasario 2 d. Europos dailiojo čiuožimo čempionatą rengianti Lietuvos čiuožimo federacija gali pretenduoti į dalinį valstybės finansavimą ir gauti jį kaip kompensaciją už įvykusias varžybas, tačiau paraiškos dar nebuvo pateikusi ir pageidaujamos sumos neįvardijo“, – teigiama LŠMSM pranešime.

Be to, pridūrė LŠMSM, LČF savo iniciatyvos dėl Europos čempionato organizavimo su valstybe nederino, iš anksto dėl finansavimo nesikreipė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų