Pereiti į pagrindinį turinį

Dailiojo čiuožimo pora neatsigauna po šoko

2009-10-27 14:00
Smūgis: olimpinė K.Copely ir D.Stagniūno viltis tolsta.
Smūgis: olimpinė K.Copely ir D.Stagniūno viltis tolsta. / "Reuters" nuotr.

Kada ir koks taškas bus padėtas šokėjos ant ledo Katherine Copely pilietybės istorijoje – neaišku. Lemtingo sprendimo laukianti dailiojo čiuožimo pora negali atsigauti po praėjusią savaitę trenkusios žinios.

Porai pakirto kojas

Lietuvos įstatymai Vankuverį atitvėrė geležine uždanga. Praėjusią savaitę posėdžiavusios Pilietybės komisijos sprendimas antrą kartą nerekomenduoti suteikti K.Copely Lietuvos pilietybės dailiojo čiuožimo atstovus įvarė į neviltį.

"Mes dar esame ištikti šoko. Reikia truputėlį laiko, ir tada mąstysime, ką daryti toliau", – sunkiai žodžius rinko viena poros trenerių Lilija Vanagienė.

Pasak trenerės, sujaudinti iš Lietuvos atskriejusios žinios, K.Copely ir jos partneris lietuvis Deividas Stagniūnas nepajėgė susikaupti ir sėkmingai pasirodyti Maskvoje savaitgalį vykusiose "Grand Prix" etapo varžybose. Lietuvos pora užėmė priešpaskutinę aštuntą vietą.

"Smūgis porai buvo didžiulis. Čiuožėjai yra labai nusiminę, nes šįkart tikėjosi kitokio (Pilietybės komisijos – red. past.) atsakymo", – teigė L.Vanagienė.

Prezidentė aiškinasi

Šokėjų ant ledo svajonė atstovauti Lietuvai Vankuverio olimpinėse žaidynėse galutinai suduš, jei patariamojo pobūdžio Pilietybės komisijos išvadoms pritars ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys nebuvo linkęs plačiau komentuoti valstybės vadovės pozicijos dėl K.Copely pilietybės: "Prezidentė gavo išvadas ir dabar gilinasi į medžiagą. Kas jai neaišku, ji dar aiškinasi. Kokį sprendimą ji priims, sužinosime tik tada, kai jis bus priimtas."

Paklaustas, kada D.Grybauskaitė galėtų apsispręsti, L.Balsys tvirtino to nežinantis – esą tai priklauso išimtinai nuo pačios Prezidentės. Olimpinės žaidynės Vankuveryje prasidės kitų metų vasarį.

Primename, kad Lietuvos pilietybę išimties tvarka pretenduojantis gauti asmuo turi atitikti integracijos į Lietuvos visuomenę ir nuopelnų šaliai kriterijus. Pilietybės komisija nusprendė, kad K.Copely yra nusipelniusi Lietuvai, bet neatitinka integracijos kriterijaus.

K.Copely ir D.Stagniūno pora yra iškovojusi olimpinį kelialapį, tačiau jose startuoti gali tik šalies pilietybę turintys sportininkai.

Dėl tos pačios priežasties pernai Pekino olimpinėse žaidynėse varžytis negalėjo dviratininkė Diana Žiliūtė, kuri, tapusi Italijos piliete, neteko Lietuvos pilietybės.

Mokosi lietuvių kalbos

L.Vanagienė tvirtino, kad K.Copely dėl objektyvių priežasčių neturi galimybės integruotis į šalies visuomenę gyvendama Lietuvoje. "Pora tikrai negali treniruotis Lietuvoje. Vienintelė tinkama čiuožykla Elektrėnuose veikia tik pusę metų. Be to, čia nėra trenerio, o jį atsivežti kainuoja baisias lėšas", – sakė L.Vanagienė.

Tačiau šokių ant ledo specialistė atkreipė dėmesį į tai, kad K.Copely savo iniciatyva pradėjo lankyti lituanistinę mokyklą JAV ir mokosi lietuvių kalbos. Be to, amerikietė treniruojasi ir vyksta į varžybas atstovauti Lietuvai už savo lėšas, mat Lietuvos olimpinis sporto centras finansuoja tik D.Stagniūno pasirengimą olimpinėms žaidynėms.

"Tarptautinė čiuožimo federacija leido Katherine startuoti už Lietuvą, JAV federacija – leido. Tarptautinis olimpinis komitetas praėjusiais metais porai skyrė olimpinę stipendiją, nors puikiai žinojo, kad Katherine neturi Lietuvos pilietybės. Niekas nesupras, kodėl pati Lietuva nepadarė visko iki galo, kad pora galėtų dalyvauti olimpinėse žaidynėse. Bus pats skaudžiausias dalykas, jei mūsų teisėja (Laimutė Krauzienė – red. past.) vyks į olimpines žaidynes, o sportininkai – ne", – sielvartavo L.Vanagienė.

Didžiausią laimėjimą per savo karjerą K.Copely ir D.Stagniūnas pasiekė šių metų Europos čempionate, kuriame užėmė dešimtą vietą. Jei K.Copely būtų suteikta Lietuvos pilietybė, olimpinėse žaidynėse porai planuojama vieta antrojo dešimtuko pradžioje. Iš Lietuvos olimpinės rinktinės, startuosiančios Vankuveryje, vienintelė biatlonininkė Diana Rasimovičiūtė laikoma realia pretendente užimti panašią poziciją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų