Dėl dopingo taisyklių pažeidimo irkluotoja I. Adomavičiūtė diskvalifikuota dvejiems metams

  • Teksto dydis:

Dėl dopingo taisyklių pažeidimo irkluotoja Ieva Adomavičiūtė diskvalifikuota dvejiems metams, pirmadienio vakarą pranešė Lietuvos irklavimo federacija.

„Vasario 8 dieną I. Adomavičiūtė išgirdo Antidopingo taisyklių pažeidimo bylų nagrinėjimo komisijos sprendimą – dvejų metų trukmės diskvalifikacija. Jos laikotarpis pradedamas skaičiuoti nuo 2020-ųjų rugsėjo 15 dienos ir baigiasi 2022-ųjų rugsėjo 15 dieną“, – rašoma pranešime.

Anot Lietuvos antidopingo agentūros, ne varžybų metu 2020-ųjų rugpjūčio 19 dieną surinktame sportininkės mėginyje rasta higenamino.

Nuo 2017-ųjų higenaminas buvo įtrauktas į Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) draudžiamų medžiagų sąrašą kaip S3 grupės beta-2 agonistas. Ši medžiaga yra draudžiama tiek varžybų, tiek ne varžybų metu.

Pasak irklavimo komandos gydytojo Mantvydo Šilkūno, higenaminas yra natūrali augaluose randama medžiaga. Jo teigimu, šios medžiagos taip pat būna arba stimuliuojančiuose papilduose, arba papilduose mesti svorį.

Kaip nurodoma federacijos pranešime, higenaminas „slepiasi po įvairiais pavadinimais, įskaitant ir lotoso šaknį ar laukinį imbierą, plačiai vartojamą Azijos virtuvėje“.

Irkluotojos advokatė Salomėja Zaksaitė sako, kad higenaminas į sportininkės organizmą galėjo patekti per valgytą maistą, mat kelios dienos prieš patikrinimą ji vakarieniavo kinų maisto kavinėje, po poros dienų gėrė žaliosios arbatos su imbieru, o dar vėliau valgė tailandietišką pastą.

Taip pat, pasak advokatės, I. Adomavičiūtė „nevengia pirkti įvairių azijietiškų pusgaminių, kad mėgsta gaminti tailandietišką sriubą, tarp kurios ingridientų yra laukinis imbieras“.

„Atitinkamai yra nemaža tikimybė, jog medžiaga galėjo patekti į jos organizmą dėl valgyto maisto. Suprantama, po teigiamo dopingo testo pomėgio Azijos virtuvei sportininkė atsisakė“, – sakė S. Zaksaitė.

Pirmasis apie I. Adomavičiūtės diskvalifikaciją pranešė naujienų portalas 15min.lt. Jo teigimu, sportininkė sprendimo skųsti neketina.

Lietuvos irklavimo federacijos teigimu, I. Adomavičiūtė penkis kartus įvairiose amžiaus grupėse yra tapusi pasaulio čempione, o 2019 metais įvykdė normatyvą į olimpines žaidynes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha

Aha portretas
Iš ruskelių juokėsi, o kai jiems tai kažkokia klaida.

Turi

Turi portretas
sportuodamas nieko nevalgyti ir gyventi tik oru Kaažkas čia ne taip su ta dopingo kontrole !!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių