Dėl dopingo vartojimo diskvalifikuotas sunkiaatletis A. Didžbalis ketina tęsti kovą

  • Teksto dydis:

Atskriejus žiniai, kad Tarptautinės sunkiosios atletikos federacijos (IWF) sudaryta trijų asmenų komisija nusprendė Aurimui Didžbaliui už draudžiamų preparatų vartojimą skirti aštuonerių metų diskvalifikaciją, Lietuvos sunkiosios atletikos federacija (LSAF) ir pats sportininkas neketina pasiduoti - ieškoma būdu kaip bylinėtis teismuose su užterštų papildų gamintojais.

Šiuo klausimu tikimasi pagalbos ir iš Tarptautinės sunkiosios atletikos federacijos, savo tinklalapyje skelbia Lietuvos sunkiosios atletikos federacija.

„2018 metų liepos 16 dieną gavome maisto papildų tyrimų rezultatus. Kelno laboratorija patvirtino, kad du iš šešių patikrintų maisto papildų yra užteršti draudžiama medžiaga S-22. Mes bandėme susisiekti su šių papildų gamintoju, bet po vieno visiškai bevaisio pokalbio telefonu, jie mus pradėjo ignoruoti ir šalinti produktus iš savo internetinės svetainės, kuri po kurio laiko nustojo veikti apskritai“, - situaciją aiškino LSAF generalinis sekretorius Vytautas Stašinskas.

LSAF pateikia chronologinę įvykių seką ir LSAF poziciją bei veiksmus:

2018 metų sausio 19 dieną iš Tarptautinės sunkiosios atletikos federacijos (IWF) gautas raštas, kad Aurimo Didžbalio šlapimo mėginyje paimtame pasaulio čempionato metu, 2017 metų gruodžio 3 dieną, rasta draudžiama medžiaga „Selective Androgen Receptor Modulator S-22 (S1.2 Other Anabolic Agents)“.

2018 metų sausio 22 dieną Lietuvos sunkiosios atletikos federacija IWF pranešė, kad Aurimas Didžbalis nori tirti B mėginį, Tarptautinės antidopingo agentūros (WADA) sertifikuotoje Europos laboratorijoje. Mūsų prašymas buvo svarstomas ir galutinis sprendimas priimtas, kad mėginys vis dėlto bus tiriamas Monrealio laboratorijoje, kur buvo tiriamas ir A mėginys.

Nesuvokdama, kaip draudžiama medžiaga galėjo atsirasti sportininko organizme, LSAF pradėjo ieškoti priežasties. 2018 metų sausio 24 dieną IWF paprašyta pateikti „Laboratorijos dokumentų paketą“, susijusį su A mėginio tyrimu. Po specialistų ir gydytojų patarimų atsirado įtarimų dėl naudotų maisto papildų. Vasario 2 dieną IWF paprašyta ištirti Aurimo Didžbalio naudotus maisto papildus. IWF atrašė, kad jie bus tiriami tik po B mėginio tyrimo. Kovo 19 dieną paprašyta maisto papildus tirti Kanados Monrealio laboratorijoje, kaip ir B mėginį, bet čia nesulaukta palaikymo ir kovo 30 dieną IWF pasiūlė juos tirti Vokietijos Kelno laboratorijoje. 2018 metų balandžio 12 dieną tyrimams išsiųsti A. Didžbalio naudoti maisto papildai.

Kovo 19 dieną buvo tirtas B mėginys, kurio atidarymo ir tyrimo procesą stebėjo LSAF deleguotas atstovas, Vilniaus universiteto mokslininkas. Kovo 27 dieną gauti B mėginio rezultatai, jie buvo identiški A mėginiui.

Liepos 16 dieną gauti maisto papildų tyrimų rezultatai. Kelno laboratorija patvirtino, kad du iš šešių patikrintų maisto papildų yra užteršti draudžiama medžiaga S-22.

Liepos 27 dieną LSAF paprašė būti išklausyta IWF Antidopingo komisijos prieš baudžiant ar išteisinant A. Didžbalį. Rugsėjo 22 dieną iš IWF gautas pranešimas, kad susitikimas su IWF Antidopingo komisija vyks spalio 18 dieną Budapešte, IWF būstinėje.

Spalio 18 dieną IWF Antidopingo komisijai buvo išdėstyta, kad draudžiama medžiaga A. Didžbalio organizme atsirado tik dėl užterštų legalių maisto papildų, ką ir parodė Kelno laboratorijos tyrimas. Draudžiama medžiaga buvo rasta ir nepradarytuose su gamykliniu įpakavimu indeliuose.

Lapkričio 11 dieną LSAF iš IWF gavo žinią, kad sprendimas dėl A. Didžbalio bus priimtas iki gruodžio 15 dienos. Praėjus šiai datai, gruodžio 21 dieną IWF kilo papildomų klausimų, kodėl A. Didžbalio naudoti papildai nebuvo įrašyti „Medikamentų ir kraujo perpylimų deklaracijoje“. Lietuvos sunkiosios atletikos federacija atsakė, kad šis maisto papildas dopingo tikrinimo metu nebuvo paminėtas deklaracijoje, nes reikalavimas yra surašyti tik tuos papildus ir medikamentus, kurie buvo naudojami 7-10 dienų bėgyje prieš mėginio ėmimą. Šiuo atveju jie nebebuvo vartojami daugiau kaip 20 dienų prieš dopingo testą. IWF paprašė pateikti papildomų dokumentų, įrodančių, kad atletas tikrai vartojo tirtuosius papildus. Nors atleto asmeniniame dienyne šie papildai buvo rašomi, bet tai nėra oficialus dokumentas. IWF šį ir kitus Lietuvos federacijos pateiktus įrodymus atmetė.

Viskas apsivertė aukštyn kojomis ir LSAF dabar reikia įrodyti, kad A. Didžbalis vartojo užterštus papildus.

Štai kokią raštišką išvadą LSAF gavo iš IWF sudarytos trijų asmenų komisijos: „Komisija mano, kad išskyrus atleto ir federacijos atstovų žodžių, nėra daugiau įrodymų, kurie rodytu, kad atletas iš tiesų vartojo užkrėstus papildus prieš dopingo mėginio paėmimą. Komisija abejoja tuo faktu, kad atleto mėginyje, imtame 2017 metų gruodžio 3 dieną, rasto ostarino šaltinis yra užkrėsti papildai“.

A. Didžbalio pasiteiravus, kokia nuomonė apie šį sprendimą, jis atsakė: „Yra baisiausia, kai esi kaltinamas tuo, ko nepadarei. Mano sąžinė yra rami, kadangi draudžiamų medžiagų nevartojau“.

Pasak A. Didžbalio trenerio Bronislavo Vyšniausko, „čia tas pats, kas įrodyti, kad esi ne kupranugaris. Kai į Lietuvą yra vežami vienas po kito medaliai ir per apdovanojimų ceremonijas yra giedamas Lietuvos himnas, visa Lietuva džiaugiasi, o kai iškyla problema, kuri tikrai turėtų būti išsprendžiama teigiamai, tuomet palaikymo nėra ir nežinome kur kreiptis“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pilietis

pilietis portretas
Momentas, kai tik kurį sugauna - jis nekaltas, nevartojo ir pan...Šaliai TOKIŲ "didvyrių" nereikia ar tai Balčiūnaitė, ar Didžbalis, ar kanojininkas iš Visagino....Susitepę turi būti nubausti, turi gražinti šaliai visas premijas, o "iškovotus' medalius perduoti žemiau buvusiems , bet teisingai kovojusiems sportininkams.

magnolija

magnolija portretas
Viena karta maciau jis buvo iskeles ant ranku tapkiu prezidenta ske adamsa,ir svelniai ji nuleido ant zemes.Man taip butu neiseje,net Siauliu tapkes butu issilaksre i visas puses.

ARTURas

ARTURas portretas
Paziurekit i jo nugaros spuogus. As ji maciau per rungtynes taip ir sakiau draugui kad 100% steroidus naudoja
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių