Disko metikas A. Gudžius tikisi: šiemet varžybų dar bus

Olimpietis Andrius Gudžius ruošėsi startuoti Tokijo žaidynėse, tačiau, jas atidėjus iki 2021-ųjų, vis dėlto viliasi, kad šiemet dar teks žengti į disko metimo sektorių.

Vaclovo Kidyko treniruojamas A.Gudžius olimpinį atrankos normatyvą įvykdė pernai per Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) taurės varžybas Utenoje, numetęs diską 66 m 03 cm.

"Gaila, kad šiemet nebus olimpiados. Labiau tikėjausi, kad ją nukels į rudenį", – sakė 2017 m. pasaulio ir 2018 m. Europos čempionas.

Rugpjūčio 25–30 d. Paryžiuje numatytas Europos lengvosios atletikos čempionatas, tad be svarbių tarptautinių varžybų A.Gudžius likti neturėtų.

"Stipriausias pasaulio metikas, pagrindinis mano konkurentas yra europietis (švedas Danielis Stahlis – aut. past.), reikia ruoštis galimai akistatai su juo. Motyvacija niekur nedingo", – teigė A.Gudžius.

Šią savaitę Europos lengvosios atletikos asociacijos (EAA) vadovai su kolegomis iš Paryžiaus aptarė susiklosčiusią situaciją.

Kvietimas: A.Gudžius su sūnumi Andriumi ir dukra Viktorija siunčia žinutę – visi drauge sustabdykime koronaviruso plitimą, būkime namuose. Asmeninio archyvo nuotr.

"Privalome realiai vertinti padėtį ir būti lankstūs. Svarbiausia – sportininkų, trenerių, žiūrovų, visų kitų Europos čempionato tarnybų specialistų sveikata ir saugumas", – pabrėžė EAA viceprezidentas Dobromiras Karamarinovas.

Anot EAA sportininkų komiteto vadovo Periklio Iakovakio, atletai tikisi, kad varžybos įvyks. "Sudėtingu laikotarpiu Europos čempionatas būtų it viltinga šviesa tunelio gale", – teigė P.Iakovakis.

Kitas EAA tarybos pasitarimas numatytas gegužės 7–8 d.

EAA jau atšaukė Europos metimų taurės varžybas (buvo suplanuotos šį mėnesį) ir Europos jaunimo (iki 18 metų) čempionatą (turėjo vykti liepą Italijoje).

"Tai, kad olimpiada neįvyks numatytu laiku, beveik neabejojau, tik svarsčiau: jeigu atidės – tai kiek teks laukti?" – kalbėjo A.Gudžius.

Nepaisydamas niūrių perspektyvų disko metikas net ir karantino sąlygomis lieja prakaitą.

– Andriau, ar pritarėte LLAF pozicijai, kad olimpinės žaidynės būtų atidėtos?

– Pritariau, tik nenorėjau, kad jos būtų apskritai atšauktos, o kai kas siūlė ir tokį variantą. Tokiu atveju sportininkams būtų padaryta didelė moralinė žala. Daug kam olimpiada Tokijuje – tikriausiai paskutinė per karjerą, daug kam – pirmoji. Vis dėlto tai svarbiausias ketverių metų startas, kuriam visi labai ruošiasi. Kita vertus, tai sprendžiame ne mes, sportininkai. Mūsų pareiga – prisitaikyti prie situacijos, oficialių sprendimų, o kol jų nėra – reikia treniruotis. Viską mesti ir sėdėti sudėjus rankas būtų nelogiška.

– Ar jūs tikite, kad šis lengvaatlečių sezonas dar nėra pasmerktas ir kai kurios tarptautinės varžybos visgi įvyks?

– Neabejoju, kad dar atsiras galimybių išmėginti jėgas. Užsienyje varžybų tikrai bus. Pavyzdžiui, dėl Europos čempionato kol kas blogų žinių nėra. Šis renginys – gana svarbus, ypač man, nes praeitas sezonas, kaip ir visi metai, smarkiai nenusisekė. Noriu atsigriebti.

Privalau išlaikyti šeimą. Tikiuosi, kad vasarą bus komercinių varžybų, nes jei atšauks ir jas, tiesiog nieko neuždirbsiu.

– Koronaviruso protrūkis Europoje sujaukė ir jūsų planus – atšaukėte treniruočių stovyklą Tenerifėje, negalite treniruotis lengvosios atletikos manieže. Kaip dabar sportuojate?

– Daug treniruojuosi namuose. Turiu pirtį su dideliu priepirčiu, jame įsirengiau treniruoklius. Esu pakankamai izoliuotas nuo kontaktų. Mano kaimelyje gyvena gal trys šimtai žmonių. Per visą praeitą savaitę mačiau tik du kaimynus. Kol nesame visiškai užrakinti dėl karantino, nuvažiuodavau ir į Kauną, metimų aikštę Ąžuolyne. Ten viskas aptverta nuo pašalinių žmonių, o aikštyne su treneriu laikomės saugiu atstumu. Kraštutiniu atveju apsiribočiau namuose – yra didelis kiemas, galiu ir pabėgioti, ir atlikti įvairius pratimus. Pratybos nėra tokios, kokios normaliai turėtų būti, bet nedykinėju.

– Dėl besikeičiančių sezono planų turbūt nukentėsite ir finansiškai?

– Pagalvoju ir apie tai. Juk sportas – mano darbas, reikia išlaikyti šeimą. Tikiuosi, kad vasarą bus komercinių varžybų, nes jei atšauks ir jas, tiesiog nieko neuždirbsiu. Kita vertus, mus, profesionalius sportininkus, olimpinės rinktinės kandidatus, finansiškai remia valstybė, yra sutartys su rėmėjais. O ką daryti tiems lengvaatlečiams, kurie tik pirmą sykį įvykdė olimpinius normatyvus arba tik rengėsi tai atlikti šį sezoną? Jų finansinė padėtis kur kas prastesnė. Be to, pinigai – ne viskas. Jaunimui tiesiog būtina kaupti varžybų patirtį, rengtis startams psichologiškai.

– Sakoma, kad nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Gal apribojus keliones atsirado daugiau laiko jūsų uogų ūkiui, artimiesiems?

– Mūsų ūkis yra apie 50 km nuo namų. Stengiuosi ten nevažinėti, kol nėra didelio reikalo. Neduokdie, priliptų koks nors virusas... Visas žiemos įdirbis nueitų perniek. Nenoriu rizikuoti. O su artimaisiais džiaugiamės kiekviena diena, nes jei viskas vyktų pagal įprastą grafiką, dabar liečiau prakaitą Tenerifėje.

Lyderiai

2020 m. sezono geriausių disko metimo rezultatų dešimtukas:

Fedrickas Dacresas (Jamaika) – 69 m 67 cm, Mauricio Ortega (Kolumbija) – 67 m 03 cm, Chadas Wrightas (Jamaika) – 66 m 54 cm, Alinas Alexandru Firfirica (Rumunija) – 66 m 22 cm, Matthew Denny (Australija) – 65 m 47 cm, Danijelis Furtula (Juodkalnija) – 64 m 86 cm, Travesas Smikle'as (Jamaika) – 64 m 66 cm, Jorge Fernandezas (Kuba) – 63 m 68 cm, Kristjanas Čehas (Slovėnija) – 63 m 48 cm, Juanas Caicedo (Ekvadoras) – 63 m 31 cm.

2019 m. sezono geriausių disko metimo rezultatų dešimtukas:

Danielis Stahlis (Švedija) – 71 m 86 cm, Fedrickas Dacresas (Jamaika) – 70 m 78 cm, Lukasas Weisshaidingeris (Austrija) – 68 m 14 cm, Loisas Maikelis Martinezas (Ispanija) – 67 m 98 cm, Ola Stunesas Isene (Norvegija) – 67 m 78 cm, Andrius Gudžius (Lietuva) – 67 m 73 cm, Travesas Smikle'as (Jamaika) – 67 m 57 cm, Alinas Alexandru Firfirica (Rumunija) – 67 m 32 cm, Piotras Malachowskis (Lenkija) – 67 m 23 cm, Ehsanas Hadadis (Iranas) – 67 m 19 cm.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių