Pereiti į pagrindinį turinį

D.Motiejūnui piešiama T.Kukočo karjera

2009-04-18 09:00
D.Motiejūnui piešiama T.Kukočo karjera
D.Motiejūnui piešiama T.Kukočo karjera / Tomo Raginos nuotr. Galvosūkis: D.Motiejūnui (viduryje) netrukus teks apsispręsti, kus jis tęs savo karjerą.

Amerikiečiai įsimylėjo Donatą Motiejūną. NBA komandų vadovai ir skautai praėjusį savaitgalį skubėjo į Portlandą, kad pamatytų lietuvį, apibertą palyginimais su Arvydu Saboniu, Toni Kukoču ir Dirku Nowitzki.

Akcijos kyla aukštyn

"Skautų nuomonės išsiskyrė. Keliems pasirodė, kad šiemetinėje pasaulio rinktinėje nėra tiek daug NBA kalibro talentų kaip pastaraisiais metais. Kiti tvirtina, kad Donatas Motiejūnas turi daugiau potencialo nei kuris kitas per pastaruosius trejus ketverius metus matytas žaidėjas", – po ketvirtosios "Nike Hoop Summit" stovyklos Portlande dienos tinklalapyje draftexpress.com parašė NCAA skautas Mike'as Schmidtas.

Tradicinė "Nike Hoop Summit" stovykla yra mačiusi nemažai dabartinių NBA žvaigždžių. Pasaulio rinktinėje savo vardą garsino D.Nowitzki, Tony Parkeris, Andrea Bargnani, Yi Jianlianas, o JAV komanda tramplinu į NBA buvo Kevinui Garnettui, Eltonui Brandui, Kevinui Durantui, Derrickui Rose'ui, O.J.Mayo. Beje, trys pastarieji "Nike Hoop Summit" žaidė prieš kelerius metus, taigi patenka į tą "trejų ketverių" metų ruožą, kuriame išsiskiria D.Motiejūnas.

Ir nors Europoje daugiau pripažinimo ir liaupsių buvo sulaukęs kitas pasaulio rinktinės narys serbas Milanas Mačvanas, amerikiečių akys "Rose Garden" arenoje dažniausiai krypo į naująjį Lietuvos krepšinio perlą.

"Aukštas, greitas, vikrus, kovingas, gerai supranta krepšinį, puikiai jaučia žaidimą, turi gerą judesių po krepšiu arsenalą, gali prasiveržti ir mesti pats arba sukurti progą komandos draugui, pataikyti iš vidutinio nuotolio ir net nuo NBA tritaškio linijos", – tokias ir panašias pastabas savo bloknotuose žymėjosi visų NBA klubų atstovai, tarp kurių šmėžavo ir autoritetingos Naujojo Džersio "Nets" vadybininko Kiki Vandeweghe ir Vašingtono "Wizards" krepšinio operacijų prezidento Tommy Sheppardo figūros.

Kauno "Aisčių" puolėju jie galėjo žavėtis tik iš tolo – pagal taisykles NBA klubų atstovai negali bendrauti su žaidėjais, dar nepadavusiais paraiškos dalyvauti naujokų biržoje. Būtent tokia dilema – dalyvauti biržoje šiemet ar kitąmet – dabar iškilo D.Motiejūnui, atidžiai jo karjerą sekančiam tėvui ir agentams. Tačiau "Nike Hoop Summit" stovykloje Portlande aštuoniolikmečio lietuvio akcijos kilo kaip ant mielių.

"Stovykla jam buvo labai naudinga. Donatas per savaitę puikiai pamatė, ką gali ir ko jam trūksta", – "Nike Hoop Summit" stovyklos naudą jaunajam talentui reziumavo jį Portlande lydėjęs agentūros "Interperformances" atstovas Viriginijus Bulotas.

Lygina su žvaigždėmis

Amerikiečiai mėgsta palyginimus. Beveik kiekvienam potencialiam NBA naujokui surandamas atitikmuo iš dabartinių ar buvusių lygos žaidėjų.

"Jis vadinamas kitu Toni Kukoču ar Dirku Nowitzki, tačiau po kelių dienų treniruočių ir rungtynių Portlande skautai labiau linksta prie lyginimo su Kukoču. Rungtynių pradžia lietuviui nebuvo lengva, bet po pertraukos jis parodė, ko iš tiesų yra vertas", – apie Kauno "Aisčių" puolėją rašė autoritentingas espn.com apžvalgininkas Chadas Fordas.

"Nike Hoop Summit" rungtynėse, kaip jau rašyta, D.Motiejūnas surinko 21 tašką (dvitaškiai – 4/13, tritaškiai – 1/2, baudos – 10/14), atkovojo 8 kamuolius ir padėjo pasaulio rinktinei 97:89 nugalėti jaunuosius amerikiečius. Skautai pastebėjo ir tai, kad lietuvis nepabūgo imtis iniciatyvos svarbiausiomis rungtynių akimirkomis.

Noru laimėti bet kuria kaina vienas talentingiausių jaunųjų Europos krepšininkų išsiskiria nuo tada, kai prieš gerą dešimtmetį pirmą kartą pravėrė Kauno krepšinio mokyklos duris. Dėl to D.Motiejūnas kartais nevengia savo nuomonės pasakyti treneriams ar komandos draugams. Tikri lyderio bruožai, kol tas nepasitenkinimas nepradeda kenkti komandai. Kaip, pavyzdžiui, buvo Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) finalo ketverte Panevėžyje.

Kita vertus, visi siūlo prisiminti, kad D.Motiejūnui – vos 18-a ir jis tik šiemet baigs S.Dariaus ir S.Girėno gimnaziją. Nepaisant to, amerikiečiams padarė įspūdį žaisminga ir energinga lietuvio asmenybė. Paskutiniosiomis stovyklos dienomis jis nevengė pajuokauti. "Po rungtynių amerikiečių žurnalistai net nežinojo, ko klausti, nes buvo labai nustebę. Donatas pats užvedė kalbą", – prisiminė V.Bulotas.

Stebino universalumu

Vos keli amerikiečiai šį sezoną turėjo galimybę gyvai pamatyti D.Motiejūną, todėl Portlande jis buvo svarbiausias traukos centras.

"Amerikiečių aukštaūgiai akivaizdžiai pasiėmė laisvą dieną, bet tai nemenkina Motiejūno nuopelnų. Jis įrodė, kad gali žaisti su aukščiausios klasės atletais. Lietuvis turi daugiausia potencialo iš visų pastaruoju metu matytų jaunų aukštaūgių", – lenkė galvą nbadraft.net autorius A.Smithas.

Skautai ir NBA komandų vadovai gerokai nustebo, kad nemažą dalį rungtynių lietuvis žaidė lengvojo krašto pozicijoje. Ir žaidė taip, kad lyginimai su T.Kukoču vis garsėjo. "Kai kurie skautai net sakė, kad Donatas galėtų žaisti "pirmu numeriu". Lengvojo krašto pozicijoje jis atrodė gerai. Svarbiausia, kad niekuo neatsilikdavo nuo atletiškų ir greitų amerikiečių", – pabrėžė V.Bulotas.

Tiesa, ne visi Portlande buvę apžvalgininkai sutiko su bandymais kairiarankį (kaip ir T.Kukočas) lietuvį paversti lengvuoju krašto puolėju. "Kaip 7 pėdų ūgio žaidėjas, jis sugeba neįtikimai greitai spurtuoti ir sustoti, yra nepaprastai vikrus. Tačiau jis yra ne lengvasis, o sunkusis krašto puolėjas, panašaus stiliaus, kaip Chrisas Boshas (JAV rinktinės ir Toronto "Raptors" kairiarankis puolėjas – red. past.). Jam dar reikia pridėti jėgos ir tapti agresyvesniam baudos aikštelėje", – pažymėjo A.Smithas.

Gynyba – silpnoji pusė

D.Motiejūnas ir pats supranta, kad jam trūksta raumenų. "Aš dar viščiukas", – su būdinga saviironija amerikiečių žurnalistus prajuokino jaunasis lietuvis.

Oficialiame LKL tinklalapyje nurodyta, kad lietuvis yra 213 cm ūgio ir sveria 95 kg. "Bet Donatas ir pats tikriausiai nežino, koks konkrečiai jo ūgis ir svoris. Gali būti, kad ir šiandien paaugo", – vakar juokėsi V.Bulotas.

Portlande susirinkę skautai kalbėjo, kad daugiausiai meškos paslaugų liekna D.Motiejūno figūra pridaro gynyboje. Per treniruotes lietuvis lyg kamuoliukas atšokdavo nuo galingo "serbų Barkley" M.Mačvano ir turėjo bėdų su kroatu Tomislavu Zubčičiumi.

Kol kiti apžvalgininkai žavėjosi D.Motiejūno talentais puolime, NCAA ir antrinės NBA lygos NBDL skautas M.Schmidtas skyrė net kelias pastraipas lietuvio darbui po savuoju krepšiu.

"Nors puolime jis turi tokiam jaunam amžiui neįtikimai platų arsenalą, toks žaidėjas turėtų būti matomas gynyboje. Jam reikia nueiti dar ilgą kelią, kad taptų bent vidutiniu gynėju. Nors jis puikiai supranta gynybos schemų esmę, dar retai naudojasi savo žiniomis. Motiejūnas nieko negalėjo padaryti su Mačvanu, kuris tiesiog apsisukdavo ir versdavo lietuvį iš koto.

Pirmas žingsnis Motiejūnui tobulinant gynybą – pridėti svorio. Jo mobilumui ir vikrumui neturėtų pakenkti papildomi 10 kg. Motiejūnui kliūtimi gali būti ir gana trumpos rankos, bet jis tai galėtų kompensuoti ryžtu ir nusiteikimu kovoti prie savo krepšio", – rašė M.Schmidtas.

"Žinoma, NBA žaidimo stilius labai priklauso nuo fizinių savybių. Tačiau yra ir nemažai pavyzdžių, kad žaidžia ne vien raumenys. Kai žaidė lengvuoju puolėju, neatrodė, kad Donatui trūktų jėgos", – ne su visomis abejonėmis sutiko V.Bulotas.

Prognozuojamas penketas

Kada eiti į naujokų biržą – šiemet ar kitais metais? Tokią dilemą dabar lieka išspręsti D.Motiejūnui ir svarbiausiems jo patarėjams. Laiko nėra labai daug – registruotis šių metų NBA naujokų biržai galima iki balandžio 30 d.

"Vienas NBA komandos vadybininkas, su kuriuo kalbėjausi, prognozavo, kad Motiejūnas gali būti pakviestas pirmajame dvyliktuke. Lietuvio žaidimą dažniau matę du tarptautiniai skautai spėjo, kad jo pozicijos būtų tarp 15–25. Visi trys man sakė, kad po dar vienų metų Lietuvoje jis tikrai patektų į dešimtuką", – savo šaltinių informacija dalijose ESPN apžvalgininkas C.Fordas, savo reitinge lietuviui skyręs 14 vietą.

NBA naujokų biržos scenarijus sudarančios svetainės taip pat prognozouoja, kad daugiau šansų Lietuvos krepšinio talentas turėtų 2010 m. birželį.

"Kam skubėti šiemet ir būti pašauktam penkioliktuke, jei galima palaukti metus ir būti pirmam, – šyptelėjo V.Bulotas. – Tačiau tai malonūs rūpesčiai. Tikrai niekur neskubame, o sprendimas pirmiausia priklausys Donatui ir jo šeimai. Tikrai nebandysime iš jų atimti galimybės konstruoti sūnaus ateitį."

M.Andriuškevičiaus pamoka

V.Bulotas jau turi skaudžios patirties su NBA naujokų birža. 2005 m. Martynui Andriuškevičiui panašiai, kaip dabar D.Motiejūnui, buvo prognozuojamas šaukimas pirmajame dešimtuke ir šviesi ateitis už Atlanto. Realybė pasirodė kitokia – talentingas lietuvis buvo pasirinktas 44-uoju, o po dviejų nykių sezonų NBA turėjo kraustytis į Ispanijos antrąją lygą.

"Tai buvo skaudi pamoka. Nors dalyvauti biržoje buvo paties Martyno sprendimas, suprantu, kad tuo metu jam nepasiūliau alternatyvų. Teko nuryti tą gniutulą. Bet ne veltui sakoma, kad iš savo klaidų geriausiai pasimokoma", – pripažino V.Bulotas.

Vienas agentūros "Interperformances" vadovų Herbas Rudoy savo komentarais taip pat leido suprasti, kad neskubins jaunojo savo kliento. "Marco Gasolio ir Tiago Splitterio pavyzdžiai pamokė, kaip naudinga jauniems aukštaūgiams likti Europoje ir kaupti patirtį", – sakė "Interperformances" bosas, žinantis apie lietuviui plaukiančius Senojo kontinento klubų pasiūlymus.

D.Motiejūno laukia sunkiausi gyvenimo sprendimai. Ar visuotinės liaupsės ir vaivorykštės spalvomis piešiama ateitis nesusuks jaunajam talentui galvos? Pirmieji atsakymai gali paaiškėti jau per artimiausias dvi savaites.


D.Motiejūno dosjė

Gimė 1990 m. rugsėjo 20 d. Kaune

Ūgis: 213 cm

Svoris: 95 kg

Komandos: Kauno "Žalgiris"-A.Sabonio mokykla" (2005–2007 m.), Kauno "Žalgiris" (2007–2008 m.), Kauno "Aisčiai" (2008-?).

Laimėjimai: Europos jaunių (iki 18 metų) ir jaunimo (iki 20 metų) vicečempionas (abu 2008 m.), Eurolygos jaunimo turnyro čempionas (2007 m.).

Asmeniniai laimėjimai: naudingiausias Europos jaunių čempionato žaidėjas (2008 m.), naudingiausias Eurolygos jaunimo turnyro žaidėjas (2007), naudingiausias LKL I rato žaidėjas (2008-2009 m.).


NBA biržos prognozės D.Motiejūnui (svetainė, metai, šaukimas)

espn.com 2009 14

sportscity.com 2009 28

nbadraft.net 2010 4

nbadraftdepot.com 2010 4

draftexpress.com 2010 9

hoopsvibe.com 2010 9

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų