Pereiti į pagrindinį turinį

Finišuoja ralio pirmenybės

2008-10-17 09:00
Finišuoja ralio pirmenybės
Finišuoja ralio pirmenybės / Knygos "Automobilis Lietuvoje 1918–1940" nuotr.

Šeštadienio vidurdienį Kaune, Rotušės aikštėje, bus duotas startas raliui "Aplink Lietuvą 2008". Tai bus paskutinis šalies automobilių ralio atviro čempionato etapas.

Dviejų dienų kovos

Šiais metais ralio "Aplink Lietuvą" dalyviams per dvi dienas teks įveikti 409,4 km maršrutą, ir 14 greičio ruožų, kurių bendras ilgis 100,84 km.
Sportininkai veteranai ir vairuotojai su negalia, nedalyvaujantys Lietuvos automobilių ralio atvirojo čempionato įskaitoje, varžysis atskiroje trasoje. Jiems pagrindinės kovos numatytos spalio 18-ąją specialiose trasose Šakiuose, Tauragėje, Telšiuose ir Šiauliuose. Spalio 19-ąją sportininkų veteranų ir vairuotojų su negalia laukia du startai Šiauliuose ir Anykščiuose.

Profesionalai pirmąją dieną varžysis Kačerginės "Nemuno žiedo" trasoje ir jos prieigose bei Kazlų Rūdoje, kur įveiks pirmuosius 37,4 km greičio ruožus, besidriekiančius asfalto danga.

Antrąją dieną sportininkai lenktyniaus Molėtų, Švenčionių ir Vilniaus rajonų žvyro keliais. Bendras antrosios dienos greičio ruožų ilgis – 63,44 km.
Iškilmingas ralio finišas numatytas šeštadienį 17.15 val. Vilniuje, sostinės S.Daukanto aikštėje.

Prisimins sportinę jaunystę

Šiais metais simbolinę trasą "Aplink Lietuvą" mėgins įveikti ir automobilio sporto veteranai. Ralyje užsiregistravo 19 ekipažų, kuriuos sudaro sporto meistrai ir teisėjai veteranai. Jų amžiaus vidurkis perkopia 60 metų, o vyriausias iš jų – 1930-aisiais gimęs Vytautas Vanagas. Į 600 km žygį jie leisis savo jaunystės laikų mašinomis – pobedomis, volgomis, moskvičiais, zaporožiečiais. Šiemet tarp veteranų matysime ne tik garsiausius šalies automobilių sporto meistrus, bet ir svečių iš Latvijos, Rusijos, Vokietijos ir net Graikijos.

Lietuviško ralio gimtadienis

Pirmasis ralis "Aplink Lietuvą" surengtas 1931-ųjų liepos 24-ąją. Būtent šią datą Lietuvos automobilių sporto federacija (LASF) laiko oficialia automobilių sporto mūsų šalyje pradžia. Prieškario Lietuvoje įvyko trys raliai, kurių nugalėtojai galėjo didžiuotis iškovoję Prezidento taurę (pagal ralio nuostatus šis trofėjus yra pereinamasis ir greičiausio ekipažo nuosavybe tampa tik tuo atveju, jei pergalė iškovojama trejus metus iš eilės).

Arčiausiai to buvo garsus prieškario lenktynininkas Pranas Hiksa, laimėjęs pirmuosius du ralius. Trečiosios varžybos dėl įvairių organizacinių nesklandumų buvo surengtos tik po penkerių metų pertraukos, 1937-aisiais. Šio ralio favoritu taip pat buvo laikomas P.Hiksa. Tačiau netoli Utenos sportininkas nesuvaldė naujo savo automobilio "Hudson" ir paguldė jį ant šono. Prezidento taurė tąkart buvo įteikta M.Salevskiui, važiavusiam  "Adler Triumf Junior" automobiliu.

Ketvirtosios lenktynės "Aplink Lietuvą" buvo surengtos 1996 m., prabėgus 65-eriems metams nuo pirmojo starto.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų