Pereiti į pagrindinį turinį

Futbolo žvaigždes klupdė lūkesčių našta

Kapituliavo: po pralaimėtų rungtynių ispanams C.Ronaldo (balti marškinėliai) prarado savitvardą.
Kapituliavo: po pralaimėtų rungtynių ispanams C.Ronaldo (balti marškinėliai) prarado savitvardą. / Scanpix nuotr.

Lionelis Messi, Cristiano Ronaldo, Wayne'as Rooney's. Prieš pasaulio čempionato finalo turnyrą iš šių futbolo žvaigždžių tikėtasi kvapą gniaužiančių atakų, efektingų įvarčių, tačiau ir argentinietis, ir portugalas bei anglas liko šešėlyje.

Legenda neatspėjo

"Pirmiausia mano akys krypsta į argentiniečius L.Messi ir Gonzalo Higuainą, taip pat portugalą C.Ronaldo. Jie – pagrindiniai pretendentai į taikliausio snaiperio titulą.

Dar yra Diegas Milito iš Argentinos, ispanas Fernando Torresas ir olandas Robinas van Persie's, anglas W.Rooney's. Negaliu išbraukti jų iš savo kandidatų sąrašo.

Nemanau, kad galėtų blykstelėti kuris nors iš vokiečių – Miroslavas Klose ar Lukas Podolskis, kaip ir afrikiečiai – Didier Drogba ar Samuelis Eto'o. Italai? Abejoju. Jie labiau mėgsta gintis, nei atakuoti.

Brazilai? Galbūt Luisas Fabiano, nors jų gretose jau nėra tokio atakų durklo, koks buvo Ronaldas ar Romarijas", – prognozėmis prieš pasaulio čempionatą dalijosi legendinis Prancūzijos futbolininkas Justas Fontaine'as, paprašytas įvardyti žaidėjus, kurie Pietų Afrikos Respublikos (PAR) stadionuose galėtų įmušti daugiausiai įvarčių.

J.Fontaine'ui iki šiol tebepriklauso fenomenalus rezultatyvumo rekordas – 13 įvarčių per vieną planetos pirmenybių finalo turnyrą. Prancūzas pasižymėjo 1958-aisiais Švedijoje.

Kam teks "Auksinis batelis"?

Nei geriausias 2009-ųjų pasaulio ir Europos futbolininkas L.Messi, nei skambius titulus 2008-aisiais susižėręs C.Ronaldo, nei įvarčių lietų žadėjęs W.Rooney's nepateisino J.Fontaine'o lūkesčių.

Ir ne tik jo. Karčias piliules teko nuryti žinomiausioms lažybų kontoroms, čempionato išvakarėse aukščiausius koeficientus skyrusioms L.Messi, W.Rooney'iui, F.Torresui. Atsakymų į klausimą – kodėl ne jie? – ieško futbolo ekspertai, sirgaliai.

Vienintelė išimtis – ispanas Davidas Villa. Jis šmėkščiojo tarp galimų pretendentų į "Auksinį batelį" ir gali jį iškovoti, jei 5 įvarčius jau įmušusio Ispanijos rinktinės puolėjo per likusias rungtynes neaplenks tokią pat sąskaitą turintis olandas Wesley's Sneijderis ar po 4 kartus varžovų vartininkus nuginklavę vokiečiai M.Klose ir Thomas Muelleris, urugvajietis Diego Forlanas.

Kai kurių specialistų nuomone, L.Messi, C.Ronaldo ir W.Rooney's šį kartą sužaidė žemiau savo galimybių, nes neatlaikė psichologinio spaudimo ir buvo išsekę po alinančio sezono savo klubuose.

Į tai kiti futbolo žinovai atkerta, kad priežasčių reikia ieškoti giliau, nes, pavyzdžiui, D.Forlanas ar D.Villa irgi neatostogavo, tačiau pasaulio čempionate atrodė lyg švieži agurkėliai.

Metai – beveik be poilsio

"Man regis, kad blankų C.Ronaldo ar W.Rooney'io pasirodymą lėmė per dideli krūviai jų klubuose. Tai taikyčiau ir daugeliui kitų nacionalinių rinktinių žaidėjų.

Nė vienas pasaulio futbolininkas nepajėgus stabiliai visomis jėgomis, beveik be poilsio, treniruotis ir žaisti 12 mėnesių iš eilės, metai iš metų. Netgi treneriai nuleidžia rankas. Esu patyręs savo kailiu: po trijų įtempto darbo sezonų jaučiausi išsunktas lyg citrina, nenorėjau galvoti apie jokias naujas idėjas, nebuvo jokio noro kurti ateities planus. Tas pats atsitinka ir žaidėjams", – tvirtino Rusijos futbolo rinktinės vyriausiasis treneris olandas Dickas Advocaatas.

"W.Rooney'iui sezonas "Manchester United" klube buvo puikus. Kas atsitiko Wayne'ui pasaulio čempionate? Neišradinėkime dviračio: yra futbolininkų, kurie šalies pirmenybėse yra neprilygstami, tačiau nacionalinėse komandose neranda savo vietos", – interviu portalui "Sky Sports" sakė buvęs Airijos rinktinės kapitonas Roy'us Keane'as.

"Čia, PAR, stebėdamas Wayne'ą ir jo rinktinę susidariau įspūdį, kad anglams sunku mėgautis futbolu. Jie žaidė lyg per prievartą", – teigė Ispanijos ekipos saugas Xabieras Alonso.

"Atkreipkime dėmesį, kad visą sausio mėnesį Vokietijos bundeslygos klubai ilsisi, o mūsų "Premier" lygoje panašios prabangos nėra. Toks varžybų ritmas, be jokių abejonių, turi įtakos futbolininkams, atstovaujantiems rinktinėms", – po anglų pralaimėjimo 1:4 vokiečiams radijo stoties "The Sun Talk Radio" diskusijoje kalbėjo ilgametis "Manchester United" strategas seras Alexas Fergusonas.

Be partnerių – pažeidžiami

L.Messi per penkerias pasaulio čempionato finalo turnyro rungtynes į varžovų vartus smūgiavo 30 kartų, atliko 337 kamuolio perdavimus, tačiau neįmušė nė vieno įvarčio.

Praėjusį sezoną "Barcelona" lyderis savo ekipai pelnė 42 įvarčius: 34 per ispanų "Primera" lygos pirmenybes ir 8 – Čempionų lygoje.

"Šį kartą Diegas Maradona labai suklydo, atitraukęs Lionelį iš puolimo grandies smaigalio arčiau saugų. L.Messi – tikras puolėjas, o ne žaidimo dispečeris. Ne jis privalo diriguoti, Lionelis – atlikėjas", – pabrėžė 1978-ųjų pasaulio čempionas argentinietis Mario Kempesas.

"Pasaulio čempionate nemačiau nė vieno žaidėjo, kuris būtų pademonstravęs bent 30 procentų to, ką sugeba Lionelis. Jis sužaidė gerai, neturiu jam net menkiausių pretenzijų. Jis neįmušė įvarčių? Tačiau sumaniai perduodavo kamuolį draugams ir sukūrė progų jiems pasižymėti, kontratakuodamas kėlė daugybę rūpesčių varžovų gynėjams, kurie jam kapojo per kojas, vos tik atsirasdavo proga. Niekada nemaniau, kad L.Messi privalo rungtyniauti tik vienoje konkrečioje pozicijoje", – Argentinos dienraščiui "La Nacion" pareiškė D.Maradona.

"Ar Dievo sutverti futbolui L.Messi ir C.Ronaldo yra dvasiniai savo rinktinių lyderiai? Jie puikūs žaidėjai, tačiau absoliučiai neprilygstami tik tada, kai šalia jų – stiprūs, juos suprantantys ir palaikantys partneriai. Pasigedau visokeriopos kitų Argentinos ir Portugalijos rinktinių futbolininkų paramos šiems vaikinams", – sporto žurnalui "Kicker" sakė Vokietijos futbolo legenda Lotharas Matthaeusas.

Nesutramdė piktų emocijų

Perdėtų lūkesčių, daug žadėjusių prognozių naštos pirmasis neišlaikė W.Rooney's, apsižodžiavęs su savo rinktinės sirgaliais.

Po to pusiausvyrą prarado ir C.Ronaldo – pasibaigus rungtynėms su ispanais, jis spjovė jį filmavusio televizijos operatoriaus link, o sporto žurnalistams, paprašiusiems pakomentuoti pralaimėjimo 0:1 priežastis, patarė kreiptis į vyriausiąjį trenerį Carlosą Queirozą.

"Buvau prislėgtas, susierzinęs, nusivylęs. Aš – eilinis žmogus, norėjau pabūti vienas. Mano atsisakymas – ne provokacija, būčiau nesurezgęs nė vieno sakinio", – gailėjosi C.Ronaldo.

Treneris C.Queirozas aštriai įvertino žvaigždės poelgį.

"Ne mano pareiga aiškinti profesionalams, kokiais būdais jiems derėtų tramdyti neigiamas emocijas. Nė vieno žaidėjo asmeniniai interesai negali būti aukščiau už nacionalinės komandos interesus. Cristiano reikalingas rinktinei, o ji reikalinga Cristiano, tačiau: jei kuriam nors futbolininkui rinktinės marškinėliai tampa per ankšti, jis gali bet kada su ja atsisveikinti", – naujienų agentūra AFP citavo portugalų strategą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų