Garsenybės olimpinių žaidynių trasose: nuo muzikantų iki karalių

Pasaulinio garso muzikos žvaigždei Vanessai Mae bent kurį laiką teks sustabdyti koncertinę veiklą. 35-erių Didžiosios Britanijos smuikininkė kalnų slidinėjimo rungtyje dalyvaus vasario pradžioje prasidedančiose Sočio žiemos olimpinėse žaidynėse.

Bilietas iškovotas Slovėnijoje

Žiemos sportui neabejinga muzikantė olimpinį kelialapį iškovojo praėjusią savaitę Slovėnijoje. Didžiosios Britanijos ir Tailando pilietybes turinti V.Mae pagaliau įvykdė olimpinės atrankos kriterijų, kai jos FIS taškų vidurkis tapo žemesnis nei 140.

Elektroninio smuiko virtuozės biografija labai spalvinga. Ji gimė Singapūre kinės ir Tailando piliečio šeimoje. Groti pianinu pradėjo būdama trejų, o smuiką į rankas pirmą kartą paėmė, kai jai buvo penkeri. Slidinėti smulkutė mergaitė išmoko metais anksčiau, tačiau vėliau ryškiausiomis spalvomis prasiskleidė muzikantės talentas ir dešimties ji jau surengė savo solinį koncertą Londone su Karališkuoju filharmonijos orkestru.

Slides kuriam laikui teko užmiršti. Tačiau kalnų slidinėjimas visuomet išliko V.Mae širdyje, tad kai prieš penkerius metus ji persikėlė į Šveicariją, prisiminė ir seną savo svajonę.

"Dalyvavimas žaidynėse yra sena mano svajonė. Esu britė, tačiau situaciją vertinu realistiškai, kad būdų patekti į mano šalies komandą nėra. Norėčiau atstovauti Tailandui, nes tai – dalis manęs, kurios niekada nepamirštu", – prisipažino muzikantė.

Startuos tėvo pavarde

Tailando olimpinis komitetas jau palaimino šį sportininkės apsisprendimą ir patvirtino, kad leis V.Mae rungtis Sočyje atstovaujant šios šalies vėliavą. Tailando karalystei ji atstovaus slalomo ir didžiojo slalomo rungtyse.

Nors šiuo metu V.Mae didžiojo slalomo FIS reitinge užima vos 3166 vietą, tai nesutrukdys jai varžytis su pajėgiausiomis planetos slidininkėmis. Kadangi Tailando atstovė nepatenka į geriausiųjų 500-uką, V.Mae buvo būtina įgyvendinti kitą kriterijų – kad per penkias įskaitines varžybas jos taškų vidurkis FIS įskaitoje būtų 140 ar mažesnis. "Nors muzikoje esu perfekcionistė, abejoju, ar kalnų slidinėjimo rungtyje pateksiu bent į pirmąjį šimtuką", – apie savo misiją Sočyje kalbėjo sportininkė.

Tiesa, garsiosios smuikininkės pavardės varžybų protokoluose žiemos sporto aistruoliai neišvys. Sočyje V.Mae startuos pasirinkusi savo tėvo Vanakorn pavardę.

V.Mae bus vos antroji Tailando atstovė žiemos olimpinių žaidynių istorijoje. Taip pat kalnų slidininkė Prawata Nagvajara atstovavo šiai Azijos šaliai 2002 m. Solt Leik Sityje ir 2006 m. Turine.

Pavyzdžių – apstu

Vasario 6-ąją Sočyje prasidedančioje didžiausioje žiemos sporto šventėje bus ir daugiau sportininkų, atstovausiančių egzotiškiems šilto klimato kraštams. Prieš kelias dienas vietą olimpiadoje netikėtai iškovojo Jamaikos dvivietė bobslėjaus komanda, kurią sudaro Winstonas Wattsas ir Marvinas Dixonas. Startuoti žaidynėse rengiasi Kosta Rikos slidininkas Arturo Kinchas.

V.Mae pavyzdys nebus pirmas, kai visuomenėje žinomas žmogus nusprendžia išbandyti save olimpinėse žaidynėse. Taip pat sportui neabejingas Monako princas Albertas II priklausė dvivietei ir keturvietei bobslėjaus komandoms ir kartu su jomis dalyvavo net penkiose olimpinėse žaidynėse 1988–2002 m. Geriausiai princui sekėsi 1994 m. Lilehameryje. Norvegijoje Monako keturvietė įgula finišavo 26-oje pozicijoje.

Prieš dvejus metus Londono olimpinių žaidynių žirgų sporto trikovės komandų varžybose sidabro medaliai atiteko Didžiosios Britanijos komandai, kuriai atstovavo karalienės Elžbietos II anūkė Zara Phillips. Įdomu, kad Zaros motina Anne taip pat priklausė Didžiosios Britanijos žirginio sporto komandai ir dalyvavo 1976 m. Monrealio olimpiadoje.

Jordanijos princesė Haya žirgų varžybose savo šalies garbę gynė per 2000 m. Sidnėjaus olimpines žaidynes. Tose žaidynėse mergina taip pat nešė ir Jordanijos delegacijos vėliavą.
Nedaug trūko, kad tose pačioje olimpinėse žaidynėse Žaliajame kontinente startuotų ir Holivudo aktorė Geena Davis. Šaudymo iš lanko entuziastė pasiekė Jungtinėse Valstijose vykusios nacionalinės atrankos pusfinalį, tačiau į žaidynes neišvyko.

Kalbama, kad ne vienus metus Meksikos olimpinis komitetas bandė prikalbinti garsią aktorę Salmą Hayek atstovauti šiai šaliai gimnastikos varžybose, nes jaunystėje būsimos kino filmų žvaigždės rezultatai buvo labai geri ir buvo viena talentingiausių šios šalies gimnasčių.

Karaliai mėgsta buriavimą

Visa plejada Ispanijos karališkosios šeimos atstovų dalyvavo olimpinėse buriavimo regatose. Astūrijos princas Felipe priklausė Ispanijos buriavimo komandai ir 1992 m. Barselonos olimpinėse žaidynėse užėmė šeštąją vietą.

Dabartinis Ispanijos karalius Juanas Carlosas savo šaliai atstovavo 1972 m. olimpinėse žaidynėse Miunchene. Tiesa, Juanui Carlosui sekėsi prasčiau nei jo sūnui – tąkart ispanai užėmė 15-ąją vietą. Karaliaus žmona Graikijos ir Danijos princesė Sofija taip pat neabejinga šiai aristokratiškai sporto šakai ir net buvo Graikijos komandos atsarginė narė per 1960 m. Romos olimpines žaidynes.

Antrojo pasaulinio karo matu pasižymėjęs JAV generolas George‘as Pattonas 1912 m. Stokholme varžėsi šiuolaikinės penkiakovės rungtyje ir galutinėje įskaitoje liko penktas.

Lietuvės varžovė

Slovėnijoje, kur kelialapį į olimpiadą iškovojo V.Mae, startavo ir Sočio žaidynėms besirengianti Ieva Januškevičiūtė. Lietuvė pranašesnė nei V.Mae buvo slalomo giganto rungtyse, kur užėmė devintą ir penktą vietas, o Tailando atstovė – dešimtą ir devintą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių