Pereiti į pagrindinį turinį

Gelbėjimosi ratu lietuvės nepasinaudojo

2009-06-17 23:59

Lietuvos krepšininkės, iškovojusios tik vieną pergalę ir patyrusios penkias nesėkmes, baigė pasirodymą Europos čempionate.

Vakar lietuvės dar turėjo galimybę patekti į ketvirtfinalį – reikėjo mažiausiai 8 taškais įveikti Italijos atstoves ir tikėtis, kad pagalbos ranką išties Turkijos komanda, palaužusi Baltarusijos ekipą.

Deja, lemiama dvikova italėms pralaimėta 58:72.

Privalomą persvarą mūsiškės buvo sukaupusios baigiantis antrajam kėliniui, kai Lietuvos rinktinė spurtavo 6:0 ir po Aušros Bimbaitės baudų metimų bei Eglės Staknevičienės bei Agnės Čiūdarienės dvitaškių pirmavo 37:29. Per pirmąją rungtynių dalį lietuvės pralaimėjo kovą dėl kamuolio 12:18, tačiau rečiau klydo – 8:11.

Italės išlipo iš duobės trečiajame kėlinyje – jos sušvelnino skirtumą iki  36:37, o netrukus persvėrė – 43:37. Per penkias minutes Lietuvos  krepšininkės suklydo 7 kartus.

Vilties kibirkštis išvengti dar vieno skaudaus pralaimėjimo buvo blykstelėjusi įpusėjus ketvirtajam kėliniui: baudas įmetė A.Bimbaitė – 48:51, netrukus tai ji padarė dar kartą – 53:56. Tačiau varžovės smogė atgal – 70:55.

– Kas atsitiko komandai trečiojo kėlinio pradžioje? – po rungtynių paklausėme Lietuvos rinktinės vyriausiojo trenerio Rūtenio Paulausko asistentės Dalios Kurtinaitienės.

– Manau, kad atsiliepė fizinis ir psichologinis nuovargis, todėl žaidėjos, netgi patyrusios, klydo lygioje vietoje, nepataikė iš po krepšio. Be to, pralaimėjome kovą dėl kamuolio.

– Ar, jūsų nuomone, šiame žūtbūtiniame mače žaidėjos padarė viską, ką galėjo?

– Be kalbų. Visos krepšininkės kovojo iš paskutiniųjų.

– Viena pergalė Europos čempionato finalo turnyre – ar ne per mažai?

– Žinoma, kad per mažai. Juo labiau kad komandos sudėtis, nepaisant kelių netekčių, buvo pakankamai stipri. Vis dėlto pagrindinė našta teko 6-7 žaidėjoms, joms krūvis buvo per didelis. Kita vertus, pristigome ir sportinės sėkmės. Apmaudūs pralaimėjimai 2-3 taškais turkėms bei prancūzėms išmušė iš vėžių, todėl nesėkmių bangai neatsispyrėme. Viliuosi, kad toks nepavykęs Europos čempionatas Lietuvos moterų krepšinio rinktinei buvo paskutinis.

Į atkrintamąsias varžybas iš F grupės pateko Rusijos, Prancūzijos ir Italijos rinktinės, o dėl ketvirtojo kelialapio grūmėsi turkės ir baltarusės.

Iš E grupės kovą dėl apdovanojimų tęs Ispanijos, Slovakijos, Latvijos ir Graikijos komandos.

Paskutiniame aštuntfinalio ture ispanės 67:60 nugalėjo antrąją nesėkmę patyrusią turnyro šeimininkę Latvijos rinktinę. Slovakės 57:59 nusileido graikėms, o Čekijos atstovės 82:68 palaužė Lenkijos ekipą.


Algirdas Palauskas, buvęs Lietuvos rinktinės treneris

Pirmiausia mūsų komandai pritrūko sėkmės, antra – pajėgių aukštaūgių. Manyčiau, Irena Vizbarienė, ypač netekus Ivetos Šalkauskės, būtų buvusi labai rimta paspirtis rinktinei. Aišku, treneriui Rūteniui Paulauskui kortas sumaišė stiprių žaidėjų netektis, o I.Šalkauskės pasitraukimas buvo nemažas psichologinis smūgis visai komandai dar prieš čempionatą.

Koją mūsų krepšininkėms Latvijoje kišo banguotas žaidimas, o kodėl jis toks buvo – čia jau reikia gilesnės analizės. Trumpai galima pasakyti, kad tai lemia daug veiksnių, žaidėjų fizinė forma. Tarp tokių veiksnių buvo Sandros Valužytės sveikatos būklė. Ji turėjo daug problemų dėl nugaros, skausmas persimetė į koją, todėl Europos čempionate ji nežaidė taip, kaip esame įpratę ją matyti. Mano įsitikinimu, Sandra dėl sveikatos problemų neturėjo žaisti rinktinėje, tačiau ji – savo šalies patriotė, kovotoja ir niekaip nenorėjo atsisakyti padėti Lietuvos rinktinei. Aš manau, kad viskas slysti iš rankų pradėjo po apmaudaus pralaimėjimo Turkijai. O mače su Prancūzija, mano subjektyviu vertinimu, komandą nuskandino teisėjai. Po to prisidėjo ir psichologinės problemos. Kad ir kaip būtų, šita Lietuvos rinktinė buvo pajėgi patekti į Europos pirmenybių ketvirtfinalį. Ar toks Lietuvos rinktinės rezultatas Europos čempionate didelė nesėkmė? Atsakysiu taip – negerai, kad nežaisime pasaulio čempionate, kuris būtų puiki mokykla jaunoms žaidėjoms ir dar viena akistata su aukščiausiojo lygio krepšiniu.


Rungtynių statistika

Lietuva – Italija
2009 06 07, Ryga, 250 žiūrovų.
58:72
(19:21, 18:10, 6:17, 15:24).

Lietuva:
A.Bimbaitė 17 taškų (5 klaidos), A.Čiūdarienė 13 (4 atkovoti kamuoliai), E.Staknevičienė 12 (5 atkovoti kamuoliai), G.Petronytė 11 (9 atkovoti kamuoliai), D.Staugaitienė ir G.Paugaitė po 2, S.Valužytė 1 (5 klaidos).

Italija:
M.Alexander 17 (7 atkovoti kamuoliai), L.Macchi 15 (6 atkovoti kamuoliai), R.Masciadri 12, S.Ballardini 11 (4 perimti kamuoliai), C.Pastore 6, F.Modica 5, K.Ress 4, M.Cirone 2.

Komandų rodikliai:
dvitaškiai – 13/31 (41,9 proc.) ir 22/47 (46,8 proc.), tritaškiai – 5/16 (31,3) ir 4/15 (26,7), baudų metimai – 17/27 (63) ir 16/22 (72,7), atkovota kamuolių – 33 ir 38, perimta – 5 ir 11, rezultatyvūs perdavimai – 13 ir 12, klaidos – 24 ir 15.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų