Geriausi metų biatlonininkai – G. Leščinskaitė ir V. Strolia

  • Teksto dydis:

Antradienį Vilniaus restorane „Untold“ pirmą kartą išrinkti geriausi Lietuvos metų biatlonininkai, treneriai bei svarbiausi įvykiai. Geriausiais 2022-aisiais pripažinti Gabrielė Leščinskaitė bei Vytautas Strolia, praneša Lietuvos biatlono federacija.

V.Stroliai taip pat atiteko „Metų poelgio“ nominacija už plačiai nuskambėjusią pagalbą vienam pagrindinių konkurentų iš Baltarusijos.

V.Strolia 2022 metais į geriausiųjų dešimtuką pasaulio taurės etapuose prasibrovė net šešiskart, užimdamas aukščiausias vietas nepriklausomos Lietuvos istorijoje. Rūpoldinge (Vokietija) lietuvis buvo ketvirtas (sprinte) ir penktas (persekiojime), Otepėje – šeštas (sprinte), Osle – dešimtas (persekiojime), Kontiolahtyje – aštuntas (individualioje rungtyje bei estafetėje). Anykštėnas taip pat sėkmingiausiai pasirodė Pekino olimpinėse žaidynėse, kuriose užėmė 21 vietą individualioje rungtyje bei 14-ąją su estafetės komanda.

„Ačiū federacijai už tokį apdovanojimą, tikrai labai smagu jį gauti. Tai prideda motyvacijos nenuleisti rankų ir dar labiau stengtis. Metai buvo tikrai gana neblogi, aišku, aš toks žmogus, kuris visą laiką iš savęs reikalauja daugiau. Tikrai yra vietų, kur galima ir būtina pridėti. Žinoma, šiek tiek nenusisekusi olimpiada, bet tai yra gyvenimas ir negali viskas būti gerai. Turbūt labiausiai džiaugiuosi už praeito sezono pačią pabaigą, paskutinį etapą, kur pavyko dar neblogai sudalyvauti, ko iki tol niekada neteko padaryti. Atsimenu tą emociją, kai baigėme sezoną ir visa komanda buvo patenkinta rezultatais“, – prisiminė V.Strolia.

Biatlonininkas išskyrė dar du startus – iškovotą 5 vietą Rūpoldinge bei 6-ąją Otepėje.

„Rūpoldingas atmintyje įsimins ilgam, nes pirmi kartai gėlių apdovanojime buvo įsimintini. Labiausiai atsimenu tą emociją, kada persekiojime buvau penktas. Sprinte buvo smagu, faina, bet iškovoti penktą vietą persekiojime, kontaktinėje rungtyje, buvo išskirtinai džiugu. Dar pagalvojus, Otepėje, kai pavyko būti šeštam prie savų sirgalių, emocija buvo superinė. Palaikymas buvo superinis, ko mes, lietuviai, tikrai dažnai neturim. Vienas iš maloniausių momentų 2022-aisiais“, – šyptelėjo V.Strolia.

Beje, pasaulio taurės etape Rūpoldinge V.Strolią nuo prizinės vietos skyrė vos sekundė – tada lietuvį pranoko baltarusis Antonas Smolskis. Po savaitės Antholce (Italija) vykusiose bendro starto lenktynėse būtent šiam baltarusiui atsisegė slidė, kurią pagavo ir perdavė Vytautas. Baltarusis sutaupė ne vieną brangią sekundę, o epizodas daugelį kartų buvo kartojamas per „Eurosport“. Už šį kilnų gestą sportininkui Lietuvos biatlono federacija skyrė „Metų poelgio“ apdovanojimą.

Geriausia 2022 metų biatlonininke išrinkta G.Leščinskaitė: sportininkei praėjęs sezonas buvo sėkmingiausias karjeroje. Vilnietė dalyvavo Pekino olimpinėse žaidynėse (sėkmingiausiai pasirodė individualioje rungtyje – užimta 61 vieta), o pasaulio taurės etape Antholce individualioje rungtyje buvo net 19-a. Beje, ilgą sezono dalį lietuvaitė buvo taikliausia pasaulio taurės dalyvė.

„Šie metai buvo intensyvūs, tokie amerikietiški kalneliai – pilni įvairiausių įvykių, kupini įvairiausių emocijų. Mano šių metų pažiba buvo atranka į olimpines žaidynes ir dalyvavimas jose. Iš tiesų labiausiai įsiminė tas kelias iki olimpinių žaidynių, nes jame atidaviau daugiausiai savo jėgų, energijos, susikaupimo ir kantrybės. Tuo keliu labai didžiuojuosi ir džiaugiuosi, kad man vis dėlto pavyko išplėšti tą kelialapį. Metai buvo įspūdingi ir mano karjeroje patys ryškiausi“, – sakė G.Leščinskaitė.

Iki šių metų biatlonininkės karjeros rekordas pasaulio taurės varžybose buvo 39 vieta, kurią užėmė dar 2015 metais Kontiolahtyje. Paskutiniame planetos taurės etape prieš Pekino olimpines žaidynes, kuris vyko Italijos Alpių Antholco mieste, lietuvė blykstelėjo itin ryškiai, iškovodama 19 poziciją.

„Varžybos Antholce buvo labai netikėtos. Dviprasmiški jausmai apie tą startą, nes tai nebuvo varžybos, kurioms specialiai ruošiausi ir net nežinojau, kad jose man reikės varžytis. Tas kontrastas, su kokiomis mintimis išėjau į startą ir kaip viskas susiklostė, kaip viskas baigėsi, yra toks didelis, kad jos man paliko labai gilų pėdsaką atmintyje. Labai džiaugiuosi savimi, kad taip netikėtai savo sėkmingų startų virtinę užbaigiau vyšnia ant torto Italijos etape“, – dėstė G.Leščinskaitė.

Iš viso Lietuvos biatlono federacijos apdovanojimuose išdalinta 10 nominacijų. Net dvi iš jų atiteko pasaulio jaunimo vasaros biatlono čempionui Maksimui Fominui („Metų proveržis“ ir „Aktyviausias biatlonininkas“ – už įdomu ir dažną turinį socialiniuose tinkluose). Geriausiu metų treneriu pripažintas A komandos treneris Sergejus Sokolovskis, geriausių Lietuvos centro/klubo treneriu – anykštėnas Bronius Vitkūnas.

Metų įvykiu tapo Alionos Sosunovos kandidatūra tapti Tarptautinės biatlono sąjungos (IBU) Vykdomojo komiteto nare – lietuvei iki istorinės sėkmės pritrūko vos vieno balso. Metų „servismenu“ už atsidavusį darbą išrinktas ilgametis rinktinės treneris ir slidžių tepėjas Aurimas Bučelis, tuo tarpu 2022-ųjų metų biatlono centru/klubu – Vilniaus rajono sporto centras Nemenčinėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių