Pereiti į pagrindinį turinį

G.Savukynas: rankinio rinktinei šansas pasiekti tikslą – realus

2012-10-31 13:20
G.Savukynas: rankinio rinktinei šansas pasiekti tikslą – realus
G.Savukynas: rankinio rinktinei šansas pasiekti tikslą – realus / Tomo Raginos nuotr.

Lietuvos vyrų rankinio rinktinė aštuntą kartą nuo 1998-ųjų mėgins prasibrauti į Europos čempionato finalo turnyrą.

Startas – su grandais

Prieš 14 metų lietuviai Senojo kontinento pirmenybėse Italijoje užėmė 9-ąją vietą, tačiau pakartoti šį rezultatą iki šiol nepavyko.

Keturiskart iki finalo turnyro buvo likę vos po vieną atkrintamųjų varžybų barjerą: 2001-aisiais – Ukrainos komanda, 2003-iaisiais ir 2005-aisiais – Ispanijos, 2007-aisiais – Vengrijos.

Šį kartą 2014-ųjų Europos čempionato atrankos 3-iojoje grupėje mūsų šalies rankininkai varžysis su 2008 ir 2012 m. olimpinių žaidynių aukso medalių laimėtoja, 1995, 2001, 2009 ir 2011 m. pasaulio ir 2006, 2008 ir 2010 m. Europos čempione Prancūzijos komanda bei Norvegijos ir Turkijos ekipomis.

Į finalo turnyrą, kuris po dvejų metų vyks Danijoje, pateks 1–2 vietas grupėje užėmusios rinktinės. Šansą turės ir trečioji komanda, tačiau jai per atranką pasiektu rezultatu teks konkuruoti su kitose šešiose grupėse tokią pat poziciją užėmusiais kolektyvais.

Rytoj Ruane mūsiškiai susikaus su prancūzais.

Koziris – gynyba

„Norime patekti tarp tų, kurie dalyvaus finalo turnyre. Yra realus šansas pasiekti tikslą“, – sakė Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Gintaras Savukynas.

– Treneri, kaip komanda rengiasi naujam atrankos varžybų ciklui? – paklausėme stratego.

– Laikas nėra mūsų sąjungininkas. Nuo birželio, kai su lenkais žaidėme atkrintamąsias rungtynes dėl teisės patekti į pasaulio čempionato finalo turnyrą, jokiose kitose varžybose nedalyvavome. Dabar pasirengti pirmajam mačui su Prancūzijos ekipa – tik trys dienos, o pasitreniruoti visos sudėties komanda – vos dvi. Paskutinis prie komandos vakar turėjo prisijungti Aidenas Malašinskas, nes jis sekmadienį dar žaidė Ispanijos čempionato rungtynes. Tad dvikova su prancūzais bus kaip kontrolinė, juolab kad šie varžovai – išskirtiniai, aiškūs mūsų grupės favoritai, pastaruoju metu dominuojantys pasaulio rankinyje. Norvegai ir turkai – įveikiami, su jais jėgas išmėginome 2010-aisiais pasaulio čempionato atrankos etape.

– Ar į rinktinę atvyko visi žaidėjai, kuriuos kvietėte?

– Nebus tik Tomo Eitučio, kuriam sutrukdė rūpesčiai šeimoje. Jis rengėsi padėti komandai, bet dėl staiga pasikeitusių aplinkybių negalėjo atvykti.

– Kokie bus jūsų vadovaujamos komandos koziriai grumiantis su prancūzais, norvegais ir turkais?

– Pirmiausia – patikima gynyba. Jeigu mums pavyks atremti varžovų puolimą, pereiti į kontratakas turėsime daugiau galimybių, juolab kad dar turime patikimą užnugarį – vartininką Arūną Vaškevičių.

„Manau, kad lemiamas mačas bus su norvegais, todėl savo aikštėje juos privalėsime nugalėti. Didžiausia tikimybė, kad būtent su skandinavais kovosime dėl antrojo kelialapio į finalo turnyrą, nes prancūzai – labai kietas riešutas, o turkus esame nukovę jų arenoje“, – teigė 2009, 2010 ir 2011 m. geriausias Lietuvos rankininkas A.Vaškevičius.

Žvaigždžių rinktinė

Claude'o Onestos treniruojamoje Prancūzijos rinktinėje mačui su lietuviais rengiasi 17 žaidėjų, tarp kurių yra 10 Londono žaidynėse triumfavusių rankininkų, o šeši – ir 2008-aisiais Pekine olimpinį auksą iškovoję vyrai.

Čempionų gretose nebus vieno ryškiausio lyderio – serbų kilmės Nicola Karabatičiaus, su kitu olimpiečiu Samueliu Honrubia laikinai suspenduotų dėl įtarimų dalyvavus sutartose rungtynėse ir lažybose. Praėjusią savaitę iš rikiuotės dėl traumos iškrito dukart olimpinis čempionas Lucas Abalo.

Prancūzų ginklų arsenale – vienas geriausių pasaulio vartininkų, 2008 m. ir 2012 m. olimpiadų aukso medalių laimėtojas Thierry Omeyeris, rezultatyviausias nacionalinės ekipos žaidėjas Londono žaidynėse, už efektingus šuolius „Air France“ pravardžiuojamas Danielis Narcisse'as, gynybos uola vadinamas 197 cm ūgio ir 104 kg svorio Didier Dinart'as.


Lietuvos rinktinė

Arūnas Vaškevičius (Šafhauzeno „Kadetten“, Šveicarija), Karolis Stropus, Gražvydas Juška, Benas Petreikis, Tadas Stankevičius, Edvinas Vorobjovas ir Jonas Truchanovičius (visi – Klaipėdos „Dragūnas“), Nerijus Atajevas ir Vaidotas Grosas (abu – Bresto „Meshkov“, Baltarusija), Aidenas Malašinskas („Granollers“, Ispanija), Augustas Strazdas („West Wien“, Austrija), Žilvinas Griežė (Baja Marės „CS Extrem“, Rumunija), Vilius Rašimas (Kauno „Granitas-Gaja-Karys“), Remigijus Čepulis (Minsko „Dinamo“, Baltarusija), Rytis Cipkus (Alytaus „Almeida-Stronglasas“), Mindaugas Andriuška („Shwaz“, Austrija), Skirmantas Plėta (Vilniaus „Šviesa“).


Rungtynės

2012 m. lapkričio 1 d. Ruane: Prancūzija–Lietuva, 4 d. Kauno sporto halėje: Lietuva–Norvegija.

2013 m. balandžio 3 d. (arba 4 d.) Turkija–Lietuva, 6 d. (arba 7 d.) Lietuva–Turkija, birželio 12 d. (arba 13 d.) Lietuva–Prancūzija, 15 d. (arba 16 d.) Norvegija–Lietuva.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų