A. Gudžius: pastarieji treji metai buvo labai sunkūs, kankino traumos, plyšo raumenys

„Hayward Field“ stadionas Judžine nusidažė tauriomis spalvomis Lietuvos lengvajai atletikai. Abu mūsų šalies disko metikai pasidabino pasaulio čempionato JAV medaliais. Jauniausiu visų laikų pirmenybių prizininku tapęs devyniolikmetis Mykolas Alekna nuraškė sidabrą, o po ilgo laiko elite vėl suspindęs 31-ų Andrius Gudžius pasipuošė bronza.

Istorinis pasiekimas

Tokio dvigubo triumfo Lietuvos lengvosios atletikos istorija nepamena. Ankstyvą trečiadienio rytą Oregono valstijos „Hayward Field“ stadione suplazdėjo iškart dvi lietuviškos trispalvės. Bėgimo takeliu koja kojon garbės ratą suko vilnietis M.Alekna ir kaunietis A.Gudžius.

Finale su dvylika geriausių pasaulio disko metikų besivaržę lietuviai iškart parodė raumenis patekdami į lyderių trejetą ir jame išsilaikė iki pabaigos. Pasaulio jaunimo čempionui M.Aleknai, kad nuskintų pirmąjį karjeroje suaugusiųjų medalį, būtų pakakę antrojo metimo. Jaunuolis įrankį nuskraidino 67 m 87 cm, bet ir toliau atkakliai tęsė kovą dėl aukštesnės pozicijos. Pastangos davė vaisių – ketvirtuoju bandymu jis diską numetė net 69 m 27 cm. Iki fenomenalaus šio sezono asmeninio rezultato, užfiksuoto birželio 30 d. Švedijoje, jam pritrūko 54 cm.

Tačiau net ir individualus rekordas nebūtų pakeitęs situacijos. Slovėnas Kristijanas Čehas įrodė, kad ne veltui buvo vadinamas sezono favoritu. 23 metų galiūnas trečiuoju bandymu įveikė 71 m ribą (71 m 13 cm), pagerindamas planetos pirmenybių rekordą, priklausiusį Mykolo tėvui Virgilijui Aleknai (70 m 17 cm).

Džiaugėsi dėl komandos

„Dar prieš čempionatą buvau išsikėlęs tikslą įveikti 70 m ribą ir pagerinti varžybų rekordą. Žinojau, kad galiu atlikti tolimą metimą, bet per tokias svarbiausias varžybas visko galėjo nutikti, – sakė pirmąjį tokį karjeros titulą laimėjęs K.Čehas. – Po antro metimo, kai diskas skriejo už 69 m ribos, pasakiau sau, jog privalau padaryti viską, kad neprarasčiau medalio.“

Esu laimingas, kad savo šaliai iškovojome du medalius. Tai neįtikėtina! Nieko geresnio nebuvo galima tikėtis.

Anot nugalėtojo, Judžino stadiono disko metimo sektoriaus apsisukimo zona buvo palanki greitam judesiui. Slovėnas pabrėžė, kad, nepaisant triumfo, jis neketina atsipalaiduoti, nes jau kitą mėnesį laukia Europos čempionatas, kuriame taip pat sieks būti pirmas.

M.Alekna labiau džiaugėsi dėl komandinės lietuvių sėkmės.

„Esu laimingas, kad savo šaliai iškovojome du medalius. Tai neįtikėtina! Nieko geresnio nebuvo galima tikėtis“, – šypsojosi jis.

Traumos nesugniuždė

Kaip ir M.Alekna, A.Gudžius savo geriausią rezultatą užfiksavo ketvirtuoju bandymu, kai įrankį nuskraidino 67 m 55 cm. Kauniečio du paskutiniai mėginimai, kaip ir jaunesnio kolegos, buvo neįskaityti. Šiemet Andrius varžybose Kaune buvo peržengęs 69 m ribą.

Pareiškimas: K.Čehas užsiminė, kad prie pasaulio pirmenybių aukso sieks pridėti ir Europos čempiono titulą. / Scanpix nuotr.

„Paties rezultato aš nesureikšminu, bet iškovoti medalį yra nuostabu. Juolab kad pastarieji treji metai buvo labai sunkūs. Kankino traumos, plyšo raumenys“, – atskleidė A.Gudžius.

Trenerio Vaclovo Kidyko auklėtiniui bronza tapo pirmuoju medaliu aukščiausio rango varžybose nuo 2018 m. laimėto Europos čempiono titulo. Metais anksčiau dvimetrinis milžinas iš Padauguvos kaimo (Kauno rajonas) buvo iškovojęs skambiausią karjeros pergalę – pasaulio čempionato auksą.

Susitiks Miunchene

Judžine į medalius rimtai pretendavo ir švedas Danielis Stahlis, šį sezoną diską metęs net 71 m 47 cm. Vakar jam pakluso 69 m 16 cm rezultatas, kurio būtų pakakę bronzos medaliui. Tačiau po kelių minučių pauzės teisėjai peržiūrėjo vaizdo įrašą ir nustatė, kad švedas neišsilaikė sektoriaus ribose, tad rezultatą anuliavo. D.Stahliui geriausiu tapęs antras bandymas (67 m 10 cm) garantavo 4-ąją vietą.

„Buvau kiek nustebęs dėl to, tai mane šiek tiek išmušė iš ritmo. Buvo svarbu nepasiduoti emocijoms, nes pakartojime matėsi, kad išties myniau sektoriaus ribas“, – sąžiningai pripažino švedas.

Pajėgiausių Europos disko metikų, tarp jų ir abiejų lietuvių, rugpjūčio 15–21 d. dar laukia Senojo žemyno pirmenybės Miunchene.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių