A. Gudžius sezoną atidarė Birštone, I. Zarankaitė pasiekė asmeninį rekordą

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį Birštono metimų taurės varžybose vasaros sezoną pradėjo trys Tokijo olimpinių žaidynių kandidatai.

Nepaisant 30 laipsnių siekusios oro temperatūros, metikai su išbandymu susidorojo sėkmingai – Andrius Gudžius pasiekė devintą sezono rezultatą pasaulyje, o Ieva Zarankaitė pagerino asmeninį rekordą.

Vyrų disko metimo varžybose Europos ir planetos čempionas A.Gudžius įrankį numetė 65,81 m. Šis rezultatas vos 19 cm nusileidžia olimpiniam normatyvui, kurį lietuvis įvykdė dar pernai.

„Ar karštis varžybose netrukdė? Blogam šokėjui ir grindys nelygios. Yra toks, koks yra tas sezono atidarymas – 65 metrai. Neblogai, geriau pradėti nuo mažiau ir po to pridėti, nei pradėti nuo daug ir važiuoti žemyn“, – trumpai pasirodymą pakomentavo A.Gudžius.

Vaclovo Kidyko auklėtinis startą Birštone lygino kone su olimpinių žaidynių kvalifikacija – įprastai tiek įvairūs čempionatai, tiek komercinės varžybos vyksta vakare, tuo tarpu dabar diskininkai varžėsi anksti, vidudienį.

Moterų disko metimo rungtyje aukščiausią rezultatą karjeroje pasiekė I.Zarankaitė – jos sviestas įrankis nuskrido 58,66 m. Beje, nedaug trūko, jog Utenos daugiafunkcio sporto centro auklėtinė nebūtų pasiekusi Birštono: vykstant į varžybas dukart sugedo automobiliai, kuriais važiavo sportininkė. Vis dėlto į startą lengvaatletė spėjo bei laimėjo ne tik disko metimo rungtį, bet ir rutulio stūmimą (15,71 m).

„Atvažiavome, truputį vėlavome. Apšilimo trūko, nes dar dalyvavau ir rutulio stūmime. Galvojau, kad bus arba gerai, arba blogai, nes iš viršaus mums stengėsi arba pakišti koją, arba padėti, jog nusiraminčiau“, – nusijuokė I.Zarankaitė.

Pasiekdama asmeninį rekordą, Vitos Zarankienės auklėtinė nustebino save. Pasak metikės, šiuo metu treniruočių krūviai dideli, o sportinės formos piką ji turėtų pasiekti ne anksčiau liepos vidurio.

„Į varžybas važiavome kaip į treniruotę, krūvių nestabdėme. Ruošiamės varžyboms, kurios vyks liepos viduryje, rugpjūtį, o čia buvo kaip treniruotės pobūdžio varžybos. Nieko daug nesitikėjome, nors norėjosi toli mesti. Norėjau asmeninio rekordo, bet nesitikėjau, kad galiu tą padaryti, – sakė I.Zarankaitė. – Manau, šį sezoną mesti 60 metrų tikrai yra realu. Kai jauti techniką ir varžybose pradedi gerai mesti, norisi vis daugiau. Nenoriu prisišnekėti, bet šį sezoną turėtų būti 60 metrų.“

Olimpinis normatyvas lygus 63,50 m. Tiesa, jei atranka į žaidynes baigtųsi dabar, I.Zarankaitė į jas vyktų pagal planetos reitingą.

Moterų ieties metimo rungtyje favoritės statusą pateisino Liveta Jasiūnaitė: Teresės Nekrošaitės auklėtinė įrankį numetė 58,01 m.

„Kadangi tai pirmas startas, o sezonas pasislinko pora mėnesių, tad ir aukštesni rezultatai bus ateityje, dar reikia įsivažiuoti. Savijauta nebuvo super, todėl varžybas vertinu gerai. Nesu surinkusi daug metimų iš pilno įsibėgėjimo, tad truputį sunkiau mesti. Jei būčiau įsibėgėjusi kitu būdu, metusi „iš kryžminio“, būčiau galėjusi šiandien numesti ir toliau, bet reikia žiūrėti į ateitį“, – technikos detales paaiškino L.Jasiūnaitė.

Svarbiausias metų startas ietininkei – rugpjūčio 7-8 dienomis Palangoje vyksiantis Lietuvos čempionatas. Tiesa, net jei ir toliau bus atšaukiamos tarptautinės varžybos, tikėtis didelės konkurencijos L.Jasiūnaitė gali ieties metimo tradicijomis garsėjančioje Latvijoje.

„Šiemet laukia visos miestų ir kaimelių varžybos (juokiasi – lengvoji.lt). Pagrindinis suplanuotas startas yra Lietuvos čempionatas, po to gal bus ir kokių komercinių startų. Latvijoje varžybos visada geros, jei tik jų bus, tikrai dalyvausime. Ten aukštas lygis, būtų puiki galimybė pasivaržyti“, – sakė L.Jasiūnaitė.

Kitą savaitę, birželio 29-30 dienomis, dalis Lietuvos rinktinės narių varžysis Vilniaus miesto sporto centro (VMSC) čempionate. Ten dalyvauti planuoja ir A.Gudžius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių