Į Lietuvą priviliojo ir saugumo garantijos

Beveik keturi šimtai dalyvių iš 29 šalių dalyvaus šeštadienį Vilniuje prasidedančiame 49-ajame pasaulio medikų teniso čempionate bei prevencinės ir sporto medicinos kongrese. Dėl teisės pirmą kartą Lietuvoje surengti didžiausią istorijoje teniso turnyrą mūsų šalies atstovams teko gerokai pasistengti.

Pranoko ne vieną konkurentą

Įdomu, kad Lietuva, kaip pasaulio čempionato šeimininkė, pasirinkta tik trečiuoju bandymu. Iš pradžių teisė organizuoti prestižines varžybas buvo patikėta Turkijai, tačiau dėl saugumo klausimų daugelis dalyvių atsisakė vykti į turnyrą šioje šalyje. Tuomet surengti pirmenybes leista Belgijai. Vis dėlto po teroristinio akto Briuselio oro uoste rengėjams kilo abejonių dėl saugumo.

Jiems pagelbėjo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) rektorius Remigijus Žaliūnas, pats ne kartą dalyvavęs tokiuose čempionatuose. Profesorius pasiūlė varžybas ir kongresą surengti Lietuvoje bei sulaukė organizatorių palaikymo.

"Mums tai didelė garbė ir parodytas pasitikėjimas. Nestokojome drąsos priimti šį iššūkį. Dar prieš 20 metų Lietuva pasaulio gydytojų bendruomenėje nebuvo žinoma kaip šalis, žaidžianti tenisą. Varžybas skirsime Lietuvos valstybės atkūrimo ir Lietuvos teniso šimtmečiui įprasminti bei įamžinti", – sakė varžybų organizacinio komiteto vadovu tapęs R.Žaliūnas.

Pasiekė dalyvių rekordą

Šeimininkai užsibrėžė ambicingą tikslą, kad varžybose jiems atstovautų rekordinis būrys – mažiausiai 100 gydytojų. Šis tikslas pasiektas – šiemet Lietuvai atstovaus pati gausiausia šalies delegacija per visą 49 metų pasaulio medikų teniso čempionatų (WMTS) istoriją.

Neoficialiais duomenimis, mūsų šalyje tenisą aktyviai žaidžia apie 300 gydytojų, o čempionate dalyvaus 106 gydytojai ir gydytojai odontologai. Pagal taisykles, vienetų varžybose gali dalyvauti gydytojai ir gydytojai odontologai, dvejetų varžybose taip pat gali žaisti jų partneriai, sutuoktiniai ir vaikai.

Tarp dalyvių laukiama nemažai garbaus amžiaus žaidėjų. Vyriausias turnyro dalyvis bus 85 metų japonas, o moterų turnyre – 82 metų amerikietė. Žaidėjai suskirstyti į amžiaus grupes: jauniausia – iki 40 metų, o vyresni žaidėjai skirstomi į amžiaus grupes kas 5 metus.

Taip pat bus kovojama dėl "Valstybių taurės" ("Nations Cup"). Jose vienetų varžybose galės atstovauti po vieną žaidėją neribojant amžiaus, vieną virš 55 metų, o porose dalyviai turės būti ne jaunesni kaip 45 metų.

"Kokio lygio žaidėjai rungtyniauja varžybose? Gydytojai, kurie žaidžia tenisą nuo 6–7 metų. Kai kurie yra pasiekę neįtikėtinų aukštumų", – sakė J.Girskis.

Iššūkis – dėl aikštynų

Organizacinio komiteto atstovas Aidas Valiukevičius teigė, kad pagrindinis iššūkis buvo teniso aikštynai (kortai).

"Gausus užsiregistravusių dalyvių skaičius buvo netikėtas. Gerokai išsiplėtė ir jų geografija. Pirmą kartą turėsime svečių ir iš kai kurių egzotinių valstybių, ir iš Moldovos ar Rumunijos, kurie čia – reti dalyviai. Gerai, kad galime pasiūlyti tris lauko kortus, taip pat rezervavome uždarus kortus, kuriuose vyktų varžybos, jei užkluptų lietus", – sakė A.Valiukevičius.

Jis pažymėjo, kad pernai Maltoje dėl lietaus nepavyko suorganizuoti įprasto turnyro, nes uždarų kortų šioje šalyje nebuvo. Vis dėlto praėjusiame čempionate susirinko per 240 dalyvių iš daugiau nei 20 pasaulio šalių. Lietuvos delegaciją sudarė net 44 Lietuvos medikai ir odontologai bei juos lydintys asmenys. Lietuviai įvairiose amžiaus grupių varžybose iškovojo net 9 medalių komplektus, o auksu pasipuošė daugkartinė įvairių teniso čempionatų nugalėtoja gydytoja dermatologė Birutė Adomavičienė.

Šiemet pirmenybės vyks Vilniuje, net 18-oje grunto aikštelių, trijuose teniso aikštynuose (Bernardinų, Vingio ir "Teniso erdvėje"). Lietaus atveju, turnyras bus perkeliamas į SEB areną. Vilnius yra vienintelis miestas Lietuvoje, kur galima surengti tokio masto teniso varžybas.

Augo pamažu

Lietuvos gydytojų teniso sąjungos įkūrėjas, gydytojas neurologas ir fizinės reabilitacijos gydytojas Jonas Girskis tarptautiniame turnyre dalyvavo jau devynis kartus. Šio vilniečio dėka Lietuva įsijungė į pasaulio medikų teniso čempionatus.

"Pirmieji lietuviai, išbandę jėgas šiame čempionate, neužmezgė ryšių su šia organizacija. Tad 2007 m. nuvykus žaisti į San Diegą (JAV), manęs organizacijos prezidentas paklausė, kodėl atvykau tik vienas. Jis pamanė, kad Lietuvos gydytojai teniso nežaidžia. Kitą kartą į čempionatą Kroatijoje nuvykome jau penkiese, o Tadas Tarasevičius tapo čempionu iki 45 metų amžiaus kategorijoje", – pasakojo J.Girskis.

Nuo 2012 m. Lietuvos gydytojų teniso sąjungai vadovauja prof. R.Žaliūnas.

"Smagu, kad profesoriaus dėka pagaliau šis turnyras atsirado ir Lietuvoje", – kolegos nuopelnus įvertino J.Girskis.

Netrūks ir žvaigždžių

"Kokio lygio žaidėjai rungtyniauja varžybose? Gydytojai, kurie žaidžia tenisą nuo 6–7 metų. Kai kurie yra pasiekę neįtikėtinų aukštumų. Pavyzdžiui, moterų varžybų dalyvė, 70 metų Victoria "Vicky" Rogers McEwoy 1968 m. pasiekė trečiąjį ratą Vimbldono turnyre ir buvo trečia raketė visose Jungtinėse Valstijose. Čekų komandoje matysime dalyvį, kuris žaidė kartu su legendiniu jų tenisininku Ivanu Lendlu", – vardijo J.Girskis.

Į pirmenybes Vilniuje gausiausios delegacijos atvyks iš Lenkijos, Italijos, JAV ir Japonijos. Čempionate dalyvaus ir atstovai iš Australijos, Austrijos, Baltarusijos, Čekijos, Estijos, Indijos, Indonezijos, Izraelio, Jungtinės Karalystės, Kanados, Kroatijos, Latvijos, Lietuvos, Moldovos, Norvegijos, Rusijos, Rumunijos, Suomijos, Slovakijos, Švedijos, Taivano, Turkijos, Ukrainos, Vengrijos ir Vokietijos.

Teniso varžybų dienomis Vilniuje vyks ir prevencinės bei sporto medicinos kongresas. Jame bus diskutuojama apie teniso žaidėjų traumas, širdies sustojimą, sportininkų skausmo gydymą, vyresnių pacientų širdies ligas, nėščių moterų alergiją ir jos ryšį su vitamino D trūkumu, vaistų sukeltą jautrumą šviesai, jaunų sportininkų traumų prevenciją, pečių traumas. Tarp pranešėjų – mokslininkai ir gydytojai iš Švedijos, Norvegijos, Japonijos, Nyderlandų, JAV ir Lietuvos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių