Pereiti į pagrindinį turinį

I.Konovalovo misija "Tour de France" - lydėti Šveicarijos komandos žvaigždes

2010-07-03 11:39
Lyderis: praėjusią savaitę I.Konovalovas trečius metus iš eilės tapo Lietuvos čempionu.
Lyderis: praėjusią savaitę I.Konovalovas trečius metus iš eilės tapo Lietuvos čempionu. / Tomo Raginos nuotr.

Po trejų metų pertraukos per epines dviratininkų lenktynes "Tour de France" pedalus vėl mins lietuvis – Ignatas Konovalovas bus Šveicarijos komandos įžymybių ginklanešys.

Lydės eksčempioną

Per tris savaites – daugiau nei 3,5 tūkst. kilometrų trijų valstybių keliais. Tokį maršrutą teks įveikti šiandien Roterdame startuojančių legendinių "Tour de France" dviratininkų lenktynių dalyviams.

Tačiau net ir 20 etapų maratono gali būti per maža 24-erių lietuviui Ignatui Konovalovui pamėginti įrašyti savo pavardę į nuo 1903 m. rengiamų lenktynių istoriją.

"Labas, aš sveikas, o kaip tu laikaisi? Laukiu tavęs kitą savaitę, susitiksime", – tokią žinutę savo mobiliajame telefone prieš savaitę išvydo "Tour de France" debiutuosiantis panevėžietis, sulaukęs Šveicarijos "Cervelo TestTeam" komandos žvaigždės Carloso Sastre dėmesio.

35-erių Ispanijos dviratininkas šiemet yra pasiryžęs nupūsti dulkes nuo 2008 m. šlovingų akimirkų, kai C.Sastre diktavo lenktynių tempą ir Eliziejaus laukuose Paryžiuje užsivilko geltonus "Tour de France" nugalėtojo marškinėlius.

Ambicijų elitiniame dviračių maratone neslepia ir kita "Cervelo TestTeam" pažiba – 32-ejų norvegas Thoras Hushovdas, vis dar nešiojantis žaliuosius geriausio sprinterio marškinėlius, laimėtus praėjusių metų "Tour de France".

I.Konovalovui komanda numatė žvaigždžių "asmens sargybinio" vaidmenį – lietuvis į pergalę "veš" C.Sastrę ir T.Hushovdą.

"Nemanau, kad galima startuoti "Tour de France" vien tam, kad dalyvautum: komanda tikrai bandys laimėti tiek bendrąją, tiek sprinterių įskaitas. Bet man pačiam šios lenktynės nėra svarbiausias įvykis per karjerą, nes važiuoju kaip komandos pagalbininkas. Pats neturiu daug galimybių pasirodyti", – neslėpė I.Konovalovas.

Poilsį iškeitė į darbą

Anksčiau galimybę dalyvauti "Tour de France" svajone vadinęs lietuvis, išgirdęs savo pavardę tarp devynių dviratininkų, kuriuos prestižinėms varžyboms atrinko "Cervelo TestTeam" vadovai, iš pradžių nepuolė džiūgauti. Kvietimas į dviratininkų maratoną I.Konovalovui reiškė sužlugdytas atostogas.

"Sezono pradžioje planavau startuoti tik "Giro d'Italia" ir "Vuelta a Espana" lenktynėse. Liepą ketinau pailsėti Lietuvoje, ir, sužinojęs komandos verdiktą, buvau netgi šiek tiek nepatenkintas. Bet vėliau, apsipratęs su ta mintimi, tikrai apsidžiaugiau", – pasakojo garsaus dviračių sporto specialisto Valerijaus Konovalovo ir Seulo olimpinių žaidynių prizininkės Laimos Zilporytės sūnus, draugams pažadėjęs iškepti šašlyką ir paragauti alaus "Tour de France" aistroms nurimus.

Nors ir teko atidėti atostogas, lietuvį paguodė komandos vadovų pasitikėjimas – į paraišką nepateko 16 "Cervelo TestTeam" dviratininkų, o I.Konovalovas sulaukė kvietimo padėti žvaigždėms nepaisant gegužę "Giro d'Italia" lenktynėse patirtos traumos. Gydytojai įtarė, kad Italijos keliuose griūties neišvengusiam panevėžiečiui įskilo šonkaulis.

"Šoną šiek tiek skauda, bet gyventi galima. Tik baisu, kad vėl nenugriūčiau ir trauma neatsinaujintų", – sakė I.Konovalovas.

Galimybės – kuklios

Šių metų "Giro d'Italia" lenktynės, laikomos antromis pagal prestižą po "Tour de France", "Cervelo TestTeam" komandai nenusisekė: ekipos lyderis C.Sastre bendrojoje įskaitoje liko tik aštuntas, be to, viename etapų pateko į masinę griūtį ir susižalojo stuburą. Dėl traumos ispano dalyvavimas "Tour de France" iki paskutinės akimirkos kybojo ant plauko.

Pernykštės sėkmės nepavyko pakartoti ir I.Konovalovui, 2009 m. laimėjusiam paskutinįjį "Giro d'Italia" etapą ir pasiekusiam vieną skambiausių pergalių per karjerą. Šįsyk atskiro starto lenktynių etape Italijoje lietuvis užėmė šeštą vietą.

Būtent atskiro starto lenktynės laikui – 52 km ilgio priešpaskutinis etapas liepos 24 d. – bus realiausia proga I.Konovalovui pasireikšti "Tour de France". Tačiau lietuvis neslepia, kad, varžantis su rinktiniu planetos dviračių sporto elitu, galimybės triumfuoti bus labai kuklios.

"Ten bus Fabianas Cancellara, Alberto Contadoras, Tony'is Martinas ir daugelis kitų. Teoriškai šansai laimėti yra tikrai mažesni nei buvo "Giro d'Italia" etape", – atviravo Lietuvos atskiro starto lenktynių čempiono titulą prieš savaitę apgynęs dviratininkas.

Susitaiko su vaidmeniu

Visuose kituose etapuose lietuvio pagalba dalysis C.Sastre ir T.Hushovdas. Pastarajam sprinteriui I.Konovalovas asistuos lenktynių pradžioje, kai "Tour de France" trasa driekiasi lygumose, o maratono karavanui priartėjus prie Alpių kalnų, estafetę perims C.Sastre.

"C.Sastre reikalinga pagalba dideliuose kalnuose, o aš tam dar nesu visiškai pasirengęs. Mano darbas svarbesnis bus lygumų etapuose, kur T.Hushovdas bus pasirengęs kovoti dėl pergalių atskiruose etapuose. Žinoma, jei gerai jausiuosi kalnuose, galėsiu padėti ir C.Sastre", – svarstė I.Konovalovas.

Ispanijoje daugiausiai laiko praleidžiantis sportininkas tikino pats neužsibrėžęs sau jokio tikslo užimti konkrečią poziciją bendrojoje "Tour de France" įskaitoje.

"Kai dalyvavau "Giro d'Italia", per tris savaites gal du kartus žvilgtelėjau, kokioje bendrosios įskaitos vietoje esu. Netgi nežinau, kurioje pozicijoje pabaigiau lenktynes", – šyptelėjo panevėžietis, Italijoje likęs 106-as.

Paklaustas, ar nesunku susitaikyti su lyderių adjutanto pareigomis, lietuvis nedūsavo: "Jokių problemų man dėl tokio darbo nekyla. Žinau, koks yra mūsų sportas, taip pat kaip ir C.Sastre žino, kad be mūsų pagalbos nieko nepasiektų."

Kalnai neįbaugino

Dviratininkai dažnai pažymi, kad tikrasis "Tour de France" prasideda Alpėse ir vėliau tęsiasi Pirėnuose. Pirmąkart šioje trasoje save išbandysiantis I.Konovalovas tvirtino, kad būsimas maršrutas jo negąsdina.

"Matuojant kalnų statumą, šių metų "Giro d'Italia" lenktynės buvo sunkesnės. Bet kartais ir lygumoje gali būti sunkiau nei kalnuose. Viskas priklauso nuo varžovų ir jų palaikomo tempo, o būtent "Tour de France" susirenka geriausi pasaulio dviratininkai. Galima ir Panevėžio keliais taip įsibėgėti, kad neišlaikysi iki finišo", – kalbėjo lietuvis, atskleidęs, kad labiau baiminasi ne Prancūzijos kalnų serpantinų, o šalčio ir lietaus, kurie I.Konovalovui yra ypač neparankūs.


Atsisveikinimas

I.Konovalovas ir kiti šių metų "Tour de France" dalyviai paskutinį kartą varžysis su legendiniu JAV dviratininku Lance'u Armstrongu, Eliziejaus laukuose triumfavusiu rekordinius septynis kartus iš eilės. 38-erių "RadioShack" komandos narys, į didįjį sportą sugrįžęs po laimėtos kovos su sėklidžių vėžiu, paskelbė daugiau "Tour de France" nestartuosiantis. Pernai L.Armstrongas šiose lenktynėse užėmė trečiąją vietą.


Lietuviai "Tour de France"

Pastarąjį kartą prestižiškiausiose dviratininkų lenktynėse pasaulyje Lietuvos atstovas startavo 2007 m. JAV ekipai "Discovery Channel" atstovavusiam Tomui Vaitkui "Tour de France" maratonas buvo itin nesėkmingas: lietuvis jau antrajame etape pateko į griūtį ir buvo priverstas pasitraukti iš kovos. Klaipėdietis buvo tarp pretendentų dalyvauti "Tour de France" ir šiais metais, tačiau galiausiai "RadioShack" komanda pasirinko kitus dviratininkus.

Ryškiausią pėdsaką iš lietuvių "Tour de France" istorijoje paliko Raimondas Rumšas. 2002 m. pasaulio žiniasklaidos dėmesį kaustė ne tik sensacingai šilutiškio užimta trečioji vieta lenktynių bendrojoje įskaitoje, bet ir triumfą lydėjęs dopingo skandalas, sužlugdęs teisėsaugos akiratyje atsidūrusio R.Rumšo karjerą.


Komentaras


Valerijus Konovalovas, dviračių sporto treneris ir I.Konovalovo tėvas

Igno pasirodymas "Tour de France" priklausys nuo to, kokia situacija susiklostys per lenktynes. Jeigu jis važiuos galvodamas apie asmeninį rezultatą, sulauks baudos. Ignas gauna atlyginimą už tai, kad padeda lyderiams.

Vienintelė galimybė sužibėti pačiam – patekti į pabėgėlių grupę, kurią pasivyti C.Sastre neturės vilčių. Tada komanda galėtų leisti Ignui bandyti kovoti dėl pergalės. Bet Ignas retai kada vejasi bėglius, jo pagrindinė užduotis – tempti C.Sastre, o bėgliais paprastai rūpinasi kiti. Komanda patenkinta tuo, kaip jis atlieka savo funkciją, todėl ir įtraukė jį į sudėtį "Tour de France".

Tiesa, gali nutikti taip, kad po traumos atsigaunantis C.Sastre nebus geros formos ir negalės kautis dėl pirmos vietos bendrojoje įskaitoje. Tada komanda koncentruotų dėmesį į pergales atskiruose etapuose, o Ignui atsirastų daugiau galimybių parodyti save.

Dabar Ignas nėra idealios formos, todėl nemanau, kad jis gerai važiuos nuo pat "Tour de France" pradžios. Jis nėra pailsėjęs po "Giro d'Italia" lenktynių – atsipūsti Lietuvoje jam nėra šansų. Pusę metų Igno čia nebuvo, ir kai jis grįžo, reikėjo ir draugus, ir gimines aplankyti. Bet nuo lenktynių vidurio Ignas turėtų įsivažiuoti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų