Pereiti į pagrindinį turinį

Įspūdinga pergalė "Žalgiriui" kainavo aukštaūgius

Kauno "Žalgiris" ištraukė pirmąjį kozirį Vilniaus "Lietuvos rytui" iš rankų. Po pergalės sostinėje žalgiriečiams pakanka tvirtai laikytis užsibrėžto kurso Kaune.

Situacija pasikeitė

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) reguliariojo sezono pabaigoje akcentuotas namų aikštės pranašumas nevirs svarbiausia principinės finalo serijos dėlionės detale.

Kauno "Žalgiris" jau pirmosiose finalo rungtynėse Vilniuje perlaužė serijos eigą savo naudai, įveikęs čempionų titulą ginantį "Lietuvos rytą" 90:77. Dabar jau sostinės ekipai būtina bent viena pergalė varžovų arenoje, nes priešingu atveju žygio LKL sosto link pabaigoje nugalėtoju bus vainikuotas "Žalgiris".

Sugrįžimas negelbėjo

Antrą kartą iš eilės Vilniuje triumfavę kauniečiai sužaidė kone idealias rungtynes. Priešingai nei Baltijos krepšinio lygos finale, "Lietuvos ryto" vyriausiasis treneris Rimas Kurtinaitis šįsyk savo arsenale turėjo visus pagrindinius ginklus, tačiau po traumų grįžę krepšininkai šaudė tuščiais šoviniais.

"Komanda žaidė klaikiai, atrodė, lyg vakar būtume susirinkę. Praradome pagrindinį savo kozirį – komandos dvasią ir žaidimą. Visi žaidė kas sau", – konstatavo "Lietuvos ryto" strategas, kurio negalėjo pradžiuginti nei nepaslanki komandos gynyba, nei dažnai padrikas puolimas.

Vis dėlto įvykiai aikštėje džiūgauti neleido ir "Žalgirio" vyriausiajam treneriui Dariui Maskoliūnui. Antrajame kėlinyje po varžovų puolėjo Donato Zavacko smūgio alkūne iš arenos tiesiai į ligoninę išskubėjo krauju srūvantis Travisas Watsonas, o trečiajame ant suolo atsisėdo ir į aikštę daugiau nebegrįžo Mirza Begičius bei Marcusas Brownas. Aukščiausiajam žalgiriečiui M.Begičiui sezonas jau baigėsi – jam skilo riešo kaulas.

Sprendimas pasiteisino

Kaip jau tapo įprasta šio sezono Kauno ir Vilniaus komandų dvikovoms, "Žalgirio" vežimą į priekį toliau tempė puolėjas Tadas Klimavičius, iš viso pelnęs 22 taškus ir atkovojęs 9 kamuolius. Tačiau šįkart lyderis turėjo talkininkų: staigiai įsiverždamas į baudos aikštelę vilniečių gynybą draskė Mantas Kalnietis, o paskutiniajame ketvirtyje savo taiklumą pademonstravo Artūras Milaknis, trimis tritaškiais iš eilės sužlugdęs šeimininkų bandymus priartėti.

"Noriu padėkoti komandai už darbą gynyboje, vyrai kovėsi vienas už kitą. Jie atidavė visas jėgas, žaidė su tokia energija ir emocijomis, kad galima tik džiaugtis", – sakė D.Maskoliūnas, kurio sprendimui beveik visas rungtynes žaisti žemu penketu vilniečiai nerado tinkamų priešnuodžių.

Kas pamiršo etiką?

Iš karto po rungtynių aistros aikštėje nenurimo. R.Kurtinaitį įsiutino "Žalgirio" kapitono Dainiaus Šalengos sprendimas paskutinėmis mačo sekundėmis iš toli pasiųsti kamuolį į krepšį. Abiejų komandų žaidėjams jau spaudžiant vieni kitiems rankas, D.Šalengos švystelėtas kamuolys skrodė tinklelį. Pripuolęs prie žalgiriečio, R.Kurtinaitis išrėžė jam, kad taip elgtis esą nedera.

"Viskas jau buvo aišku, žaidėjai sveikino vienas kitą. D.Šalenga turėjo tiesiog padėti kamuolį ant žemės. Buvau apie jį geresnės nuomonės. Tokie veiksmai yra būdas pasityčioti iš komandos, peilis į nugarą. "Lietuvos ryto" žaidėjai žino krepšinio etikos kodeksą ir taip nesielgia", – po mačo savo emocijų protrūkį žurnalistams aiškino "Lietuvos ryto" treneris.

"Nematau nieko baisaus, tai buvo paprastas ir visai nereikšmingas žaidimo epizodas. Aš nebuvau laisvas, mečiau per varžovo rankas. O R.Kurtinaitis sakė, kad jis jau buvo liepęs komandai nebežaisti. Bet rungtynės dar nebuvo pasibaigusios, dar buvo likusios dvi sekundės", – traukė pečiais D.Šalenga. Beje, žaisdamas "ketvirtuoju numeriu" jis visiškai iš žaidimo eliminavo vieną pavojingiausių varžovų puolėjų Kenaną Bajramovičių.

Tačiau daugelis internautų atkreipė dėmesį į tai, kad etikos kodeksą turėtų prisiminti patys vilniečiai, kurių žaidimas neretai priminė ne krepšinį, o muštynes.

Antrąsias LKL finalo serijos iki keturių pergalių rungtynes komandos žais penktadienį Kauno sporto halėje.


Komentaras

Rimantas Grigas

Buvęs Kauno "Žalgirio" ir Kijevo "Budivelnik" strategas

Svarbiausia šįkart buvo pradžia, kai "Žalgiris" susikrovė tam tikrą persvarą ir ją ramiai saugojo. Turėdami pranašumą, žalgiriečiai galėjo žaisti ramiai, nepanikuodami, o aikštės šeimininkus tokia dvikovos eiga nervino, jie rinko nereikalingas pražangas.

"Žalgirio" treneriai laiku panaudojo aikštės gynybą ir apskritai labai sumaniai kaitaliojo gynybos sistemas. Krito į akis skylėta "Lietuvos ryto" gynyba žaidžiant derinį du prieš du. Anksčiau tai būdavo vilniečių koziris, o šįkart jų ginklu pasinaudojo "Žalgiris". Artūro Milaknio tritaškiai ketvirtajame kėlinyje užtikrino kauniečių pergalę ir varžovams pasiuntė žinią, kad šįvakar jie nebeturi jokių šansų.

Pagarba "Žalgirio" vyrams, kad atsilaikė iškritus T.Watsonui, o vėliau – ir M.Begičiui bei M.Brownui. Žalgiriečiai pagirtinai kovojo ir gynyboje, ir puolime, nors klaidų ir pasitaikė. Bet žaidėjų ramumas, sugebėjimas nepanikuoti sunkiais momentais parodė, kad "Žalgiris" yra brandi komanda ir į jos žaidimą buvo gražu žiūrėti.

Kauno ekipa turėjo psichologinį pranašumą jau po Vilniuje laimėto Baltijos lygos finalo, dabar jie gali jaustis dar tvirčiau. Tačiau jeigu "Žalgiris" netektų Watsono, tuomet padėtis taptų sunkesnė, nes gerokai palengvėtų darbas varžovams.


M.Begičiui sezonas baigėsi

"Žalgirio" gydytojas Robertas Narkus vakar paskelbė liūdną žinią – aukščiausiam "Žalgirio" žaidėjui M.Begičiui sezonas baigėsi: jam skilo riešo kaulas. Pirmadienį Kauno klinikose jis bus operuojamas, skilęs riešas bus sutvirtintas specialiais varžtais. Treniruotis visu pajėgumu M.Begičius galės po mažiausiai penkių savaičių.

Kol kas nėra aišku, ar galės žaisti T.Watsonas, kuriam ne tik prakirstas skruostas, bet ir truputį sukrėstos smegenys. R.Narkaus teigimu, dėl siūlės veide puolėjas galėtų žaisti penktadienį, tačiau nežinia, ar spės atslūgti tinimas.

M.Brownui sumuštas kelis, tačiau skausmas, anot komandos gydytojo, jam jau yra normali būsena, todėl jis tikrai galės žaisti antrose rungtynėse.


Rungtynių statistika

"Lietuvos rytas" – "Žalgiris"

2010 05 04, "Siemens" arena, 6700 žiūrovų.

77:90

(13:20, 19:20, 25:24, 20:26)

"Lietuvos rytas":

M.Gecevičius 18, K.Bajramovičius (5 klaidos) 16, I.Miloševičius (5 rezultatyvūs perdavimai) 12, V.Ginevičius 9, M.Bjelica ir D.Zavackas – po 7, A.Jomantas 4, S.Babrauskas ir A.Baynesas – po 2.

"Žalgiris":

T.Klimavičius (atkovojo 9 kamuolius) 22, M.Kalnietis (8/10 dvitaškių) 19, D.Šalenga 12, A.Milaknis 10, M.Brownas 9, T.Watsonas 8, M.Pocius 6, A.Juškevičius ir M.Begičius – po 2 (A.Čapinas).

Komandų rodikliai:

dvitaškiai – 25/44 (57 proc.) ir 24/39 (62), tritaškiai – 6/17 (35) ir 5/16 (31), baudos – 9/15 (60) ir 27/30 (90), atkovota kamuolių – 30 ir 30, perimta – 8 ir 7, rezultatyvūs perdavimai – 17 ir 14, klaidos – 14 ir 13, naudingumo balai – 92 ir 122.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų