Pereiti į pagrindinį turinį

Karai dėl ukrainiečių milijonų

2009-01-20 09:00
Karai dėl ukrainiečių milijonų
Karai dėl ukrainiečių milijonų / Mindaugo Ažušilio nuotr. Pasiskirstė: "Žalgirio" ir "Lietuvos ryto" žaidėjai kovoja aikštelėje, klubų vadovai - už jos ribų.

Lietuvos krepšinio grandai surėmė ragus dėl ukrainietiškų milijonų. Nors Kauno "Žalgirio" derybos su Ukrainos kompanija "Privat Group" artėjo į pabaigą, į jas, neoficialiomis žiniomis, įsikišo Vilniaus "Lietuvos rytas".

Iš panosės "Žalgiriui"

Dienraščio redakcija iš kelių patikimų šaltinių sužinojo, kad finansinių problemų kamuojamo Vilniaus klubo vadovai neseniai kreipėsi į "Privat Group", prašydami remti komandą.

Vilniečiai nusprendė perimti iniciatyvą iš Kauno "Žalgirio". Žiniasklaida neseniai skelbė, kad Kauno klubo derybos su "Privat Group" ir jos vadovu Ukrainos milijardieriumi Igoriu Kolomoiskiu artėja prie pabaigos. Esą šiemet laikinosios sostinės klubui ukrainiečiai buvo pasirengę skirti 3 mln. eurų finansinę injekciją.

Tačiau dienraščio šaltiniai patvirtino, kad ukrainiečius atbaidė staiga išaugęs žiniasklaidos dėmesys, ir derybos su "Žalgiriu" atsidūrė aklavietėje. Prie to galėjo prisidėti ir "Lietuvos ryto" komandą remiančiame dienraštyje pasirodžiusios neigiamos publikacijos apie "Privat Group" verslo metodus. Šio dienraščio kalbintas Ukrainos žurnalistas esą primygtinai prašė neskelbti jo pavardės, nes bijo būti "surastas vakare gelžgaliu pralaužta kaukole".

Vadovas mėto ragelį

"Kada galima tikėtis jūsų klubo derybų su "Privat Group" pabaigos?" – vakar dienraštis telefonu pasiteiravo Vilniaus klubo valdybos pirmininko Jono Vainausko. "Kreipiatės ne tuo adresu. Ne man klausimas", – ištaręs vos kelis sakinius ir neatsisveikinęs J.Vainauskas padėjo ragelį.

Pabandėme dar sykį. "Aš nieko jums nekomentuosiu. Prašom man daugiau neskambinti", – vėl greitai pokalbį nutraukė "Lietuvos ryto" valdybos pirmininkas, iš klubą remiančio laikraščio galintis daug sužinoti apie "Žalgirio" derybų detales.

Kai kurie dienraščio šaltiniai teigė, kad derybose su ukrainiečiais "Lietuvos rytui" galėtų tarpininkauti Klaipėdoje veikianti bendrovė "Neo Group". PET granulių gamyklą Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje valdanti bendrovė yra susijusi su "Privat Group", o nuo 2006 m. remia Vilniaus komandą.

"Mes to tikrai nežinome. Jei ir vyksta kokie pokalbiai, tai tik su akcininkais. Mes esame atskira įmonė, kaip tvarkėmės, taip tvarkomės. Per mus nieko nėra daroma", – vakar dienraščiui tvirtino "Neo Group" Viešųjų reikalų vadovas Gintautas Dirgėla.

Jis patvirtino, kad bendrovė ir šiais metais pervedė paramą "Lietuvos ryto" komandai. "Ta parama trejus metus išlieka maždaug stabili. Tačiau negaliu atsakyti į klausimą, ar remsime komandą ir kitais metais. Šis klausimas dar nebuvo svarstytas", – teigė "Neo Group" atstovas.

Išgyvena sunkius laikus

"Lietuvos ryto" komanda pastaruoju metu susiduria su rimtais finansiniais sunkumais. Dėl to šį sezoną Ispanijos klubams jau buvo perleistos dviejų legionierių Matthew Nielseno ir Branko Milisavljevičiaus sutartys.

J.Vainauskas kelioms žiniasklaidos priemonėms pripažino, kad artimiausiu metu gali tekti atsisveikinti ir su kitais užsieniečiais – Chucku Eidsonu ir Milko Bjelica.

Klubo vadovo teigimu, klubo planus sujaukė nauji mokesčiai sportininkų sutartims.

Dar vienų derybų nesėkmė

Tuo tarpu sutrukdžius derybas su ukrainiečiais, "Žalgirio" padėtis kasdien tampa vis sunkesnė. Vakar apie galimą paramą legendinei komandai su Arvydu Saboniu kalbėjosi vienas žinomas šalies verslininkas, tačiau, patikimų šaltinių teigimu, jų pokalbis nebuvo sėkmingas. Priežastys, dėl kurių nepavyko susitarti, nekomentuojamos.

Komandos vidurio puolėjas Lorenas Woodsas išskrido į JAV. "Žalgirio" direktorius Paulius Motiejūnas teigė, kad su šiuo žaidėju sutratis greičiausiai bus nutraukta.

Vieno Eurolygos klubo pasiūlymą turi ir Mantas Kalnietis, tačiau gynėjas vakar dar nebuvo nusprendęs, kaip pasielgs – liks "Žalgiryje" ar išvyks.

Kiti "Žalgirio" lyderiai vakar dar nekalbėjo apie išvykimą, nors padėtį sekantys agentai aktyviai žvalgosi po Europos klubus, ieškodami kitų galimų vietų savo klientams. Žaidėjai jautėsi sutrikę ir nežinojo, kuo tikėti, nes juos pasiekia labai prieštaringa informacija.


"Privat Group" vizitinė kortelė

"Privat Group" – viena didžausių Ukrainos verslo imperijų, kontroliuojanti plieno, naftos, chemijos ir maisto produktų, elektros energijos tiekimo kompanijas Ukrainoje, Rusijoje, Rumunijoje ir Juntinėse Amerikos valstijose. Didžiąją dalį verslo "Privat Group" kontroliuoja per sudėtingą ofšorinių kompanijų tinklą

Grupės šerdimi laikomas Dniepropetrovsko bankas "Privatbank" – didžiausias Ukrainoje. "Privat Group" imperijos faktiniu vadovu laikomas vienas turtingiausių Ukrainos žmonių Igoris Kolomoiskis, geriausiai matomas visuomenei. Tarp kompanijos pagrindinių strategų dar minimi Genadijus Bocholiubovas ir Aleksejus Martynovas.

"Privat Group" pastaruoju metu susidomėjo galimybe remti sporto komandas. Imperija yra didžiausia futbolo klubo Dniepropetrovsko "Dnipro" rėmėja. Daugiausia "Privatbank" lėšomis gyvuoja nuo Ukrainos krepšinio federacijos atsiskyrusi Ukrainos krepšinio lyga, kuriai prieš kelis mėnesius pradėjo vadovauti buvęs Kauno "Žalgirio" generalinis direktorius Gediminas Navikauskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų