Kova iš bokso ringo keliasi į kabinetus

"Lietuva – apvogta, iš mūsų nugvelbtas potencialus olimpinis medalis", – pareiškė bokso treneris Vidas Bružas, komentuodamas netikėtą atrankos į Tokijo žaidynes organizatorių sprendimą.

Atšaukė turnyrą

Tokijo olimpinių žaidynių bokso atrankos varžybas organizuojanti Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) grupė "Boxing Task Force" (BTF) oficialiai paskelbė, kad atšaukiamas birželio mėnesį Paryžiuje turėjęs vykti paskutinis kvalifikacinis turnyras.

Likę olimpiniai kelialapiai bus dalijami balandžio mėnesį Europos zonos atrankos turnyre, kuris bus pratęstas po metų pertraukos, ir pagal BTF sudaromus reitingus.

Lemiamą turnyrą atšaukę organizatoriai motyvavo sunkiai valdoma koronaviruso pandemija, nenori rizikuoti sportininkų sveikata.

BTF sprendimas skaudžiai atsilieps Lietuvos bokso rinktinei, nes Europos zonos atrankos turnyre kovos vienintelė mūsų šalies atstovė Gabrielė Stonkutė.

Kitiems Lietuvos boksininkams lieka vienintelė galimybė patekti į olimpines žaidynes – tik pagal reitingus.

Šokiruoja reitingų skirtumai, kai kurių boksininkų – net keliomis dešimtimis pozicijų.

Kreipsis į TOK

"Paryžiuje turėjo kovoti devyni mūsų sportininkai. Dabar jiems užkirstas kelias olimpinių kelialapių siekti ringe. BTF sprendimas – sunkiai paaiškinamas, itin skaudus mažoms valstybėms. Kartu su Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu jau ruošiame kreipimąsi į TOK, kad skirstant kelialapius būtų atsižvelgiama į kvotas valstybėms ir laikomasi olimpinių principų. Mūsų iniciatyvą palaiko dauguma kaimyninių valstybių, jų bokso federacijos taip pat ketina kreiptis į TOK", – sakė Lietuvos bokso federacijos (LBF) prezidentas Darius Šaluga.

Olimpinius kelialapius dalijant pagal reitingus, galimybės varžytis Tokijo žaidynėse neteks profesionalų ringe sėkmingai kovojantis 2015-ųjų Europos čempionas Eimantas Stanionis.

"Eimantas – vienas stipriausių savo svorio kategorijos boksininkų pasaulyje ir yra pajėgus iškovoti olimpinį medalį, tačiau BTF sprendimas jam užrenkia duris", – teigė Lietuvos bokso rinktinės treneris V.Bružas.

Viltis: tikėtasi, kad E.Stanionis vėl kovos olimpiniame ringe. / "Twitter" nuotr.

Reitingų painiava

– Pranešimas iš BTF mane šokiravo, buvo it perkūnas iš giedro dangaus. Sprendimas rodo aiškią organizatorių nekompetenciją. Juk olimpiada – ne eilinės varžybos, o ištisas procesas su aukščiausio lygio baigiamuoju sporto forumu. Penkerius metus ruošiamės, dėliojame prioritetus, treniruočių stovyklas, turnyrus, o dabar per vieną dieną nusprendžia, kad lemiamo akcento nebus, – kalbėjo V.Bružas. – Paryžiuje turėjo dalyvauti šeši Lietuvos boksininkai ir trys boksininkės. Tikėjomės, kad iškovosime gal net ne vieną, o bent du olimpinius kelialapius. Visas sezono planas sudėliotas taip, kad būtent šiame turnyre būtų pasiekta optimali mūsų kovotojų sportinė forma. Lietuviai jau dalyvavo turnyruose Danijoje, Lenkijoje ir Vengrijoje, numatyti dar keli jėgų patikrinimai užsienio šalyse ir Kaune vyksiančiame Algirdo Šociko turnyre. Deja, visas įdirbis, visi planai nubraukiami vienu neatsakingu ir nepagrįstu sprendimu. Juolab kad bokso turnyrai jau vyksta daugelyje šalių ir organizatoriai sėkmingai susitvarko su pandemijos sunkumais, tačiau paties svarbiausio turnyro kažkodėl nuspręsta neorganizuoti.

– Kaip bus dalijami olimpiniai kelialapiai, kurie liks užbaigus Europos zonos atrankos turnyrą Londone?

– BTF skelbia, kad kitų kelialapių likimą lems reitingas, kuris bus sudarytas atsižvelgus į pasaulio čempionatuose ir kituose turnyruose pasiektus rezultatus nuo 2017-ųjų iki 2021 m. Tai absurdas, nes olimpiniam boksui reitingai neturi jokios reikšmės, net nėra aiškios sistemos, kaip juos skaičiuoti. Kai kurios sporto šakos, pavyzdžiui lengvoji atletika, dziudo, daug dėmesio kreipia į pasaulinius sportininkų reitingus, pagal juos atrenkami olimpinių žaidynių dalyviai, apie tai atletai ir treneriai informuoti prieš kelerius metus. Mėgėjų bokse į tai niekas niekada nekreipė dėmesio, niekas specialiai nerinko reitingo taškų.

– Ar pagal reitingus Lietuvos boksininkai turi galimybių patekti į olimpines žaidynes?

– Susidaro įspūdis, kad BTF pirmiausia paskelbė, kad į žaidynes atrinks pagal reitingus, o vėliau ėmė galvoti, kaip tai įgyvendinti. Šokiruoja skirtumai tarp olimpinio turnyro organizatorių skelbiamų preliminarių reitingų ir Tarptautinės bokso federacijos (AIBA) sudarytų neoficialių reitingų, kai kurių boksininkų – net keliomis dešimtimis pozicijų. Antai mūsiškė Iveta Lešinskytė, 2019 m. pasaulio ir Europos čempionatuose užėmusi penktas vietas, AIBA reitingų lentelėje – devinta, jai ši pozicija garantuotų vietą olimpinėse žaidynėse, tačiau BTF reitingų lentelėje lietuvė – tik 21-oje vietoje. Edgaras Skurdelis AIBA reitingų lentelėje – 37-as, BTF – tik 85-as, Tadas Tamašauskas, pasaulio čempionate užėmęs 9 vietą, olimpinės atrankos reitingų lentelėje – 36-as. Pastarieji du boksininkai yra pajėgūs iškovoti olimpinius kelialapius, jeigu kovos vyktų ringe, o ne kabinetuose.

– Kaip į BTF sprendimą reagavo kitos šalys?

– Atrodo, kad olimpinės atrankos turnyro organizatorių siūlomas reitingavimas yra labai palankus didžiosioms šalims, turtingoms valstybėms, diktuojančioms mėgėjų bokso madas. Mažos šalys lieka užribyje. Bendravome su kolegomis latviais, estais, lenkais, švedais, norvegais – juos irgi šokiravo BTF sprendimas, griaunantis olimpinę dvasią ir olimpinių žaidynių idėją.

– Jeigu kelialapius į olimpines žaidynes lems reitingai, ar tai reiškia, kad neturime šansų Tokijuje pamatyti E.Stanionį?

– Eimantas planavo dalyvauti atrankos turnyre Paryžiuje, nes profesionalams boksininkams suteikta teisė varžytis olimpinėse žaidynėse. Apmaudu, kad lūkesčiai žlugdomi. Yra ir kitas skaudus pavyzdys. Europos jaunimo čempionė Gabrielė Stonkutė – viena ryškiausių kylančių bokso žvaigždžių Europoje, tačiau ji turi vienintelę galimybę patekti į Tokiją – jeigu Europos zonos atrankos turnyre nugalės pasaulio ir Europos žaidynių čempionę. Pagal reitingą lietuvė neturi galimybių patekti į olimpiadą, nes tik šiais metais iš jaunimo grupės perėjo į suaugusiųjų boksą, o Europos jaunimo čempionės titulas neturi jokios reikšmės reitingui.

– Ar Lietuva dar turi vilčių, kad mūsų boksininkai dalyvaus Tokijo žaidynėse?

– Viltis miršta paskutinė. Tikimės, kad sveikas protas nugalės. Prisiminkime 1992-uosius, Barselonos žaidynes, kai Lietuva, ką tik atkūrusi nepriklausomybę, gavo nemažai olimpinių vardinių kvietimų, kvotų. Barselonos ringe kovojo net keturi Lietuvos boksininkai. Viliamės, kad ir šįkart bus suteikta galimybė mažoms šalims turėti savo atstovų Tokijo olimpiados bokso varžybose. Sieksime, kad būtų atsižvelgta į susidariusią beprecedentę situaciją ir būtų laikomasi olimpinių principų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių