Pereiti į pagrindinį turinį

Krepšinio avangarde – lietuviškos suknelės

2010-10-16 16:45
Krepšinio avangarde – lietuviškos suknelės
Krepšinio avangarde – lietuviškos suknelės / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Atsigręžti į moterų krepšinį nusiteikusi Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) grietinėlė ieško naujų būdų, kaip suvilioti publiką. Pavyzdį jau pateikė Baltarusijos rinktinę aprengę lietuviai.

Vyrų šešėlyje

"Moterys gali pasiekti lygiai tokių pačių rezultatų kaip vyrai. Juk dabar net ir valstybes labai puikiai valdo moterys. Toks požiūris ateina ir į krepšinį", – dienraštį tikino Lietuvos moterų krepšinio lygos (LMKL) direktorė Audra Ginelevičienė.

Prieš dvi savaites ji Karlovy Varuose (Čekija) stebėjo, kaip JAV krepšininkės pasaulio čempionato finale užsidėjo nugalėtojų karūną. Pompastikos ir globalios sporto auditorijos dėmesio amerikiečių žygis sulaukė gerokai mažiau, nei jų tautiečių vyrų pergalingas žaidimas planetos pirmenybėse Turkijoje.

Vis dėlto nauja FIBA vadovybė užsimojo siaurinti plyšį tarp vyrų ir moterų krepšinio. Per lemiamas čempionato Čekijoje kovas FIBA surengė pirmąją plataus masto konferenciją, skirtą ieškoti netradicinių receptų, kaip populiarinti dailiosios lyties žaidimą.

Nuomonės išsiskyrė

Su pusšimčio valstybių delegatais, žaidėjomis, treneriais, rinkodaros ekspertais konferencijoje dalyvavo ir A.Ginelevičienė, kuri yra Lietuvos krepšinio federacijos vykdomojo komiteto narė.

Su moterų krepšinio atstovais diskutavo FIBA bei FIBA-Europe prezidentai – atitinkamai Yvanas Maininis ir Olafuras Rafnssonas.

"Jie dvi dienas nuo ryto iki vakaro dirbdavo seminaruose. Tai rodo, kad jų požiūris į moterų krepšinio plėtojimą yra labai rimtas. Per savo darbo praktiką tokio dėmesio moterų krepšiniui dar neteko patirti", – teigė A.Ginelevičienė.

Konferencijos dalyvių nuomonės dėl moterų krepšinio ateities gerokai išsiskyrė. Pasigirdo siūlymų lengvinti žaidimo sąlygas moterims tam, kad jų krepšinis būtų panašesnis į vyrų: žemiau nuleisti lanką, priartinti prie krepšio tritaškio liniją. Esą šie pokyčiai žaidimą padarytų patrauklesnį akiai.

A.Ginelevičienė tokius ketinimus vadina populistiniais. "Tai būtų pinigų švaistymas – juk tuomet moterims ir vyrams faktiškai reikėtų atskirų salių. Šis kelias – neteisingas. Priešingai, reikia ieškoti moterų krepšinio specifikos, kurios negali pasiūlyti vyrų krepšinis. Turime akcentuoti moteriškumą ir taip populiarinti mūsų sportą visuomenėje", – neabejojo LMKL vadovė.

Traukė ir teisėjų akį

Anot A.Ginelevičienės, savo patirtimi Karlovy Varuose pasidaliję Moterų teniso asociacijos (WTA) atstovai pabrėžė, kad dailiosios lyties teniso plėtrą nulėmė pirmiausia patrauklių, gražiai apsirengusių žaidėjų įvaizdis.

FIBA galėjo įvertinti grakštesnio moterų krepšinio koncepcijos prototipą – ketvirtą vietą pasaulio čempionate užėmusi Baltarusijos rinktinė išsiskyrė iš visų komandų sportinėmis suknelėmis, kurias kaimyninės šalies komandai pasiuvo Lietuvos bendrovė "Tūta".

"Tos suknelės sukėlė furorą. Vakarais po rungtynių, kai arbitrai ir oficialūs asmenys susirinkdavo analizuoti teisėjavimo, pirmiausia būdavo aptarinėjama baltarusių apranga", – šypsojosi A.Ginelevičienė.

Pasak jos, išskirtinio modelio sportinėmis suknelėmis susidomėjo latviai, prancūzai. "Tūta" šį savaitgalį naujos moterų krepšinio drabužių kolekcijos pavyzdžius pristatys Paryžiuje – per Prancūzijos moterų krepšinio lygos atidarymo iškilmes.

Baltarusijos rinktinei prieš pasaulio čempionatą prireikė specialaus FIBA leidimo vilkėti nestandartines uniformas.

"Tai buvo pirmas žingsnis. Galbūt FIBA ateityje nuspręs, kad reikia žaisti tik su tokia apranga", – svarstė A.Ginelevičienė.

Konferencijos dalyvių priimtoje deklaracijoje krepšininkių aprangos dizaino tobulinimas buvo įrašytas tarp gairių, kuriomis vadovaujantis bus mėginama įpūsti gyvybės tarptautiniam moterų krepšiniui.


Moterys ir vyrai – kartu

Lietuvos moterų krepšinio atstovus ypač sudomino patirtis, kuria pasidalijo kolegos iš Švedijos.

Skandinavijos valstybėje, kurioje oranžinio kamuolio žaidimas dar tik skinasi kelią tarp kitų sporto šakų, vyrų ir moterų krepšinį mėginama populiarinti kartu: abiejų lyčių nacionalinės rinktinės vienu metu rengia treniruočių stovyklas, dalyvauja bendruose socialiniuose projektuose.

"Jeigu reklaminiam plakatui fotografuojasi švedų žaidėjai, šalia būtinai bus ir kelios krepšininkės", – pasakojo A.Ginelevičienė.


Komentaras


Patrickas Baumannas, FIBA generalinis sekretorius

Moterų krepšinis nėra realizavęs viso savo potencialo. Privalome peržiūrėti būdus, kaip didinti jo patrauklumą tiek aikštėje, tiek už jos ribų. Atnaujintas varžybų kalendorius, kitokia žaidėjų apranga ar žemiau nuleistas lankas yra keli sprendimai, kurie galėtų mums padėti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų