Pereiti į pagrindinį turinį

Krepšinio rinktinė rengiasi kartų kaitai

2009-02-19 09:00

Ramūnas Butautas pradeda konstruoti savo Lietuvos rinktinę. Jono Kazlausko ir Antano Sireikos suburta karta traukiasi į šešėlį, todėl dabartiniam rinktinės treneriui tenka modeliuoti naują kartų kaitą.

Be R.Šiškausko ir D.Songailos

1997–2001 m. J.Kazlausko pradėta burti rinktinės karta pergyveno savo ciklą. Nuo 2000 m. Sidnėjaus olimpinių žaidynių beveik kiekvieną vasarą rinktinėje dirbę buvęs kapitonas Ramūnas Šiškauskas ir vienas kertinių aukštaūgių Darius Songaila jau anksčiau aiškiai pasakė, kad šią vasarą skirs šeimoms ir poilsiui.

R.Butautas nebebandė perkalbėti patyrusių vilkų. "Jie yra subrendę vyrai, kurie priėmė aiškų sprendimą, kurį mes gerbiame. Bandyti perkalbėti suaugusius vyrus būtų neprotinga. Ar jie nori pailsėti tik šią vasarą, ar apskritai daugiau nebežais rinktinėje, reikia klausti jų pačių", – vakar pristatydamas rinktinės kandidatų Europos čempionatui sąrašą kalbėjo R.Butautas.

Į sarašą krepšinio specialistas neįtraukė ir Žydrūno Ilgausko. Klivlando "Cavaliers" vidurio puolėjas nepasakė kategoriško "ne" nacionalinei komandai, tačiau Lietuvos krepšinio federacija (LKF) nebeketina antrus metus eiti kryžiaus kelių.

"Turime būti realistai. Turėjome daug vilčių praėjusią vasarą, bet šiemet vėl susidurtume su tokiomis pat problemomis. Klubas Žydrūno nenorės išleisti, o esant tokiai ekonominei situacijai būtų sunku rasti pinigų draudimui", – pripažino rinktinės treneris.

Pernai buvo pasiryžusi Ž.Ilgausko nugarą ir kojas apdrausti daugiau kaip 2,5 mln. litų, tačiau pusmečio triūsą niekais pavertė vidurio puolėjui paūmėję nugaros skausmai.

Ką planuoja Š.Jasikevičius?

"Nė vienas žaidėjas dabar nepasakys, kad tikrai atstovaus rinktinei. Visi rūpinasi klubų reikalais. Vasarį kalbėti apie vasaros planus neverta, nes visokių dalykų gali atsitikti", – apsidraudė R.Butautas.

Jis leido suprasti, kad iš kviečiamų lyderių dar nė vienas nedavė tvirto teigiamo atsakymo. "Taip" R.Butautas neišgirdo ir iš pastarojo dešimtmečio dvasinio komandos lyderio Šarūno Jasikevičiaus, su kuriuo prieš Naujuosius metus pietavo Atėnuose.

Juolab kad Šaras atkakliai vengia temos apie vasaros planus. Prieš kelias savaites atsakydamas į Eurolygos interneto svetainės lankytojų klausimus, Atėnų "Panathinaikos" gynėjas labiau linko prie to, kad atsisveikins su žaliais ir baltais marškinėliais.

"Didžiausia bėda, kad daugelis mano bendražygių, su kuriais rinktinėje žaidžiau pastaruosius 10 metų, jau paskelbė ar paskelbs apie pasitraukimą. Tai lyg ir reikštų, kad panašiai turiu pasielgti ir aš. Tačiau palikti rinktinę bus sunkiausias sprendimas mano karjeroje", – kalbėjo kovo 5 d. Kristaus amžiaus sulauksiantis vyriausias rinktinės kandidatas.

Todėl nieko keista, kad R.Butautas apsidraudė. Tarp kandidatų pateko net keturi kiti atakų dirigentai: pernai net nekviestas Giedrius Gustas bei jaunasis "Žalgirio" trio – Mantas Kalnietis, Žygimantas Janavičius ir Šarūnas Vasiliauskas.

Tiesa, du pastarieji, kaip ir Donatas Motiejūnas, lieka ateities projektu. Pasak R.Butauto, 18–19 metų žaidėjai pauostys parako treniruočių stovyklose, bet vėliau bus grąžinti savo amžiaus grupių nacionalinėms komandoms. "Turime galvoti ne tik apie šį Europos čempionatą, bet ir 2011 m. pirmenybes Lietuvoje ir tolesnes perspektyvas", – pabrėžė R.Butautas.

Džiugina Maco ryžtas

Bent vienas potencialus rinktinės lyderis vis dėlto nudžiugino R.Butautą. Dėl traumos ir bylinėjimosi su Pirėjo "Olympiakos" šį sezoną nerungtyniaujantis Arvydas Macijauskas trenerį užtikrino, kad pasirodys pirmoje fizinio pasirengimo stovykloje liepos 20 d.

Nuo 2006 m. pasaulio čempionato rinktinei neatstovavęs snaiperis nėra tikras dėl savo galimybių, todėl ragino R.Butautą nekreipti dėmesio į buvusius jo nuopelnus. "Arvydas sakė, kad ilgai nėra žaidęs ir nežino, kokia bus jo forma. Jis sakė, kad žaidžia ne pavardė, o meistriškumas. Tai labai profesionalus žaidėjas, ir dėl to jį gerbiu", – šyptelėjo R.Butautas.

Vakar paskelbtas 20 žaidėjų sąrašas nėra galutinis. Akylesni žurnalistai iš karto pastebėjo, kad jame nefigūruoja sėkmingai Ispanijoje rungtyniaujantis Renaldas Seibutis ar vienu Vilniaus "Lietuvos ryto" lyderių tapęs Donatas Zavackas.

"Dabar turiu gana daug laisvo laiko, todėl įdėmiai seku visų galimų kandidatų žaidimą ir formą. Mūsų tikslas visada yra sukviesti geriausius Lietuvos krepšininkus. Be to, visada noriu su vyrais palaikyti gerus žmogiškus santykius, nes tvirtas kolektyvas yra vienas svarbiausių sėkmės veiksnių", – pabrėžė Lietuvos rinktinės strategas.

Misija – pusfinalis

R.Butautas rengia rinktinę neišvengiamoms permainoms ir jau šią vasarą galės naujus ginklus grūdinti rimtose kovose. Skirtingai nei pernai, kai ne iš gero gyvenimo lietuviai buvo priversti žaisti su suomiais ar portugalais, šiemet draugiškų rungtynių grafikas – kaip niekada įtemptas.

Olimpinė vicečempionė Ispanija, Europos čempionė Rusija, J.Kazlausko muštruojami graikai, Kęstučio Kemzūros vadovaujami latviai, sugrįžti į viršūnę trokštantys serbai – tokie mačai parodys, ką gali senosios ir naujosios Lietuvos krepšinio kartos mišinys.

Nepaisant lyderių netekčių ir permainų, R.Butautas suvokia: jei iš kaimyninės Lenkijos rinktinė neparveš medalio ar bent kelialapio į 2010 m. pasaulio čempionatą, užtarimo žodžių tikėtis neverta.

"Jei Lietuvos rinktinė tokiuose turnyruose nepatenka į pusfinalį, tai yra fiasko", – tikslą pats sau išsikėlė R.Butautas.

Rugsėjo 7–20 d. rengiamas Europos pirmenybes lietuviai pradės Vroclave. Pirmieji varžovai D grupėje – Turkijos, Lenkijos ir Bulgarijos krepšininkai.


Lietuvos rinktinės kandidatai

Gynėjai: Šarūnas Jasikevičius (Atėnų "Panathinaikos", Graikija), Arvydas Macijauskas (Pirėjo "Olympiakos", Graikija), Rimantas Kaukėnas (Sienos "Montepaschi", Italija), Tomas Delininkaitis (Kijevo "Budivelnik", Ukraina), Mantas Kalnietis, Žygimantas Janavičius, Šarūnas Vasiliauskas (visi – Kauno "Žalgiris"), Mindaugas Lukauskis (Vilniaus "Lietuvos rytas"), Giedrius Gustas ("Kavala", Graikija).

Puolėjai: Linas Kleiza (Denverio "Nuggets", NBA), Darjušas Lavrinovičius (Maskvos "Dinamo", Rusija), Kšyštofas Lavrinovičius ("Montepaschi"), Simas Jasaitis (Badalonos "Joventut", Ispanija), Jonas Mačiulis, Paulius Jankūnas (abu "Žalgiris"), Mindaugas Katelynas (Milano "Armani Jeans", Italija), Artūras Jomantas ("Lietuvos rytas").

Vidurio puolėjai: Robertas Javtokas ("Dinamo"), Marijonas Petravičius ("Lietuvos rytas"), Donatas Motiejūnas (Kauno "Aisčiai").

Vyriausiasis treneris – Ramūnas Butautas. Treneriai – Rimas Kurtinaitis ir Robertas Kuncaitis.


Draugiškų rungtynių tvarkaraštis


Data Vieta Varžovas

Rugpjūčio 12 d. Kaunas Latvija

Rugpjūčio 14 d. Ryga Latvija

Rugpjūčio 18 d. Madridas Ispanija

Rugpjūčio 19 d. Madridas Didžioji Britanija

Rugpjūčio 20 d. Madridas Slovėnija

Rugpjūčio 24 d. Atėnai Rusija

Rugpjūčio 25 d. Atėnai Serbija

Rugpjūčio 26 d. Atėnai Graikija

Rugpjūčio 31 d. Vilnius Rusija

Rugsėjo 2 d. Vilnius Ispanija

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų