Pereiti į pagrindinį turinį

Kūno kultūros ir sporto departamentui – 76-eri

2008-10-01 19:00
Kūno kultūros ir sporto departamentui – 76-eri
Kūno kultūros ir sporto departamentui – 76-eri / KKSD nuotr.

Trečiadienį valstybinei sporto institucijai - Kūno kultūros ir sporto departamentui prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės - sukako 76-eri metai. Pirmoji valstybinė sporto institucija Kūno kultūros rūmų pavadinimu savo veiklą pradėjo 1932 m. spalio 1 d. Kaune.

Įkūrus valstybinę sporto instituciją ir priėmus pirmąjį Kūno kultūros įstatymą (1932 m. liepos mėn.), iki tol buvusiu visuomeniniu reiškiniu - kūno kultūra ir sportu - pradėjo rūpintis valstybė: sportui imama skirti finansinę valstybės paramą, pradėta kurti tautinę kūno kultūros sistemą, buvo susirūpinta kūno kultūros ir sporto specialistų rengimu, visuomenės fizinio pajėgumo didinimu ir kt.

Tuo laikotarpiu pasiekti ir pirmieji Lietuvos sportininkų laimėjimai tarptautinėje arenoje: 1937 m. ir 1939 m. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė tapo Europos čempione, 1938 m. Europos moterų krepšinio pirmenybėse lietuvės iškovojo sidabro medalius.

Prasidėjus II pasauliniam karui, o vėliau - sovietinei okupacijai, trukusiai ištisą penkiasdešimtmetį, valstybinė sporto institucija buvo ne kartą reorganizuojama atsižvelgiant į to meto politines nuotaikas. Daugkartiniai kūno kultūros ir sporto organizacijų valdymo pagrindų keitimai trukdė nuoseklesnei kūno kultūros ir sporto plėtotei, tačiau Lietuvos sporto organizatoriai, formaliai vykdydami oficialiąją politiką, sugebėjo tuo pat metu vykdyti ir realiąją savitą sporto politiką, tarnaujančią Lietuvos interesams. Todėl sovietinio režimo sąlygomis Lietuvos sportas nesumenko, o Lietuvos sportininkai tarptautinėse arenose pasiekė daug reikšmingų pergalių - per penkiasdešimt okupacijos metų 23 Lietuvos sportininkai tapo olimpiniais čempionais, iškovota 19 sidabro ir 15 bronzos medalių.

1990 m. kovo 11 d. atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, tų pačių metų balandžio mėn. buvo įkurtas Kūno kultūros ir sporto departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės.

KKSD - vykdomosios valdžios institucija, įgyvendinanti valstybinę kūno kultūros ir sporto plėtros strategiją.

KKSD misija - sudaryti sąlygas ugdyti sveiką ir fiziškai aktyvią visuomenę bei ieškoti talentingų sportininkų, juos profesionaliai rengti deramai atstovauti Lietuvai svarbiausiuose tarptautiniuose sporto renginiuose. Vykdydamas savo misiją, KKSD įgyvendina tris strateginius tikslus: plėtoti kūno kultūrą ir sportą, sudaryti palankią aplinką gyventojų laisvalaikio užimtumui ir sportui bei sveikatos stiprinimui; ugdyti talentingus sportininkus deramai atstovauti Lietuvos Respublikai aukščiausio rango tarptautiniuose renginiuose; remti kūno kultūrą ir sportą Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo lėšomis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų