„Kuršių marių regatos“ starte – nuo pirmųjų minučių užsimezgusi intriga

  • Teksto dydis:

Pirmąjį – Klaipėdos miesto – „Kuršių marių regatos“ etapo startą dalyviams komplikavo silpnas vėjas ir uosto teritorijoje vyraujanti stipri srovė. Nepaisant sudėtingų sąlygų, trejus metus iš eilės regatos čempionų titulą iškovodavusiai jachtos „Cool Water“ (kpt. R. Šiugždinis) įgulai iššūkį kovoje dėl taurių sugebėjo mesti jachtos „Raganosis“ (kpt. S. Pajarskas) įgula bei svečiai iš Vokietijos – „Maiko“ (kpt. J. Victorin) įgula.

„Lengva nebuvo. Kritom į kažkokias „duobes“, ir vėjo trūko, ir į krantą patraukėm, bet vis spėdavom išlįsti iš ten. Šiuo atžvilgiu kažkaip sekėsi. Dabar, kai žinom, kad po pirmo etapo mes bendroje įskaitoje esame pirmi, atrodo, kad galėjom dar toliau atsiplėšti. Tačiau visos prognozės vėlavo. Visi pasikeitimai vyko keliomis valandom anksčiau, tai to dalyko taip greitai nespėjome perprasti“, – pirmąjį etapą komentavo „RS-280“ klasės jachtos „Raganosis“ kapitonas Saulius Pajarskas, kurio įgula po pirmojo etapo pirmauja kovoje dėl didžiosios regatos taurės.

 

 

Šios klasės jachtos starto metu turėjo masinį falstartą – veikiant stipriai srovei, didelė dalis įgulų starto liniją kirto dar prieš nuskambant starto signalui. Pasak vyriausiojo regatos teisėjo Rolando Žentelio, su šia problema susidūrė kone visos jachtų grupės. Tai, jo teigimu, rodo, kad buriuotojams dar pritrūksta patirties buriuoti stipresnės srovės sąlygomis.

„Mes neabejotinai džiaugiamės rezultatu, tačiau jį pasiekti nebuvo lengva. Turėjome falstartą, teko apsisukti, grįžti ir starto liniją kirsti iš naujo. Starto akvatorijoje vyravo stipri srovė, to tikrai neįvertinau. Sudėtinga buvo ir distancijoje, juolab, kad mums tai – pirmas šio sezono startas. Mes stengėmės lenktyniauti su „X-35“ klasės jachtomis. Turėtume būti už juos šiek tiek greitesni, tačiau, manau, šiandienos lenktynėse dar to pilnai nepademonstravome“, – Klaipėdos etapo įspūdžiais dalinosi vokiečių įgulos „Maiko“ kapitonas Johnas Victorinas.

 

 

Po pirmojo etapo jo įgula užima antrąją vietą savo grupėje ir antrąją vietą kovoje dėl absoliučiai greičiausios jachtos titulo. Jie tik nepilnomis dviem minutėmis atsilieka nuo pirmąją vietą šioje regatos įskaitoje šiuo metu užimančios jachtos „Cool Water“ įgulos, kurie šiuo titulu džiaugiasi jau trejus metus iš eilės.

„Apginti čempionų titulą visada yra sunkiau nei jį iškovoti. Ypač, kai bendroje įskaitoje atsirado bent trys naujos tikrai labai greitos jachtos. Kova iškart tapo sudėtingesnė. Laikas parodys, kas laimės, bet mes, žinoma, tikrai stengsimės įrodyti, kad esame stipriausi“, – teigė jachtos „Cool Water“ kapitonas Raimondas Šiugždinis, kurio įgula po pirmojo etapo pirmauja „X-35“ jachtų klasės grupėje ir kovoje dėl absoliučiai greičiausios jachtos titulo.

 

 

Antrasis „Kuršių marių regatos“ etapas startuoja antradienį, jis taip pat vyks Baltijos jūroje. Po jo, regata iš Smiltynės persikels į Nidą ir tęsis iki rugpjūčio 8 d. Iš viso 53 regatos dalyviai susirungs 5 etapuose. Kova vyksta dėl trijų pagrindinių regatos įskaitų – Didžiosios ir Mažosios regatos taurių bei absoliučiai greičiausios jachtos titulo, taip pat dėl pirmosios vietos savo jachtų grupėje.

„Kuršių marių regata“ yra didžiausias ir giliausias tradicijas turintis Lietuvos buriavimo renginys, į kurį kasmet susirenka aukščiausio meistriškumo buriavimo sporto atstovai. Šiemet regata vyksta jau 53-ąjį kartą.

 

 


Rezultatai:

Absoliučiai greičiausia jachta po 1 etapo:

1. COOL WATER (kpt. Raimondas Šiugždinis)

2. MAIKO (kpt. John Victorin)

3. KETURI VĖJAI (kpt. Adomas Janulionis)

Kova dėl didžiosios regatos taurės (A distancija) po 1 etapo:

1. RAGANOSIS (kpt. Saulius Pajarskas)

2. COOL WATER (kpt. Raimondas Šiugždinis)

3. KETURI VĖJAI (kpt. Adomas Janulionis)

Kova dėl mažosios regatos taurės (B distancija) po 1 etapo:

1. TANGO (kpt. Aidas Narbutas)

2. IDEFIX (kpt. Tomas Barakauskas)

3. MIRAGE (kpt. Pavel Galijevskij)

Rezultatai grupėse:

X etapo rezultatai grupėse:

1 grupė – „RS-280“

1. RAGANOSIS (kpt. S. Pajarskas)

2. PRESTO (kpt. M. Alekna)

3. BARTA (kpt. S. Steponavičius)

2 grupė – X-35

1. COOL WATER (kpt. R. Šiugždinis)

2. KETURI VĖJAI (kpt. A. Janulionis)

3. NIDA III (kpt. A. Burkšas)

3 grupė – 1-ORC-RC

1. KATARINA JEE (kpt. M. Tamm)

2. MAIKO (kpt. J. Victorin)

3. NEXT (kpt. M. Ambrulaitis)

4 grupė – Platu-25

1. PANDORA (kpt. T. Žižys)

2. KETURI VĖJAI (kpt. S. Veseliauskas)

3. BESTIJA (kpt. A. Žižys)

5 grupė – 4-ORC

1. TANGO (kpt. A. Narbutas)

2. NIKA (kpt. A. Nikanorovas)

3. BANGA (kpt. A. Kalanavičius)

6 grupė – 2-ORC-C

IDEFIX (kpt. T. Barakauskas)

MIRAGE (kpt. P. Galijevskij)

NERIJA (kpt. A. Končius)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių