Lengvaatlečių apetitas auga bevalgant

Paskutinį gegužės savaitgalį Vilniaus sporto klubo "Cosma" lengvaatlečiai trečią kartą klubo istorijoje startavo vykusiose Europos čempionų klubų taurės varžybose. Ispanijos mieste Kasteljone vykusiose prestižinėse lengvaatlečių varžybose sostinės ekipa liko per žingsnį nuo prizininkų pakylos ir užėmė 4-ąją vietą.

Prieš 19 metų įkurtas Vilniaus "Cosma" lengvosios atletikos sporto klubas 2015 m. laimėjo Europos čempionų klubų taurės B grupės varžybas ir iškovojo teisę dalyvauti aukščiausioje lygoje. 2016 m. sostinės komanda tarp pajėgiausių Senojo žemyno lengvosios atletikos klubų užėmė 4-ąją vietą, o 2018 m. finišavo 5-oje pozicijoje. Šį kartą Kasteljone vykusiose Europos čempionų klubų taurės varžybose "Cosma" lengvaatlečiai atkakliai grūmėsi dėl prizinės vietos, tačiau galiausiai ir vėl liko ketvirti. Nugalėtojais tapo šeimininkų "Playas de Castellon" atstovai, kurių sąskaitoje – 122 taškai. 121 tašką surinko Stambulo "Fenerbahce" (Turkija), 112 – Lisabonos "Benfica" (Portugalija). "Cosma" pelnė 98 taškus, o už lietuvių išsirikiavo Birmingamo "Birchfield Harriers" (Didžioji Britanija), Brno "VSK" (Čekija) bei į žemesnį divizioną iškritę Roterdamo "Atletiek" (Olandija) ir Kopenhagos "Sparta" (Danija).

"Šiais metais klubų ir dalyvių lygis buvo pats aukščiausias istorijoje, čempionate varžėsi ir olimpiniai, pasaulio čempionai, ir prizininkai, daugelis klubų į atskiras rungtis delegavo realiai geriausius šiandienos sportininkus, pasaulinio lygio žvaigždes. Todėl mūsų pasiekimas yra dar saldesnis, – "Vilniaus dienai" sakė "Cosma" klubo prezidentas Martas Skrabulis. – Aišku, labai norėjosi iškovoti prizinę vietą, bet turime pripažinti, kad lygiavertiškai konkuruoti su geriausius Ispanijos lengvaatlečius susirinkusia "Playas de Castellon" ekipa ar būrį natūralizuotų lengvaatlečių turinčiu Stambulo "Fenerbahce" mes šiuo metu tikrai negalime. Stiprią komandą subūrė ir "Benfica". Tad, įvertinę dalyvius, jų pajėgumą, dalyvavusių klubų biudžetus, esame patenkinti užimta vieta."

"Cosma" klubui Ispanijoje atstovavo 7 praėjusių metų Europos čempionato dalyviai, tarp kurių šeštą vietą 1 500 m rungtyje užėmęs Simas Bertašius, ieties metimo finalininkas Edis Matusevičius ir 400 m pusfinalyje bėgęs bei Latvijos rekordą pagerinęs Janis Leitis. Nenuostabu, kad būtent šie sportininkai žibėjo ir Europos čempionų klubų taurės varžybose. Ieties metimo sektoriuje E.Matusevičius įrankį nuskraidino 81,66 m ir artimiausią varžovą aplenkė daugiau nei 4 metrais. Pirmą vietą užėmė ir šuolininkas į aukštį Adrijus Glebauskas. Ir pernai Europos čempionų klubų taurės varžybose nepralenkiamas buvęs lietuvis šįkart įveikė 216 cm.

Antrąją vietą disko metimo varžybose užėmė po operacijos sveikstantį Andrių Gudžių pakeitęs Aleksas Abromavičius, rutulio stūmikas Šarūnas Banevičius, 110 m barjerinio bėgimo rungtyje startavęs Rapolas Saulius, 3 000 m distancijoje iššovęs S.Bertašius ir legionierius iš Latvijos J.Leitis. Beje, S.Bertašius tarp prizininkų pateko ir 1 500 m bėgime. 2018 m. Europos čempionato finalininkas distanciją nubėgo per 3 min. 46,08 sek. ir pasiekė geriausią Lietuvos sezono rezultatą. "Cosma" klubo atstovą pranoko tik 5-ąją vietą 2016 m. Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse užėmęs Fergusonas Cheruiyotas (3:45.05, Stambulo "Fenerbahce") ir Europos čempionas Marcinas Lewandowskis (3:46.76, Lisabonos "Benfica").

Iškovojome 8 prizines vietas, faktiškai pasiekėme maksimumą.

Iš viso "Cosma" klubo gretose Europos čempionų klubų taurės varžybose dalyvavo 17 sportininkų – 15 lietuvių ir 2 latviai. Varžybose sportininkai iš viso rungėsi net 20-yje rungčių.

"Kadangi rungčių spektras yra labai platus, klubas turi turėti pajėgių atstovų kiekvienoje rungtyje. Lietuvoje mes ne visose rungtyse turime pajėgių sportininkų, tad negalime maksimaliai išnaudoti visų galimybių. Pagal varžybų reglamentą, turime teisę į komandą pasikviesti du legionierius – šį kartą tai buvo Latvijos lengvaatlečiai J.Leitis ir Elvijas Misanas. Vis dėlto Ispanijoje ar Portugalijoje pajėgių lengvaatlečių pasirinkimas yra gerokai platesnis, o Turkijos komanda naudojasi stipriu natūralizuotų sportininkų desantu, tad mūsų galimybės konkuruoti su jais yra gan ribotos", – konstatavo M.Skrabulis.

– Ar esate patenkinti individualiais sportininkų pasirodymais? – "Vilniaus diena" klausė M.Skrabulio.

– Šį kartą iškovojome 8 prizines vietas, faktiškai pasiekėme maksimumą. Geriausiu atveju galėjome turėti 10 prizininkų, daugiau niekaip. Kadangi tai klubinis čempionatas, visų sportininkų užimtos vietos ir surinkti taškai sumuojami ir pergalę lemia visų – ne tik prizininkų, bet ir į aštuntuką patekusių sportininkų pasirodymai. Apskritai reikia pažymėti, kad šiais metais varžybose dalyvavo ne 10, o 8 klubai, tai lėmė ir gerokai aukštesnę konkurenciją, išaugusį varžybų lygį.

– 4-ąją vietą "Cosma" klubas užėmė antrą kartą per 4 metus. Ko reikia, kad būtų žengtas dar vienas žingsnis į priekį?

– Klubą sudaro nacionalinės rinktinės nariai, o mūsų rinktinė dviem galvomis atsilieka nuo Ispanijos ar Portugalijos. Bet kylant bendram šalies lengvosios atletikos lygiui, auga ir mūsų ambicijos, galimybės. Tiesiog reikia kantriai dirbti, ugdyti talentus tam tikrose rungtyse, kuriose mes šiuo metu esame silpnesni. Manau, kad ateityje mes galime kovoti ir dėl prizinės vietos, nes apetitas auga bevalgant.

Beje, nedaug kas žino, kad šių metų pradžioje svarstėme galimybę trauktis iš šių varžybų, nes išlaidos yra gan didelės, o atlygio kaip ir nėra, tik garbė ir šlovė. Aišku, prestižas, šalies ir klubo vardo garsinimas yra gerai, tačiau kartu tai kiek per brangus malonumas. Bet Vilniaus miesto sprendimas 2019–2021 m. skirti mūsų klubui 150 tūkst. eurų paramą padėjo apsispręsti, nes nuėmė nuo klubo pečių didelę finansinę naštą. Iki šiol jis gyvavo tik privačių rėmėjų lėšomis.

– Pernai "Cosma" klubas buvo pripažintas geriausiu profesionaliu Vilniaus miesto klubu. Kokia yra jūsų klubo veiklos esmė?

– Esame profesionalus Vilniaus sporto klubas, šiuo metu turime apie 80 įvairaus amžiaus sportininkų iš visos Lietuvos. Su geriausiais sudarome sutartis, tačiau taip pat ir patys dirbame su jaunimu, investuojame į jaunus, perspektyvius lengvaatlečius. Mūsų klube subrendo A.Gudžius, S.Bertašius, Airinė Palšytė ir Eglė Balčiūnaitė, kiti. Mes skiriame sportininkams tam tikrą paramą, aprūpiname juos sportine apranga, avalyne, maisto papildais, atstatomosiomis priemonėmis ir panašiai. Manau, tai ypač aktualu jauniems, dar tik pradedantiems sportininkams, kurie turi patys už savo pinigus pirkti sporto prekes, papildus. Be to, mes prisidedame ir prie treniruočių stovyklų organizavimo, kaštų apmokėjimo.

– Birželio 7–8 d. Utenoje vyks Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LAF) sporto klubų taurės varžybos. Ar bus su kuo pakovoti dėl nugalėtojų titulo?

– Lengvo pasivaikščiojimo tikrai nebus. Lietuvoje vien LLAF narių yra apie 60 klubų, bet jų lygiai yra skirtingi, priklausomai nuo sportininkų skaičiaus. Mūsų didžiausi konkurentai šiandien yra Kaune – "BE1SC" ir "Kauno Maratonas" klubai.

"Cosma" sportininkų pasiekimai Europos čempionų klubų taurės varžybose

Ieties metimas – Edis Matusevičius (1 vieta)

Šuoliai į aukštį – Adrijus Glebauskas (1 vieta)

Rutulio stūmimas – Šarūnas Banevičius (2 vieta)

Disko metimas – Aleksas Abromavičius (2 vieta)

110 m barjerinis bėgimas – Rapolas Saulius (2 vieta)

400 m – Janis Leitis (2 vieta)

3 000 m – Simas Bertašius (2 vieta)

1 500 m – Simas Bertašius (3 vieta)

3 000 m kliūtinis bėgimas – Justinas Beržanskis (4 vieta)

5 000 m – Justinas Beržanskis (4 vieta)

Trišuolis – Elvijas Misanas (4 vieta)

200 m – Gediminas Truskauskas (5 vieta)

800 m – Mindaugas Striokas (5 vieta)

Šuoliai į tolį – Elvijas Misanas (5 vieta)

Kūjo metimas – Tomas Vasiliauskas (5 vieta)

Šuoliai su kartimi – Lukas Kolpakovas (6 vieta)

400 m barjerinis bėgimas – Artūras Janauskas (7 vieta)

4 × 400 m – A.Janauskas, J.Leitis, R.Saulius, M.Striokas ir U.Savickas (7 vieta)

100 m – Kostas Skrabulis (8 vieta)

4 × 100 m – K.Skrabulis, G.Truskauskas, Ugnius Savickas ir Giedrius Rupeika (7 vieta)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių