Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuva užėmė kvapą pasauliui

2010-09-11 23:59

Krepšinio dievai vėl prabilo lietuviškai: pusfinalis yra mažiausia, ko Turkijoje užsitarnavo kantrus ir vieningas Lietuvos dvyliktukas, kuriuo gali grožėtis visa planeta.

Tapo didžiausia sensacija

Prieš pusę metų skirdami vardinį kvietimą į pasaulio čempionatą Lietuvai Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) vadovai turbūt negalvojo, kad kasa gilią duobę favoritų statusu besimėgavusioms komandoms.

0,5 mln. eurų, sumokėtų už teisę keliauti į Turkiją, Kęstučio Kemzūros protas ir Lietuvos rinktinės dvasia pavertė nereikšmingu menkniekiu.

Pirmą kartą istorijoje lietuviai atsidūrė prie pat planetos pirmenybių apdovanojimų pakylos, o dvylikos Baltijos šalies gintarų žaidimas pasiekė tokį lygį, kad niekas nebedrįsta spėlioti, ant kokio pjedestalo laiptelio rytoj gali nusileisti K.Kemzūros desantas.

Net jei paskutiniai du šūviai skrietų pro šalį, lietuviai savo žinią pasauliui jau pasiuntė.

"Esame maža tauta, o mūsų fenomenas yra tai, kad mes niekada nepasiduodame. Mūsų šalies istorija buvo sunki, tačiau mes išgyvenome. Galite laimėti prieš mus rungtynes, bet sunaikinti – niekada", – įdėmiai klausantis būriui įtakingų tarptautinės žiniasklaidos priemonių atstovų, ištarė K.Kemzūra.

Po pergalės ketvirtfinalyje prieš Argentiną 104:85 ir stebuklingo rinktinės pasirodymo jis galėjo pranešti esąs kad ir ne šios Žemės gyventojas, ir niekas nebūtų praleidęs jo žodžių pro ausis: per dvi savaites Turkijoje Lietuvos komanda įrodė, kad su ja – menki juokai.

Darė, ką norėjo

"Kai gera diena, kai visi lekia kaip ant sparnų, tai ir metimai krenta. Net Simas įdeda į krepšį", – prunkštelėjo iki ausų išsišiepęs puolėjas Jonas Mačiulis.

Kitas Lietuvos rinktinės puolėjas S.Jasaitis iš tiesų tikrino argentiniečių krepšio tvirtumą dėjimu, o atsitraukęs toliau nuo baudos aikštelės svaidė bombas lyg rusiška "Katiuša". Iki tol Turkijoje vienintelį tritaškį pataikęs krepšininkas jų Argentinos komandai primetė keturis ir tapo rezultatyviausiu rungtynių žaidėju, surinkęs 19 taškų.

Tądien Stambule visi Lietuvos krepšininkai buvo virtę neprilygstamais snaiperiais. Mantas Kalnietis, Martynas Pocius, Tomas Delininkaitis, Linas Kleiza, J.Mačiulis – visi jie pylė ant argentiniečių galvų tritaškių laviną, o kamuolys nuo lanko pirmąsyk atšoko tik antrojo kėlinio pabaigoje po devintojo lietuvių tolimo metimo.

Uždusino žaidėjų karusele

Kitoje aikštės pusėje vaizdas buvo dar įspūdingesnis. Renaldo Seibučio blokas užgesino Argentinos žvaigždės Carloso Delfino metimą. Robertas Javtokas nepelnė nė taško, bet argentinietišką Pablo Prigionio ir Luiso Scola tango du prieš du pavertė pakrikusiu klumpakoju.

Jau pirmajame kėlinyje Argentinos lyderiai galėjo iš arti susipažinti kone su visais varžovų krepšininkais. Žaibiška devynių žaidėjų rotacija sunkė kur kas trumpesnį atsarginių suolą turinčios "Albiceleste" jėgas. Galiausiai Lietuvos trenerių štabo paruoštas žaidimo planas davė pribloškiamų dividendų: lietuviai rungtyniavo tarsi turėdami du starto penketus, o net septyni krepšininkai paliko aikštę pelnę dviženklį taškų skaičių.

"Šis faktas – neįtikimas. Nuostabi pergalė buvo komandinių pastangų rezultatas. Tikrai didžiuojuosi visais vaikinais, – sunkiai žodžius rinko gynėjas M.Pocius. – Kur slypi Lietuvos komandos paslaptis? Nebuvome favoritai, todėl daugelis netikėjo, kad galime taip žaisti. Bet mes patys tai žinojome."

Nenuvylė nė vienas

K.Kemzūra po rungtynių neslėpė, kad norėjo žūtbūt visus reikalus išspręsti dar pirmoje mačo dalyje.

"Nenorėjau laukti pabaigos, nes varžovai turi pernelyg daug patirties ir puikiai žino, kaip sužaisti lemiamas minutes. Matėme, kad argentiniečių treneris pasitiki tik šešiais septyniais žaidėjais, todėl, norėdami išlaikyti aukštą tempą ir agresyvumą, turėjome dažnai keisti sudėtį. Tie, kurie kilo nuo suolo, savo pareigas atliko ne prasčiau nei pagrindiniai krepšininkai ir netgi pridėjo agresijos", – teigė rinktinės vyriausiasis treneris, už patikimą gynybą ypač dėkojęs vos 13 taškų rezultatyviausiam pasaulio čempionato žaidėjui L.Scola leidusiam įmesti R.Javtokui.

Geriausias krepšinis

Po trijų kėlinių atsilikę net 32 taškais, paskutiniajame ketvirtyje argentiniečiai nuo savo deficito nubraukė 13 taškų, bet "Albiceleste" strategas Sergio Hernandezas nė nemėgino tuo guostis.

"Tai tebuvo šiukšlės – viskas tapo aišku kur kas anksčiau. Bandėme kovoti, bet negalėjome nei užpulti, nei apsiginti: aikštėje buvo tik viena komanda – Lietuva. Nereikia galvoti, kad Argentina buvo nenusiteikusi šioms rungtynėms, nepasiruošusi fiziškai. Ne. Mes pralaimėjome, nes lietuviai žaidė geriau už bet kurią kitą komandą šiose pirmenybėse. Jei salėje buvo žiūrovas, krepšinį matęs pirmą kartą gyvenime, po tokių rungtynių jis tikrai sau pasakė, kad Lietuva – geriausia pasaulyje", – kalbėjo S.Hernandezas.

"Kuo labiau mes stengėmės, tuo lietuviai žaidė geriau. Jie buvo tiesiog nenugalimi", – pridėjo Argentinos rinktinės aukštaūgis Fabricio Oberto.


Komentarai


Simas Jasaitis, Lietuvos rinktinės puolėjas

Pirmą kartą įgyvendinome žaidimo planą nuo pat pirmųjų minučių. Argentiniečių atsarginių suolas trumpesnis, todėl mes turėjome juos varginti, spausti po visą aikštę ir agresyviai gintis. Jie mėgsta lėtesnį žaidimą, bet mes primetėme jiems savo braižą. Sužaidėme tris geriausius kėlinius šiame čempionate. Jeigu kas nors būtų sakęs, kad po jų pirmausime 32 taškais, nebūčiau patikėjęs.


Paulius Jankūnas, Lietuvos rinktinės puolėjas

L.Scola buvo sustabdytas visos komandos pastangomis. Rungtynių pabaigoje jis buvo visai išvestas iš kantrybės ir ėmė žaisti ne už Argentiną, o už mūsų komandą: pradėjo tiesiog daužytis, nors jam tai nebūdinga.

Dabar jau esame tarp keturių stipriausių pasaulio ekipų – nuostabus jausmas. Mūsų komandoje nėra itin garsių pavardžių, išskyrus didį žaidėją Liną Kleizą. O visi kiti esame panašaus meistriškumo, stengiamės, kovojame iš paskutiniųjų ir tai duoda vaisių.


Linas Kleiza, Lietuvos rinktinės puolėjas

Ši pergalė – viena svarbiausių per mano karjerą rinktinėje. Argentiniečiai sutelkė gynybą ties manimi, bet pataikė kiti mūsų žaidėjai. Kai komandos draugai žaidžia agresyviai, atsiranda daugiau galimybių ir man pačiam. Mums nesvarbu, kas ir kiek taškų įmes – visi supranta savo vaidmenį. Nėra jokio pavydo, pykčio, ir tai svarbiausia.

Šiame čempionate jau nedaug liko kur eiti. Nežinau, ar bus medaliai. Eisime kautis ir matysime, kas bus.


Rungtynių statistika

Lietuva – Argentina

2010 09 09, Stambulo Sinano Erdemo arena.

104:85

(28:18, 22:12, 35:23, 19:32)

Lietuva:

S.Jasaitis 19 taškų, L.Kleiza (atkovojo 9 kamuolius) 17, T.Delininkaitis ir M.Pocius po 16, M.Kalnietis (5 rezultatyvūs perdavimai), J.Mačiulis ir P.Jankūnas (5 rezultatyvūs perdavimai) po 12, (R.Javtokas, R.Seibutis).

Argentina:

C.Delfino 25, L.Scola 13, H.Jasenas 11, P.Prigionis (6 rezultatyvūs perdavimai) ir L.Gutierrezas po 7, L.Cequeira ir P.Quinterosas po 6, F.Oberto ir J.Gutierrezas po 4, M.Mata 2.

Komandų rodikliai:

dvitaškiai – 25/45 (56 proc.) ir 25/45 (56), tritaškiai – 12/24 (50) ir 4/21 (19), baudos – 18/23 (78) ir 23/27 (85), atkovota kamuolių – 36 ir 33, perimta – 4 ir 7, rezultatyvūs perdavimai – 14 ir 10, klaidų – 10 ir 12.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų