Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuviai nusiteikę ir švęsti, ir kovoti

2010-02-13 08:50
Pratybos: Lietuvos slidininkai jau išmėgino olimpines trasas.
Pratybos: Lietuvos slidininkai jau išmėgino olimpines trasas. / Linos Vaisetaitės nuotr.

Vankuveryje suliepsnojusi olimpinė ugnis privertė pamiršti gausybę buitinių rūpesčių, kuriuose Lietuvos delegacija buvo paskendusi pastarosiomis dienomis. Tačiau didelių nesklandumų pavyko išvengti, sportininkai jaučiasi puikiai, o nuo šiandien prasideda tikroji sportinė intriga.

Visi kol kas sveiki

"Palaukit... Žiūriu į Linutę: jau taip jos akys didelės, o dabar – kvadratinės. Sako, kad mūsų daktaras kažkur užstrigo... Visi čia labai stringa dėl oro sąlygų. Vėl ritmas susijauks... Bet tokios čia ir problemos, išspręsime", – greitakalbe bėrė Lietuvos olimpinės misijos Vankuveryje vadovė Vida Vencienė.

Paskutinė savaitė iki žiemos olimpinių žaidynių pradžios Vistlerio olimpiniame kaimelyje, kur įsikūrė Lietuvos delegacija, buvo karšta. Pirmosios kaimelyje apsigyvenusios V.Vencienė ir jos padėjėja Lina Vaisetaitė sukosi kaip vijurkai, vieną po kito priimdamos atskrendančius tautiečius, skirstydamos jiems kuklius olimpinio kaimelio kambarius ir spręsdamos šimtus kitų organizacinių klausimų.

"Visi sveiki, nuotaikos geros, darbinės. Duok Dieve, kad ir toliau viskas taip eitųsi", – telefonu iš Vistlerio dienraščiui pasakojo V.Vencienė.

Naktinėjo sargyboje

Dar savaitės pradžioje į olimpinį kaimelį atvyko Lietuvos slidininkų rinktinė. Antradienį sportininkai apsilankė per įspūdingą landšaftą nusidriekusioje olimpinėje slidinėjimo trasoje, apžiūrėjo bazės įrengimus, slidžių tepimo kabinas.

Olimpiečiai, kurių bagažas su sportiniu inventoriumi iš oro uosto buvo atvežtas tiesiai į slidinėjimo bazę, neišvengė kruopščios saugumo patikros. Lietuviai iš anksto buvo įspėti: neparuošite rakinamų lagaminų patikrinti, rasite išlaužtas spynas.

Trečiadienio naktį prie slidininkų prisidėjo ir vienintelė biatlonininkė Diana Rasimovičiūtė, atvykusi su Latvijos biatlono rinktine. Nors skrydis iš Rygos buvo labai varginantis, sportininkė neskubėjo eiti miegoti, norėdama iš karto prisiderinti prie naujos laiko juostos. Vėlavusio skrydžio sugaišintas ketvirtadienį Vistleryje pasirodė olimpinės rinktinės gydytojas Dalius Barkauskas, o paskutiniai į Kanadą atvyko Lietuvos tautinio olimpinio komiteto vadovai.

Beje, dėl laiko skirtumo tarp Europos ir Vankuverio gyvenimas olimpiniame kaimelyje pastaruoju metu virė naktį, mat nauji kaimelio gyventojai atvykdavo tik paryčiais.

Privilegijos – merginoms

Prieš olimpinių žaidynių pradžią Vistleris buvo beveik užpildytas svečių. Į planetos sporto forumą susirinkę atletai labiausiai jaudino jaunuosius Lietuvos slidininkus, olimpiniame kaimelyje akis į akį susidūrusius su žiemos sporto žvaigždėmis.

"Modestas Vaičiulis skundžiasi, kad dar nematė Kristinos Šmigun (Turino olimpinės čempionės iš Estijos – red. past.), bet šiaip viskas čia jiems be galo įdomu", – šyptelėjo V.Vencienė.

Nors dauguma olimpiečių Vistleryje buvo apgyvendinti kalno pašlaitėje esančiuose kotedžuose, lietuviams teko keturių aukštų pastatas, kurį jie dalysis su keliomis kitomis delegacijomis. Sportininkai įsikūrė dviviečiuose bendrabučio tipo kambariuose.

Buitines privilegijas nuspręsta suteikti rinktinės merginoms – D.Rasimovičiūtė ir slidininkė Irina Terentjeva turi po savo atskirą kambarį. Likę slidininkai ir kitą savaitę prie jų prisijungsiantis kalnų slidininkas Vitalijus Rumiancevas gyvens poromis.

"Norėjosi, kad visi sportininkai gyventų atskirai. Bet mes gavome trylika lovų, ir tu kaip nori, taip dėliokis. Svarbiausia, kad sportininkams būtų patogu, o mums ir treneriams – kaip yra, taip gerai", – sakė V.Vencienė.

Badauti nereikės

Apsistojusiems olimpiniame kaimelyje lietuviams iškilo netikėtas rūpestis: pastato langai neatsidaro. Todėl tik pritaikius išradingą inžinerinį sprendimą olimpiečiams pavyko savo būstą papuošti iš toli matoma Lietuvos vėliava.

Užtat kaimelio valgykloje keblumų nekilo – pasak V.Vencienės, sportininkai valgį gali rinktis iš plataus asortimento. "Yra ir greito maisto, ir kiniškų patiekalų, ir picų, ir kepsnių, ir visokiausių sriubų, pilna vaisių. Tiesą sakant, man labai nepatinka sportininkų komentarai, kad juos blogai maitina. Ką jau jūs, mielieji, namuose valgote tokio ypatingo, kad iš šitos gausybės negalite išsirinkti?" – kalbėjo V.Vencienė.

Beveik dvi savaites Vistleryje gyvenančios V.Vencienė ir L.Vaisetaitė į Vankuverį buvo ištrūkusios tik kartą. Anot olimpinės misijos vadovės, ypatingos šventinės dvasios mieste dar nesijautė, nesimatė ir užsienio turistų antplūdžio. Tačiau lietuvių ramus Vankuverio gyvenimas nenustebino – viskas esą pasikeis paskelbus žaidynių pradžią.

"Belieka laukti, kad mūsų sportininkai padarytų tai, kam yra pasirengę. Skaudu skaityti tautiečių komentarus, jog nereikėjo mūsiškių siųsti į Vankuverį. Kiek tik sutikau kolegų, visų šalių atstovai džiaugiasi, kad jų sportininkai iškovojo kvotas olimpinėse žaidynėse. Ir mums reikėtų džiaugtis, kad turime žmonių, kad dalyvaujame, kad mūsų vėliava plevėsuoja", – užbaigė V.Vencienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų