Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuviai pasimokė žaisti regbį

2009-02-13 09:00
Lietuviai pasimokė žaisti regbį
Lietuviai pasimokė žaisti regbį / AFP nuotr. Pirmasis: Lietuvos rinktinės įvarčių sąskaitą atidarė A.Velička, įmušęs įvartį 44 min..

"Varžovai stengėsi, mušėsi, kaip sakoma, kando į kulną", – bandė šypsotis Deividas Česnauskis. Paskutinė Lietuvos futbolo rinktinės repeticija prieš dvikovas su Prancūzija nebuvo labai sėkminga.

Abejotina nauda

Lietuvos rinktinė nutraukė draugiškose rungtynėse iškovotų trijų lygiųjų seriją. Trečiadienio vakarą mūsiškiai Portugalijos Albufeiros mieste 3:1 (1:0) nugalėjo Andoros vienuolikę.

Lietuviai galėjo pakartoti 1998 m. rungtynėse su nykštukine Pirėnų valstybe užfikstuotą rezultatą (4:0), tačiau pirmo kėlinio pradžioje kapitonas Tomas Danilevičius nepasinaudojo puikia galimybe įmušti 18-ą įvartį rinktinėje, o antro kėlinio pabaigoje į mūsiškių vartus skirtas abejotinas 11 m baudinys.

"Baudinio tikrai nebuvo. Varžovas pats laikėsi į mane įsikibęs, o paskui griuvo, reikalaudamas baudinio. Net juokinga", – prisiminė svetainės futbolas.lt kalbintas gynėjas Vidas Alunderis.

Šis epizodas geriausiai iliustravo visas rungtynes. 195 vietą FIFA reitinge užimančios Andoros rinktinės futbolininkai nuo mačo pradžios žaidė šiurkščiai, griuvinėjo ir tempė laiką. "Negaliu to pavadinti futbolu ar tikromis rungtynėmis. Pergalė naudinga psichologiškai, bet nepasakyčiau, kad mums tai buvo gera treniruotė", – pripažino T.Danilevičius.

Geriau – tarpusavyje

"Kartais dvikova buvo panašesnė ne į futbolą, o į regbį ar į kokį nors kitą sportą. Žaisti mūsų žaidėjams šiandien buvo pavojinga. Trumpai tariant, šiandienos rungtynės nebuvo gera praktika", – reziumavo rinktinės strategas Jose Couceiro. Treneris pasidžiaugė bent tuo, kad futbolininkai išvengė traumų.

Po mačo su Andora Portugalijos specialisto balansas stovint už rinktinės vairo – 4 pergalės, 4 lygiosios ir 1 pralaimėjimas.

Tiesa, ketvirtoji pergalė kainavo nemažai psichologinių jėgų. Daugelis rinktinės futbolininkų kalbėjo, kad geriau būtų buvę sužaisti rungtynes tarpusavyje.

"Manau, kad tokiu atveju visi būtume pažaidę, treneris geriau galėtų įvertinti, kaip kam sekėsi", – pabrėžė saugas Deividas Česnauskis. "Treniruotės būna sunkesnės nei tokios rungtynės", – pritarė ir V.Alunderis.

Tačiau lietuviai tokio pasirinkimo neturėjo. Trečiadienį žaisti draugiškas rungtynes jų aikštėse siūlė Kazachstano, Armėnijos ir kelios Afrikos rinktinės, tačiau tokiu atveju Lietuvos rinktinė šeštadienį nebūtų sužaidusi su Lenkija. "Mums buvo pasiūlytos geros sąlygos surengti stovyklą, ir treneris Couceiro pasirinko būtent tokį variantą", – pasakojo Lietuvos futbolo federacijos rinktinių direktorius Robertas Tautkus.

Prancūzams – atskiras planas

Andora lietuviams negalėjo pasiūlyti nieko tokio, ką pasiūlys prancūzai. Su planetos vicečempionais lietuviai žais kovo 28 d. Kaune ir balandžio 1 d. Paryžiuje. Būtent po šių mačų taps aišku, ar Lietuvos rinktinės svajonės patekti į 2010 m. pasaulio čempionatą Pietų Afrikos Respublikoje gali virsti kūnu.

Lietuviai 7 atrankos grupėje yra antri (4 rungtynės, 9 taškai), prancūzai – treti (3 rungtynės, 4 taškai).

"Kiekvienose rungtynėse, kai tapau rinktinės treneriu, galvojame tik apie pergalę, o ne lygiąsias. Iki šiol vienose rungtynėse Serbijoje neįmušėme įvarčio ir pralaimėjome (0:3). Taigi, jei nori pretenduoti į pergalę, reikia įmušti bent sykį. Prieš prancūzus mes tikrai neketiname vien aklai gintis. Atakuosime ir rungtynėse namuose, ir svečiuose", – kaip visada pozityviai nusiteikęs buvo J.Couceiro.

Portugalas tėvynėje išbandė artimiausią rinktinės rezervą ir išreiškė norą, kad kaskart galėtų rinktinis iš 30–35 futbolininkų. Kita vertus, rinktinė vis dar lieka labai priklausoma nuo lyderių, tad geriausio 2008 m. šalies futbolininko Mariaus Stankevičiaus trauma buvo kaip šaltas dušas. Tačiau žaidėjas jau šį savaitgalį pasirodys aikštėje Italijos čempionato rungtynėse. "Su prancūzais tikrai labai noriu žaisti", – užtikrino M.Stankevičius.

Už pusantro mėnesio lietuvius į priekį ves sveikos ambicijos ir ramybė. Pasaulio vicečempionai turės ką prarasti. Lietuviai – visiškai nieko.


Statistika

Lietuva – Andora

2008 02 11, Albufeiros miesto stadionas.

3:1 (1:0).

Įvarčiai: A.Velička (44 min.), D.Šernas (53), V.Kavaliauskas (83); I.Lima Sola (78 min. – iš 11 m baudinio).

T.Danilevičius (Lietuva) 15 min. nerealizavo 11 m baudinio.

Lietuva: Ž.Karčemarskas (nuo 46 min. G.Arlauskis), G.Paulauskas (nuo 29 min. A.Velička), V.Alunderis, I.Dedura, A.Jokšas, D.Šernas (nuo 64 min. D.Miceika), T.Tamošauskas (nuo 46 min. M.Savėnas), D.Šemberas, K.Ivaškevičius, D.Česnauskis (nuo 58 min. V.Kavaliauskas), T.Danilevičius.

Andora: J.L.Alvarezas, J.A.Diazas, I.Lima Sola, A.Lima Sola, J.R.Gomezas, M.de Vasconcelosas, M.P.Ponsas, M.Jimenezas Soria, X.Andorra Julia, O.Sonejee Masandas, F.J.Silva Garcia.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų