Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvių jėgą pajuto ir karatė legendos

2016-05-16 12:41
DMN inf.

Lietuvos kiokušin karatė meistrai Tbilisyje įvykusiame Europos čempionate iškovojo visų spalvų medalius. Sėkmė lydėjo ir suaugusiųjų, ir jaunių varžybose.

Trofėjai: Lietuvos kiokušin karatė rinktinė Europos čempionate iškovojo 23 medalius.
Trofėjai: Lietuvos kiokušin karatė rinktinė Europos čempionate iškovojo 23 medalius. / Jono Pivoriūno nuotr.

Kaunietė – čempionė

Kelialapius į liepos mėnesį Kazachstane vyksiantį pasaulio čempionatą laimėjo Europos čempione tapusi Inga Mikštaitė bei vicečempionės Justina Šišaitė, Gabija Gudeliauskaitė ir Nora Vaznelytė.

Vienas moterų varžybų finalas turėjo buvo lietuviškas, tačiau I.Mikštaitės varžovė G.Gudeliauskaitė negalėjo kovoti dėl traumos.

Svorio kategorijos iki 60 kg ketvirtfinalyje Inga nugalėjo vengrę Anettą Leiter, pusfinalyje – gruzinę Tamarą Bibileišvili. Gabija dėl kelialapio į finalą kovėsi su vengre Lidia Kormondi, kuri už stiprų neleistiną smūgį lietuvei į veidą buvo nubausta.

"Nejaučiu nei džiaugsmo, nei liūdesio, – prieš pat apdovanojimų ceremoniją kalbėjo šeštąjį kartą Europos čempione tapusi kaunietė I.Mikštaitė. – Tai, kas nutiko Gabijai, esu patyrusi ne kartą. Nemalonu sportininkei, kuri nukentėjo, taip pat tai, kuri pažeidė taisykles, ir tai, kuri prasimušė į finalą, bet neteko varžovės. Maniau, kad su Gabija susitiksime finale ir išsiaiškinsime santykius kaip Lietuvos čempionate, bet įvyko taip, kaip įvyko."

Auksą lėmė lentelės

Į pasaulio čempionatą vyks ir aukso medalį iškovojęs Valdemaras Gudauskas. Jis finale privertė kapituliuoti vieną tituluočiausių Europos kiokušin karatė asų rumuną Marių Ilasą.

Prieš metus D.Gudauskas ir M.Ilasas tapo Europos čempionais skirtingose svorio kategorijose: lietuvis – iki 90 kg, o rumunas – iki 80 kg. Po Pasaulio karatė organizacijos (WKO) reformos jų keliai susikirto kategorijoje nuo 75 iki 85 kg.

Finalas buvo įnirtingas nuo pirmosios sekundės iki antrojo pratęsimo pabaigos. Tačiau ir tiek laiko neužteko, kad teisėjai prisiimtų atsakomybę skirti pergalę Lietuvos ar Rumunijos atletui.

Vyrams teko lipti ant svarstyklių, tačiau svorių skirtumas buvo mažesnis nei 5 kg ir pergalės nė vienam taip pat neatnešė. Tuomet Europos čempiono titulą nulėmė lentelių skaldymo rungties varžybos. V.Gudauskas sulaužė 16 lentelių, o M.Ilasas – 15.

"Nesvarbu, ar tai man antras, ar kelintas titulas. Svarbu, kad esu vienintelis, kuriam per pastaruosius aštuonerius metus pavyko nugalėti M.Ilasą. Šis žmogus – mano idealas, kiekvieną dieną žiūrėdavau jo kovų vaizdo įrašus ir iš jo mokiausi. Daug metų kopijavau jo stilių, todėl jam teko susitikti su tokio pat braižo varžovu ir tai buvo staigmena", – papasakojo D.Gudauskas, apdovanotas specialiu prizu už kovos dvasią.

Istorinė jaunių sėkmė

Dramatiškai susiklostė ir Edgardo Sečinskio dvikova pusfinalyje su legendiniu bulgaru Valerijumi Dimitrovu.

16-a kartų Europos čempionas V.Dimitrovas į finalą pateko tik laimėjęs lentelių laužymo varžybas – 14:11.

Lietuvio treneris Paulius Klapatauskas ne kartą yra sakęs, kad mūsiškiai žino receptą, kaip pagaliau nugalėti bulgarą, tačiau iki šiol dar nė karto nebuvo atsidūrę taip arti pergalės.

"Esu labai patenkintas, kad spėjau su juo susitikti, nes V.Dimitrovas gali bet kurią akimirką baigti karjerą. Man tai buvo didelė garbė, džiaugiausi kiekviena kovos akimirka. Dabar jau žinau, ką dar reikia pakeisti, kad jį įveikčiau", – po varžybų tvirtino E.Sečinskis.

Lietuvos jaunių rinktinė Tbilisyje iškovojo 6 aukso medalius iš 12 galimų. Vyriausiojo trenerio Andriaus Macijausko teigimu, tai – istorinis rezultatas.

"Labai džiugina, kad pagerėjo ne vien kiekybė, bet ir kokybė: iš 15-os prizininkų net 6 – čempionai, o finaluose dalyvavo aštuoni sportininkai", – kalbėjo A.Macijauskas.

Europos kiokušin karatė čempionatas 2017-aisiais vyks Danijos sostinėje Kopenhagoje.

Medaliai

Merginos, kata.

Raminta Makackaitė (1-oji vieta).

Vyrai, kata.

Raimundas Paškauskas (2-oji vieta), Kasparas Karalis (3-ioji vieta).

Moterys, kumite.

Svorio kategorija iki 50 kg – Justina Šišaitė (2-oji vieta); 55-60 kg – Inga Mikštaitė (1-oji vieta), Gabija Gudeliauskaitė (2-oji vieta); virš 60 kg – Nora Vaznelytė (2-oji vieta).

Vyrai, kumite.

65-75 kg – Andrius Miseckas (2-oji vieta); 75-85 kg – Valdemaras Gudauskas (1-oji vieta); virš 85 kg – Edgardas Sečinskis (3-ioji vieta).

Merginos, kumite.

50-55 kg – Raminta Makackaitė (1-oji vieta), Emilija Korotkovaitė (2-oji vieta); 55-60 kg – Monika Tydikaitė (1-oji vieta); virš 60 kg – Monika Ryžikovaitė (1-oji vieta), Aistė Tatarūnaitė (2-oji vieta).

Vaikinai, kumite.

Iki 60 kg – Andrius Dubickas (3-ioji vieta); 65-70 kg – Osvaldas Balčius (2-oji vieta), Irmantas Šimulionis (3-ioji vieta); 70-75 kg – Laurynas Vaičikauskas (1-oji vieta), Marius Milto (3-ioji vieta); 75-80 kg – Marius Lukšys (3-ioji vieta); virš 80 kg – Gytis Ruzgys (1-oji vieta), Dovydas Lukaitis (3-ioji vieta).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų